Кубик з ручками? Новий Mac Pro з Apple Silicon здивує!

2021-05-31

Чи впорається Apple, що створювала досі тільки чіпи для iPhone і iPad, з розробкою процесорів класу Intel Xeon? Ті, хто критикував перехід Apple на Apple Silicon впевнені, що немає. І навіть M1 не похитнула їхню впевненість: це іграшковий чіп для іграшкових комп'ютерів, хоч і, на диво, жвавий. Intel Xeon це щось інше. Тим часом в Мережі опубліковані специфікації Mac Pro з Apple Silicon всередині, яким Apple завершить перехід на чіпи власної розробки. І специфікації, що дивно, що не вражають божевільної крутизною, досить скромні.

Хоча хто знає?

Видання Svetapple опублікувало концепт нового Mac Pro з чіпом Apple Silicon на ARM.

У перших числах березня 2020 року, на запрошення Тіма Кука, виконавчий директор Apple (в 1981 - 1990 роках) Жан-Луї Гассé відвідав штаб-квартиру Apple. Він побував в вкрай засекреченій спільноті, де створюються процесори Apple: йому показали і надпотужні чіпи в дії, рвуть найпотужніші Intel Xeon на шматки. За його словами, Apple без проблем може створити процесори будь-якої потужності, для всієї лінійки комп'ютерів (включно із Mac Pro), від чого ця лінійка тільки виграє. А через кращу інтеграцію програмного та апаратного забезпечення в Apple Silicon та економічності не буде рівних.

У модельному ряду Mac Pro із Apple Silicon всередині буде три моделі. Ємність SSD-накопичувача у всіх з них, за замовчуванням - 512 ГБ. Максимальна його ємність - 8 ТБ, незалежно від моделі. Мабуть, ємність SSD - єдине, що може бути змінено користувачем при замовленні.

Характеристики Mac Pro на Apple Silicon


Молодша модель. У центральному процесорі системи на чіпі базової моделі 32 ядра. Більше, ніж в самому багатоядерному варіанті Mac Pro 2019 року. Але тільки 24 з них продуктивні. Решта 8 - енергоефективні. У графічному процесорі 32 ядра.

Зважаючи на це, графічний процесор інтегрований в чіп. Базову модель з потужним графічним процесором, схоже, вибрати не вдасться. Розмір об'єднаної пам'яті 64 ГБ. Так в Apple Silicon називається оперативна пам'ять з унікальними можливостями, 64 ГБ в M1 були б еквіваленти 128, а то і 192 ГБ - хоча не у всіх випадках.

В Apple Silicon третього покоління і особливої потужності 64 ГБ можуть бути рівні чого завгодно, але цікавіше інше: схоже, навіть під час оформлення замовлення обсяг оперативної пам'яті змінити буде неможливо. Об'єднана пам'ять і система на чіпі нероздільно пов'язані один з одним і знаходяться в загальній збірці - апгрейду така пам'ять не підлягає за замовчуванням.

Скільки буде коштувати Mac Pro на ARM

Коштувати найпотужніший Mac Pro з Apple Silicon всередині в базовій конфігурації буде орієнтовно 18 999 доларів. У півтора рази дорожче, ніж Mac Pro 2019 роки з 28-ядерним Intel Xeon (12 999 доларів). 18 999 і 12 999 доларів - це вартість базових конфігурацій робочих станцій, з ємністю SSD-накопичувачів, відповідно, в 512 ГБ і 256 ГБ.

Спірних і незрозумілих моментів багато - можливо, джерело просто чогось не знає або не договорює.

Очікується, що оновлена модель буде набагато меншою, ніж нинішній Mac Pro. Деякі інсайдери стверджують, що він схожий на Power Mac G4 Cube.

Зменшити розмір вийде завдяки використанню компактної материнської плати з потужним чіпом Apple Silicon.

Дизайнери зменшили Mac Pro, але залишили кілька впізнаваних елементів, таких як ручки і вентиляційні решітки.

Отож, очікуємо новинку у продажу, а разом із нею нові можливості!