Вражаючий результат: змусьте iPhone менше відволікати вас від реального життя!

2021-05-14

Смартфон останнім часом став все більше привертати увагу і змушувати проводити з ним більшу частину дня.

Часто він допомагає вирішувати робочі або побутові питання, але нерідко просто відволікає і засмоктує в світ прокрастинації. Що ж, всі ми це відчували.

Тому, якщо хочете влаштувати такий собі мінімальний детокс або повністю відійти від цієї теми - ця стаття – просто знахідка для вас! Отож, почнімо.

1. Відмикайте непотрібні сповіщення

Головними подразниками в сучасних смартфонах є сповіщення. Згадайте, як часто за день ви дратуєтесь від постійного «бем-бем»?! Якщо не контролювати ситуацію доведеться відволікатися на екран iPhone кожні кілька хвилин.

Розробники практично всіх програм та ігор намагаються додати сповіщення, які би регулярно нагадували про свій застосунок. Це не тільки відволікає користувача, але і споживає заряд батареї.

Застосунки можна розділити на три групи:

▶ без повідомлень - це найчисленніша група програм та ігор, які повинні просто жити на смартфоні і не турбувати постійними банерами і сигналами.

▶ з бейджами - сюди входять додатки, повідомлення від яких потрібні, але не особливо важливі. Наприклад, соціальні мережі, які постійно відволікають від роботи або месенджери без робочих чатів і справ.

▶ з повноцінними повідомленнями - тут тільки найважливіші додатки, повідомлення від яких потрібно отримувати моментально.

Тепер переходимо в Налаштування - Повідомлення і відключаємо повідомлення для першої групи програм.

Для другої групи залишаємо увімкнені повідомлення, але відключаємо всі види попереджень. Можна налаштувати тільки Наклейку (червоний перемикач з кількістю повідомлень) або додати до цього Звуки. Так будете дізнаватися чи надійшли повідомлення тільки тоді, коли самі захочете їх перевірити і перейдете до іконок застосунку на робочому столі.

Для важливих додатків залишайте потрібні повідомлення, можете налаштувати тільки банери на екрані блокування, записи в центрі повідомлення або зовсім увімкнути постійне відображення повідомлень до реакції користувача.

Обмеживши кількість повідомлень, можна значно знизити частоту використання смартфона, а таким чином – рідше відволікатися залипати в непотрібних додактах замість роботи.

2. Приглушіть неважливі чати і канали в месенджерах

Навряд чи будь-який активний користувач смартфона зможе зовсім відмовитися від повідомлень для будь-якого мессенджера. Замість цього можна скоротити кількість чатів з повідомленням.

Всі сучасні месенджери вміють окремо керувати повідомленнями для чатів, груп і каналів, потрібно просто все це правильно налаштувати.

Для тимчасово відключав повідомлення від непотрібних чатів, а потім і зовсім відмовився від необов'язкових груп і каналів. У підсумку став звертати увагу тільки на важливі повідомлення, а інші переглядаю в кінці дня або при необхідності.

3. Видаліть нарешті додатки, якими не користуєтесь

Практично всі користувачі смартфона страждають "накопиченням" – тобто назбируванням потенційно корисних додатків «про запас». Скільки разів ми скачували гру або програму зі словами "колись знадобиться" або "пограю у вихідний". У підсумку ці програми просто займають місце на смартфоні.

Залишіть на iPhone тільки потрібні застосунки та ті, які регулярно використовуєте. Зараз завантажити потрібну програму можна за декілька хвилин через Wi-Fi або через мобільний інтернет.

Перейдіть в Налаштування - Основні - Сховище iPhone, тут побачите дату останнього запуску кожної з програм. Сміливо видаляйте програми, які не використали більше, ніж півроку, а ті, якими не користувалися декілька місяців, можете тимчасово вивантажити з iPhone.

Завантажені програми не будуть займати місце на смартфоні, але збережуть налаштування, які встановив користувач. Біля іконки таких програм з'явиться індикатор хмари. Якщо після розвантаження не скористалися ними ще декілька місяців - видаляйте.

Тільки будьте обережними: не вмикайте функцію автоматичного вивантаження застосунків, яких не використовуєте. Алгоритми iOS працюють не завжди можна пояснити. Краще проконтролювати цей процес вручну.

4. Приберіть більшість віджетів

Велика частина віджетів, які з'явилися в iOS 14, до сих пір є марними і тільки відволікають увагу під час роботи зі смартфоном.

5. Позбудьтеся зайвих робочих столів

Багато часу при роботі зі смартфоном займає постійна прокрутка робочих столів. Приблизне розташування іконки наш мозок запам'ятовує легко, але ось пошук потрібного робочого столу з цією іконкою відбувається не швидко.

Оптимально залишити один єдиний робочий стіл тільки із найпотрібнішими застосунками. Решта програм можна сміливо прибрати з робочого столу.

Шукати програми, які рідко використовуєте після цього можна трьома способами: через Spotlight, в бібліотеці програм (справа на робочому столі) або в алфавітному переліку (в тій же бібліотеці після свайпа екрану вниз).

7. Режим «Не турбувати» кожного дня

Цей режим став улюбленим! Він чудово захищає від повідомлень не тільки в нічний час, а й вдень.

По-перше - стандартні можливості режиму «Не турбувати» в iOS працюють, як годинник! Відмикаєте повідомлення на годину, до вечора або до відходу з поточної геолокації);

По-друге, додайте кнопку з налаштованим таймерами для автоматичного відключення режиму «Не турбувати».

По-третє, дозвольте обраним контактам "пробиватися" через режим «Не турбувати».

Тепер запросто відмикайте повідомлення на смартфоні на час роботи, занять або нарад, а потім вони увімкнуться автоматично.

8. Контролюйте час, який витрачаєте на непотрібні застосунки

Ще в iOS 12 розробники додали цілий набір фішок і можливостей, упакувавши їх в окремий розділ параметрів під назвою «Екранний час».

Таким чином ви точно будете знати, скільки часу гортали стрічку Instagram або залипали в TikTok.

Для налаштування переходимо в розділ параметрів «Екранний час» і активуємо головний перемикач. У розділі «Ліміти» додатків задаємо нове обмеження і відзначаємо програми-"паразити". Це можуть бути соціальні мережі, які не використовуються для роботи, месенджери, ігри тощо.

Після цього встановлюємо доступний ліміт часу для цієї категорії додатків на добу. Досягнувши межі, побачимо відповідне повідомлення. Зрозуміло, що ніхто не заборонить продовжити час роботи із цим застосунком, але контролювати себе зможете тільки ви самі. iOS тут може лише враховувати проведений в додатках час і нагадувати про ліміт.

Зрозуміло, це не всі поради стосовно продуктивності. Це всього лише дії, які допоможуь рідше звертати увагу на iPhone і менше часу проводити у віртуальному світі.

Буде цікаво дізнатися ваші способи підвищення продуктивності і скорочення часу, проведеного зі смартфоном, тому чекаємо вашого фідбеку у чаті або в нашому Instagram!