Найважливіша фішка в Apple TV 4K 2021 року! Сподобається усім

2021-04-30

Одним з найбільш обділених увагою гаджетів на першій презентації Apple в нинішньому році стало чергове оновлення телевізійної приставки Apple. Спочатку апгрейд сприйнявся як "новий пульт і декілька внутрішніх оновлень", однак! Проаналізувавши специфікації та опис гаджета, можна знайти унікальну та недооцінену фішку нової Apple TV. Цікаво? Розповімо усі деталі!

Чим відрізняється Apple TV 2021 від Apple TV 2017?

Для початку розберемося у відмінностях нової моделі від попереднього покоління.

1. Новий процесор. У новому поколінні телевізійної приставки встановлюється Apple A12 Bionic, який відмінно впорається із більшістю завдань в iPhone XS і iPhone Xr 2018 року. Смартфони без проблем працюють на останніх версіях iOS і навряд чи будуть сильно напружуватися після поновлення до iOS 15 цієї осені.

Попередня приставка працювала на старішому процесорі A10X Fusion, який є покращеною версією чипа A10 з iPhone 7. Сам же A10X відповідав за обчислювальну потужність в планшетах iPad Pro 2015-2017 років.

Поліпшення, як то кажуть, на очі!

2. Чи змінилося покоління роз'ємів HDMI?

У приставці 2017 року порт мав специфікацію HDMI 2.0a, а в новинці встановлюється вже HDMI 2.1. На практиці оновлена Apple TV тепер вміє:

- передавати відео з розширеним динамічним діапазоном HDR10 і HLG (Hybrid Log-Gamma);

- підтримує пропускну здатність до 48 Гбіт / с;

- може передавати відео з роздільною здатністю 4K (стандарт HDMI підтримує до 10K) з частотою 50, 60, 100 або 120 Гц (максимальна частота кадрів поки не підтримується, але вона може з'явитися з оновленням tvOS);

- підтримка колірного простору з 10-, 12- і 16-бітною розрядністю.

На сьогодні це передовий стандарт HDMI, а значить - у вас не вийде знайти більш наворочений телевізор, ніж Apple TV 2021 року.

3. Оновився модуль Wi-Fi. 

Гаджет отримав вже стандартний для техніки Apple модуль Wi-Fi 6 (802.11a / b / g / n / ac / ax). Гігабітний Ethernet і Bluetooth 5 такі ж, як і у попереднього покоління приставки.

Обсяг вбудованого накопичувача, його швидкість, розміри приставки і вага не змінилися. Поки невідомий обсяг ОЗУ в новій Apple TV. Старе покоління оснащувалося модулем LPDDR4 на 3 ГБ.

Калібрування картинки за допомогою iPhone отримає і попереднє покоління Apple TV після оновлення прошивки

4. З'явилася підтримка Dolby Vision через AirPlay. 

Ролики такої якості можна знімати на iPhone 12 (з частотою до 30 кадрів в секунду) і на iPhone 12 Pro (з частотою до 60 кадрів). Оновлена приставка зможе виводити таке відео без проводів одразу зі смартфона.

Попереднє покоління Apple TV 2017 року теж підтримує відтворення Dolby Vision, але прийняти такий сигнал по повітрю не здатна.

Після презентації нової приставки (6-го покоління) попередня модель (5-е покоління) більше не буде продаватися на сайті і в офіційних магазинах Apple. Зате користувачі зможуть придбати більш старе 4-е покоління Apple TV 4 без підтримки 4K. Зате комплектуватися така модель буде вже новим сріблястим пультом дистанційного керування.

Що ж там із пультом?

Головна відмінність, яка одразу кинулася в очі на презентації – це абсолютно новий пульт управління для Apple TV 2021.

Зовні пристрій виконаний у стилі останніх моделей iPhone і iPad. Гострі грані і суцільно металевий корпус роблять гаджет більш стильним та привабливим. Модель стала схожою на старі пульти від Apple TV другого і третього поколінь.

З'явилися нові кнопки Power і Mute, а клавіша виклику голосового асистента перебралась на правий торець пульта.

Еволюція пультів Apple TV

Велику скляну сенсорну панель, яка часто розбивалася у користувачів при падінні аксесуара, замінили на невеликій клікпад із підтримкою жестів. Елемент управління робить пульт ще більш подібним на стару алюмінієву ІК - "дистанційку". Підтримуються жести свайпа і кругового обертання, а так само тапи і натискання.

При переході з Apple TV4 або Apple TV 4K однозначно доведеться звикати до оновлених опцій взаємодії з приставкою.

Ложкою дьогтю стала відсутність акселерометра і гіроскопа в новому пульті. Такі сенсори були присутні і в аксесуарі попереднього покоління, що дозволяло використовувати його для управління в більшості ігор на Apple TV.

Так що це за "важлива відмінність" у новій Apple TV?

Серйозною зміною, на якій узагалі не зробили акцент під час недавньої презентації, стала підтримка стандарту Thread нової приставки. Про це свідчить скромний рядок в специфікаціях пристрою. Набагато більше уваги приділяється блоку "Apple TV і навколишньому середовищу", в якому розповідається про екологічність продукту.

Це вже не перший гаджет з підтримкою цього протоколу, подібна фішка є в HomePod mini. Відповідний чіп знайшли після першої ж розборки гаджета.

Технологія Thread є найбільш перспективним протоколом зв'язку для розумного будинку. Її впровадження покликане витіснити з ринку ZigBee і Z-wave.

Так ми бачимо, що розробники починають орієнтуватися на підтримку цього протоколу зв'язку для розумних гаджетів. Подібну тенденцію вловили і виробники електроніки, які почали випускати пристрої на протоколі Thread.

Уже з'являються подібні гаджети в арсеналі Eve, Nanoleaf і Wemo. Роботу з пристроями з цього протоколу підтримує хаб для розумного будинку Google Nest Hub 2. В асортименті сумісних гаджетів є все необхідне для базової автоматизації розумного будинку.

Що ж такого особливого в цьому Thread?

Протокол Thread це новий стандарт, що динамічно набирає популярності у зв'язках між розумними гаджетами на основі IP. Підключення через цей канал зв'язку пристрою створюють власну порожнисту мережу, що допомагає покривати більшу площу і розташовувати гаджети на більшій відстані один від одного.

Головною відмінністю від популярних сьогодні протоколів зв'язку Z-Wave, Zigbee і Bluetooth є відсутність постійної необхідності підключатися до централізованого хабу для створення подібної мережі. Гаджети можуть конектитися між собою безпосередньо, а сама мережа може гнучко змінюватися і самовідновлюватися. При виході з ладу або відключення одного з гаджетів, через який раніше проходив сигнал, Thread-пристрої самостійно організовують новий маршрут для підключення.

Для створення такої мережі буде потрібен лише базовий маршрутизатор, який дозволить додати нові пристрої в Thread-мережу. Саме така можливість з'явилася у новій колонці HomePod mini і оновленій Apple TV 2021 року.

Гаджети в Thread мережі самостійно визначають так званого координатора і можуть гнучко "переобрати" інший гаджет на цю роль при відключенні від попереднього. Якщо ж підтримати єдину мережу у гаджетів не виходить, пристрої самостійно розбиваються на кілька дрібніших мереж і вибирають координаторів серед них. При цьому всередині кожної сформованої мережі триватиме обмін сигналами, будуть підтримуватися задані раніше сценарії і умови для автоматизації.

В одній мережі може конектитися до 250 пристроїв!

Іншими перевагами технології Thread є висока швидкість передачі сигналу і низьке енергоспоживання. Це дозволяє оснащувати всі необхідні гаджети власними елементами живлення і відмовитися від підключення до електромережі.

На цей момент середнім показником затримки сигналу при підключенні Bluetooth-гаджетів є від 100 до 800 мілісекунд. На передачу даних по ZigBee зазвичай йде від 50 до 250 мілісекунд, а для зв'язку з Thread необхідно всього від 40 до 120 мілісекунд.

Крім цього радіус покриття і так звана "пробивна" здатність у Thread набагато краща, ніж у інших існуючих стандартів.

Найкрутіше, що для підтримки протоколу Thread не обов'язково оновлювати ПЗ на деяких гаджетах. Пристрої з відповідними за параметрами радіомодулями можуть отримати підтримку Thread за допомогою оновлення ПЗ.

Також Thread підтримує шифрування на мережевому і прикладному рівнях, криптографія з відкритими ключами за ступенем захищеності не поступається навіть банківським системам.

Як бачимо, розробники в черговий раз одними із перших зробили ставку на нову перспективну технологію і додали підтримку стандарту, який тільки починає набирати популярність.

Що ми отримали у підсумку?

Якщо під час презентації багато користувачів скептично поставилися до оновленої версії Apple TV 6-го покоління, то зараз саме час переглянути ставлення до цього гаджету. Пристрій став в рази продуктивнішим та отримав підтримку всіх сучасних стандартів виведення зображення.

Сумнівному апгрейду піддався комплектний пульт, адже його не вийде використовувати в деяких іграх для управління, але ж Apple TV ніколи не славилася своїми геймерським можливостями.

Головним нововведенням вважається саме підтримка технології Thread в новій телевізійній приставці Apple. Якщо ви тільки придивляєтеся до теми розумного будинку або вже занурилися в неї і хочете чогось більшого, ніж хаби – сміливо купуйте нову приставку. Особливо, якщо до цього у вас було 4-е покоління Apple TV або тв-бокс на Android.

У найближчі декілька років тема з Thread буде розвиватися дуже швидко, а ринок гаджетів скоро підійметься до рівня ZigBee і Z-wave пристроїв.