Творець Linux зізнався, що захотів собі Mac з процесором M1

2020-11-25

Apple вміє робити продукт, який хочеться купити, незалежно від того, чи потрібен він тобі насправді чи ні. HomePod mini, Apple Watch 6, iPad Air 4 - саме так виглядає список бажань будь-якої сучасної людини, яка стежить за новинками у світі, незважаючи на те, що ні у першому, ні у другому, ні у третьому, фактично, нагальної потреби нема.

Якщо ви думаєте, що так буває тільки у нас з вами, то ви помиляєтеся, бо навіть творець Linux зізнався, що відчуває гостре бажання купити Mac з M1.

За словами Лінуса Торвальдса, творця ядра Linux, коли Apple представила нові Mac на базі ARM, він захотів придбати собі MacBook Air з процесором M1. Це був би ідеальний ноутбук, якби не його операційна система.

Який комп'ютер у творця Linux

Мені б дуже хотілося мати такий ноутбук, якби він працював тільки під Linux. Я з теплотою згадую 11-дюймовий MacBook Air, яким я користувався близько десяти років тому, але відмовився від нього, тому що Apple було потрібно занадто багато часу, щоб просто полагодити екран. На той час, коли вони закінчили, я вже перейшов на кращі ноутбуки, а Apple ще більше ускладнила використання Linux на Mac. Я чекав ноутбук на ARM, на якому можна буде працювати на Linux, і MacBook Air міг би стати ідеальним претендентом, але у мене немає бажання возитися з ним, особливо, якщо сам виробник не хоче мені в цьому допомогти, - заявив Торвальдс.

Очевидно, що під складнощами установки Linux на Mac Торвальдс має на увазі різні механізми безпеки, які Apple передбачила у всіх нових Mac. Крім програмних інструментів, що перешкоджають знесенню операційної системи і отримання доступу до даних, комп'ютери Apple оснащуються спеціальними сопроцессорами, які шифрують дані, а при спробі злому або втрати просто блокують систему, не дозволяючи не тільки витягти контент, але навіть банальне вмикання пристрою.

Чи можна встановити Linux на Mac

Найбільш ймовірно, що нові Mac з M1 не працюватимуть на Linux так само добре, як старі. Справа в тому, що інженери Apple створювали свій процесор в безпосередньому контакті з групою розробників macOS. Тому багато особливостей ОС і чіпсета зав'язані один на одному і можуть працювати тільки в парі. Очевидно, що при спробі встановлення на M1 сторонню програмну платформу, продуктивність знизиться і вже не буде такою вражаючою. Тому переналаштування нових Mac на Linux, швидше за все, має не так багато сенсу.

Чи погодиться Apple додавати підтримку Linux своїм Mac? Скоріше за все ні. Все-таки це зовсім не в дусі компанії. Одна справа - просто не блокувати можливість запуску сторонньої платформи на своїх комп'ютерах, як у випадку з Windows, і зовсім інше - займатися її адаптацією спеціально, щоб догодити невеликій групі розробників і ентузіастів. Можливо, це й на краще, бо, оцінивши перспективи M1, багато хто з них напевно захочуть пересісти на Mac, для яких процесор стане справжнісіньким конкурентною перевагою.