Як дізнатись, що акумулятор MacBook пора міняти

2019-04-25

Ми любимо наші MacBook за автономність. Багатьом вистачає повного заряду батареї ноутбука на цілий день роботи. Однак, на жаль, літій-іонні акумулятори не можуть радувати власників MacBook вічно. Після декількох років використання і тисяч циклів заряду акумулятор втрачає свої колишні можливості і більше не може дозволити вам працювати 10-12 годин з комп'ютером без підзарядки. Допомогти може тільки заміна акумулятора. Коли краще це зробити?

Якщо не вдаватися в деталі і подробиці, вся необхідна інформація про акумулятор вашого Mac захована зовсім недалеко. Вам варто зайти в меню Apple - «Про це Mac» - «Звіт про систему» - «Електроживлення». Тут ви знайдете всю необхідну інформацію, включаючи дані про акумулятор. macOS описує статус акумулятора чотирма різними станами:

Нормальне (звичайне) - це те, що ви хочете побачити. Або акумулятор вашого Mac ще новий, або ви досить дбайливо ставитеся до свого старого ноутбука. Акумулятор працює так, як повинен, і вам нема про що переживати.

Термін експлуатації закінчується - цей статус показує, що ваш акумулятор вже не новий і проявляє перші ознаки зносу. Він все ще функціонує нормально, але дещо гірше, ніж раніше.

Потрібна заміна - цей статус говорить сам за себе. Акумулятор функціонує нормально, але він став тримати заряд значно гірше. Ви можете без шкоди для комп'ютера використовувати такий акумулятор і далі, але не варто очікувати тривалого часу автономної роботи.

Потреба у технічному обслуговуванні - цей статус говорить про проблеми з акумулятором. Він може бути пошкоджений або може перегріватися. Для усунення проблем необхідно звернутися в сервісний центр. Однак на сайті підтримки Apple сказано, що і такий акумулятор можна використовувати без шкоди для комп'ютера.

В OS X El Capitan і деяких інших версіях стан акумулятора показується прямо в верхньому рядку стану:

Можете довіряти операційній системі вашого Mac. Вона підкаже, коли слід подбати про акумулятор. Якщо ж вам хочеться зануритися в питання роботи акумулятора глибше, вам варто знати про кількість циклів заряду (воно показано поруч зі станом батареї). Ваш Mac вважає кількість циклів заряду, і для більшості сучасних моделей MacBook правильно буде сказати, що акумулятор здатний нормально тримати заряд протягом перших 1000 циклів заряду.