MacBook Pro 16" 2023: огляд

2023-02-07

Найбільший і кращий ноутбук від Apple став набагато краще. 16-дюймовий MacBook Pro 2023 має великий екран, найвищу обчислювальну та графічну потужність. Стратегія дизайну Apple роками зберігає деякі продукти відносно незмінними. І цього року дизайн не змінився, наголошено на суттєвому підвищенні продуктивності, що відбувається під капотом.

З введенням нової лінійки процесорів M2 Pro і M2 Max MacBook Pro пропонує неймовірну потужність у зручному для споживача дизайні. Саме це нагадує, чому MacBook упродовж багатьох років обирають творчі професіонали. Поєднуючи цю потужну міць з одним із найдосконаліших дизайнів у галузі, в результаті виходить чистий Apple. Давайте розбирати докладніше.

Основні характеристики MacBook Pro 2023:

  • Дисплей Liquid Retina XDR;
  • Розширені можливості підключення: три порти Thunderbolt 4, слот для карт SDXC та зарядка MagSafe 3;
  • HD-камера FaceTime з роздільною здатністю 1080p;
  • Звукова система з шістьма динаміками та мікрофонами студійної якості;
  • Більш швидкий Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3.

Варіанти конфігурації

Перехід Apple на більш досконалу лінійку процесорів M2 з новітніми чіпами, є найбільшою зміною в 16-дюймовому MacBook Pro. Є вибір між процесором M2 Pro або потужнішим M2 Max.

Базова модель 16-дюймового MacBook Pro оснащена 12-ядерним процесором M2 Pro з 19-ядерним графічним процесором. Також є 16 ГБ уніфікованої пам'яті та 512 ГБ на твердотільному накопичувачі. Цей ноутбук Apple включає всі стандартні функції, такі як 16-дюймовий дисплей Liquid Retina XDR, три порти Thunderbolt 4, порт HDMI, слот для картки SDXC, порт для зарядки MagSafe 3.

Більш потужний M2 Max є 12-ядерним процесором, побудованим на 5-нанометровому техпроцесі, що й інші чіпи M2. Але він упаковується у 38-ядерний графічний процесор, подвоюючи графічну потужність M2 Pro. Показники продуктивності зросли до 40% проти М1. Крім того, він подвоює об'єм пам'яті до 32 ГБ і починається з більшого 1 ТБ сховища SSD. Ця топова конфігурація, а ціна значно зростає в залежності від параметрів. Можна збільшити обсяг пам'яті до 64 Гб або до 96 Гб. Сховище починається з 1 ТБ, але можна вибрати 2 ТБ, 4 ТБ або 8 ТБ.

Виграшний дизайн MacBook Pro 2023

Зовні в 16-дюймовому MacBook Pro начебто нічого не змінилося порівняно з моделлю 2021 року. Редизайн Apple у 2021 році представив більш гладкий та чистий дизайн MacBook. І він відповідає схильності Apple до культових мінімалістичних продуктів. Ця відсутність змін насправді схвалюється, тому що оновлений MacBook Pro зберігає все, що так подобається фанатам ЕПЛ. Але є тонші рамки навколо дисплея Liquid Retina XDR. І екран має більш високу роздільну здатність (3456 на 2234 пікселі).

Корпус MacBook Pro, виготовлений з переробленого алюмінію. Він, як і раніше, є міцним і красивим цілісним корпусом, який допомагає знизити негативний вплив на навколишнє середовище.

Також перенесеною з 2021 року є оновлена Magic Keyboard від Apple. Неглибокі клавіші Apple поєднують наднизький профіль мембранного купольного перемикача з механічними стабілізаторами ножичного перемикача.

Замість алюмінієвої окантовки, яку можна побачити на MacBook Air або 13-дюймовому MacBook Pro, 14” і 16” моделі Pro використовують колірну схему «чорний на чорному». Вона виглядає більш приглушеною і допомагає автоматичному підсвічуванню виглядати яскравіше, коли вона підсвічує клавіші.

Справжньою перевагою цього дизайну є те, що Apple повернулася до правильної клавіатури з повнорозмірними функціональними клавішами. І тут немає мікродисплея Touch Bar, який все ще використовується на 13-дюймовому MacBook Pro. На клавіатурі є кнопка живлення із вбудованим датчиком Touch ID, що дозволяє вам входити до системи без необхідності вводити паролі або PIN-код.

Дисплей Liquid Retina XDR

Якщо придивитися до 16,2-дюймового екрану Apple під торговою маркою Liquid Retina XDR, він просто один з кращих. Дисплей, що складається з оксидної TFT-панелі із частотою 120 Гц, що підсвічується тисячами міні-світлодіодів, справді вражає. Екран із високою частотою оновлення також використовує ProMotion, відповідь Apple на технології адаптивної синхронізації.

Технологія Mini LED забезпечує надзвичайно високу контрастність і глибокий, насичений чорний колір, які зазвичай асоціюються з OLED-панелями. При перегляді більшої частини контенту на Mini LED дисплеї зі світлодіодним підсвічуванням якість вражає.

Тим не менше, є два нюанси в дисплеї. Перший - виїмка, яка є вирізом уздовж верхньої панелі і перериває рядки меню. Ще одна невелика проблема полягає в тому, чого немає – сенсорне керування.

Можливості підключення

Apple здивувала в 2021 році, коли змінила вибір портів на 14- і 16-дюймових MacBook Pro, знову представивши вихід HDMI і слот для SD-карти. Після кількох моделей Mac, які за умовчанням повністю використовували Thunderbolt/USB-C для всіх підключень, це довгоочікуване покращення. Ці порти залишились і на новому MacBook Pro.

Справа ви знайдете порт HDMI і слот для картки SDXC, а також одне з'єднання Thunderbolt 4/USB-C. Зліва знаходиться порт для заряджання MagSafe, два порти Thunderbolt 4/USB-C і роз'єм для навушників/аудіогарнітури.

У цій моделі бездротовий зв'язок робить крок вперед. Є Wi-Fi 6E для кращої у своєму класі бездротової мережі та Bluetooth 5.3 для кращої якості підключення аксесуарів та периферійних пристроїв.

Вердикт: чиста, преміальна потужність

У цій останній версії 16-дюймового MacBook Pro з M2 Pro та M2 Max просто є все: від вишуканого дизайну та багатого набору функцій до дивовижного часу автономної роботи і справді чудового рівня продуктивності.

Машина виглядає і працює фантастично, і вона впорається з найвибагливішими обчислювальними завданнями. Єдиний недолік — ціна у топових комплектаціях. Однак, якщо ви професіонал, якому потрібна потужність, важко стверджувати, що це не варте витрат.