Ці 14 функцій iOS 14 підвищують безпеку iPhone. Увімкніть їх негайно!

2020-12-14

У мобільній операційній системі iOS 14 розробники зробили великий акцент на підвищення конфіденційності користувача.

Одразу 14 різний фішок і налаштувань, що дозволять захистити ваші фото, дані та паролі. Деякі опції працюють самі по собі, а деякі вимагають включення і додаткових налаштувань.

Далі детально розберемося із кожною.

1. Повідомлення про роботу буфера обміну

Ще в iOS 13 сторонні додатки могли без обмежень отримувати доступ до буферу обміну, копіювати дані з нього і використовувати зі своєю метою. Ця серйозна дірка в конфіденційності дозволяла перехоплювати скопійовані користувачем логіни, паролі, номери банківських карт або коди підтвердження операцій з повідомлень.

Активні користувачі екосистеми Apple при цьому ризикували персональними даними із загального буферу обміну. При копіюванні чогось важливого на Mac дані за секунду перехоплювали додатки на iPhone.

Тому розробники додали банери, які моментально видають "злодюжок" під час отримання даних з буферу. Відразу після виходу перших тестових версій iOS 14 на цьому "спалились" TikTok, AliExpress і деякі інші програми.

Фішку неможливо відключити, так що розробникам додатків довелося відключити роботу з буфером обміну, щоб не лякати користувачів.

2. Звіт про трекерах в Safari

Стандартний браузер iOS навчився блокувати поширені трекери, які збирають інформацію про користувача.

Крім цього вам доступний звіт про заблоковані трекери на поточному ресурсі, найпопулярніші системи відстеження на відвідуваних сайтах і докладна статистика про трекери, які були заблоковані за останні 30 днів.

Все це доступно прямо в додатку. Потрібно лише натиснути на кнопку в лівому кутку адресного рядка і вибрати пункт «Звіт про конфіденційність».

3. Реєстрація на сайті за допомогою Apple ID

Представлена компанією Apple система для конфіденційної авторизації дозволяє входити на сайти більш безпечно і анонімно.

Для авторизації буде використаний ідентифікатор Apple ID, а для сайту буде згенеровано випадкову адресу електронної пошти. Тоум вам не доведеться вказувати свої реальні дані при реєстрації, а в подальшому не будете отримувати тонни спаму або непотрібних розсилок.

Подібну систему повинні додати власники сайтів.

4. Авторизація за допомогою Face ID або Touch ID

Крім анонімної реєстрації на сайтах iOS 14 дозволяє виробляти беспарольному авторизацію. Використовується поширений стандарт WebAuthn, який дозволяє замінити введення логіна і пароля від ресурсу на біометричний розпізнавання користувача.

Фішка не тільки прискорює взаємодії з системою, але і запобігає випадкову крадіжку логіна або пароля третіми особами.

5. Рекомендації по зміні збережених паролів

Зручний засіб для хмарного зберігання паролів «Об’єднання ключів» має цікаві переваги.

Система аналізує збережені коди авторизації і проводить аналіз отриманих даних. У результаті користувач прямо в системних настройках бачить рекомендації зі зміни паролів від певних сайтів або сервісів.

iPhone підкаже, якщо на кількох сайтах використовується однаковий пароль, вкаже на скомпрометований код, який виявився в загальнодоступних мережевих базах паролів або занадто простий код доступу, який часто використовують інші користувачі.

Прислухатися до цих рекомендацій чи ні - справа кожного, але разечок заглянути у Налаштування - Паролі - Рекомендації із безпеки точно лишнім не буде.

6. Заборона відстеження мережевої активності

У попередніх версіях iOS всі програми могли без дозволу користувача відстежувати мережеву активність на пристрої.

Програми отримували дані про відвідані користувачем сайти і збирали всіляку статистику. Крім зниження конфіденційності це тягло за собою підвищений розряд батареї гаджета.

В iOS 14 з'явився спеціальний перемикач. Його можна активувати таким чином: Налаштування - Конфіденційність - Відстеження. Один раз забороняємо відстеження і більше не турбуємося про це.

7. Захист мережевих пристроїв від сканування

Деякі додатки примудряються сканувати локальну мережу до якої підключений користувач і відправляти розробнику зібрану статистику.

Так можна визначити кількість гаджетів поблизу, їх IP-адресу, ідентифікувати пристрої та отримати сервісну інформацію про них.

Новий розділ налаштувань iOS це може сміливо припинити. Налаштування - Конфіденційність - Локальна мережа. Відмикаємо доступ для більшості встановлених програм, але не забуваємо дозволити роботу у мережі для медіаплеєрів, утиліт для управління розумним будинком і гаджетами.

8. Приватні адреси в Wi-Fi мережах

Для запобігання відстеження гаджета за Mac-адресою в різних мережах розробники з Купертіно вигадали наступну фішку для iOS 14.

iPhone і iPad може генерувати нову Mac-адресу за умови підключення до будь-якої бездротової мережі. Це унеможливлює відстеження гаджета за однією Mac-адресою в різних Wi-Fi мережах, адже ідентифікатор пристрою весь час змінюватиметься.

Застосовуються параметри для обраних мереж і знаходяться в меню Налаштування - Wi-Fi. Потрібно натиснути на кнопку "i" біля обраної мережі та активувати перемикач Використовувати приватну адресу.

9. Шифрування DNS запитів

Останні версії мобільної операційної системи iOS і настільної системи macOS отримали підтримку протоколів DNS-over-TLS (DoT) і DNS-over-HTTPS (DoH).

З їх допомогою розробники додатків можуть шифрувати вихідні DNS запити, які не зможуть перехопити зловмисники. Крім цього сторонні служби і навіть провайдери не отримають доступу до захищених даних і запитів з вашої мережі.

Вмикати фішку окремо не потрібно, просто слід дочекатися її впровадження в улюблених додатках.

10. Індикатор активності мікрофона і камери

Відразу після поновлення до нової версії iOS користувачі почали помічати точоку-індикатор у правому верхньому куті екрану. Помаранчева точка сигналізує про використання мікрофона пристрою, а зелена - камери.

Щоб відразу дізнатися, який саме додаток отримує доступ до запису відео або звуку, досить відкрити «Пункт управління».

Так сторонні додатки не зможуть таємно від користувача зробити запис і відправити його стороннім особам.

11. Обмежений доступ додатків до фото

У попередніх версіях мобільної операційної системи, коли ви дозволяли програмі доступ до фотографій, вона отримувала можливість сканувати і переглядати всю медіатеку на пристрої.

Банально вкрасти фоточки жодна утиліта з App Store не може, але зробити аналіз і зібрати певну статистику було можливо.

Тепер в настройках з'явився додатковий пункт меню, який обмежує доступ до фотографій для кожної окремої програми. Наприклад, якщо потрібно завантажити всього декілька фото, аватар або скан документа, можна не давати доступ до всієї бібліотеки.

Знаходиться перемикач за такими пунктами: Налаштування - Конфіденційність – Фото. Досить вказати пункт Вибрані фото, щоб не відкривати всю галерею.

12. Приблизна розташування користувача для додатків

Ця фішка знадобиться для переважної більшості додатків крім навігаторів і картографічних сервісів. Вона не дозволяє точно визначити місце розташування гаджета під час геолокаціонного запиту.

Банківські додатки, програми з купонами та знижками або інтернет-магазини зможуть визначати розташування з точністю до міста, але більш точних даних вони не отримають.

В інших додатках, як і в попередніх версіях iOS, можна просто відключити доступ до геолокації.

Як увімкнути? Налаштування - Конфіденційність - Служби геолокації. Досить відкрити розділ потрібного додатка і заборонити відстеження точної геопозиції.

13. Приховування додатків з робочого столу

Бібліотека додатків в iOS має одну важливу перевагу. З її появою іконки деяких додатків можна приховати з робочого столу.

Наприклад, якщо не хочете, щоб колеги побачили на робочому столі смартфона ігри, соціальні мережі або програми для знайомств - просто перемістіть їх в бібліотеку.

Затримайте палець на іконці будь-якої програми, виберіть пункт «Видалити додаток», а в останньому діалоговому вікні виберіть пункт «Видалити з екрану «Додому»».

Можна і зовсім розміщати усі нові додатки в бібліотеку без розміщення на домашньому екрані. Для цього змініть відповідний параметр у: Налаштування - Екран «Додому».

Надалі приховані програми можна знайти в бібліотеці останній екран робочого столу праворуч) або через пошук Spotlight.

14. Доступ до політики конфіденційності додатка в App Store

З приходом iOS 14 розробники повинні додавати пряме посилання на політику конфіденційності в картку додатку. Дані доступні для користувачів і за запитом можна ознайомитися із усіма нюансами.

Користувачі зможуть відразу ж отримати всю необхідну інформацію без довгих пошуків на сайті програми або розробника.

Ось такі серйозні зміни для захисту наших даних відбулися в новій версії iOS.