Як працює вологозахист iPhone? Розберемося раз і назавжди!

2021-07-21

Одна з найбільш суперечливих фішок сучасних смартфонів - захист від попадання вологи всередину корпусу.

З одного боку, це приємний бонус до великого набору переваг гаджета. З іншого - відсутність гарантій з боку виробника при потраплянні вологи до пристрою.

Зараз розберемося, які слабкі сторони має захист від вологи в сучасних iPhone, і чи варто піддавати його такому впливу.

Який захист від вологи є у iPhone

Захисту від потрапляння рідини експерти та ентузіасти намагалися приписати ще моделі iPhone 6s. Мабуть, тоді в Apple вже готувалися до необхідної сертифікації гаджетів і тестували деякі напрацювання.

Офіційно захист від потрапляння рідини і пилу сталd фішкою iPhone 7 і iPhone 7 Plus. Тоді смартфони Apple відповідали стандарту IP67. Купертіновці обіцяли захист гаджетів при зануренні на глибину до 1 метра і тривалістю до 30 хвилин.

Аналогічний ступінь захисту отримали iPhone 8 і iPhone X роком пізніше (такі ж параметри захисту були помічені у моделей iPhone XR і iPhone SE 2020).

У 2018 році флагманські моделі iPhone XS / XS Max були захищені від потрапляння рідини за більш серйозним стандартом IP68. Згідно зі специфікаціями, гаджет міг витримати занурення до 2 метрів тривалістю до 30 хвилин.

Флагмани 2019 року iPhone 11 Pro / 11 Pro Max теж отримали підтримку стандарту IP68, але виробник дозволяв занурення на глибину до 4 метрів тривалістю до 30 хвилин.

Весь модельний ряд пристроїв 2020 року (всі iPhone з індексом 12) знову пройшли сертифікацію IP68, але в специфікаціях вказано можливе занурення на глибину до 6 метрів тривалістю до 30 хвилин.

Розробники Apple таким чином убезпечили себе від мільйонів смартфонів-потопельників в сервісних центрах. Відремонтувати такі пристрої практично неможливо, а міняти iPhone на новий в такому випадку вийде дуже накладно.

Виходить, що характеристика у смартфона є, але виробник не несе за неї ніякої відповідальності.

Як тестують вологозахист в iPhone

Так перевіряють смартфони в лабораторії

Щоб розібратися, як працює вологозахист в смартфонах Apple, слід розуміти, як її тестують і проводять сертифікацію.

Для отримання відповідного сертифікату потрібної категорії IP тестова партія гаджетів проходить випробування в строго контрольованих лабораторних умовах. Тестові апарати поміщають в ємність з прісною водою і дуже повільно занурюють до потрібної глибини.

Через 30 хвилин гаджети так само повільно витягують з води і перевіряють на працездатність.

Тут бачимо відразу три ключових відмінності від реальних побутових умов.

По-перше, температура і вологість в лабораторії рідко перевищують 20-22 градуса і 50%, відповідно. У повсякденній експлуатації ми можемо намочити iPhone влітку під час серйозної спеки, під час закордонної поїздки в країні з підвищеною вологістю або інших відмінних умовах.

По-друге, тестування проводиться строго в прісній воді, а при реальній експлуатації iPhone часто потрапляє в басейн (з великою кількістю хімічних елементів) або море (з великим вмістом солі). Такі домішки будуть негативно впливати на захист від вологи або осідати на інших незахищених елементах.

По-третє, в реальних умовах використання йти на дно або діставатися на поверхню смартфон буде набагато швидше, ніж в лабораторії. Тиск води на гаджет буде змінюватися різко, а не рівномірно, що теж може стати вирішальним фактором.

Ці три відмінності не дозволяють сподіватися на вдалий результат "купання" смартфона в реальному житті.

Навіть під час найбільш близьких до реальних умов тестів, які проводять блогери і ентузіасти, використовуються нові гаджети з максимально можливими параметрами вологозахисту. При цьому ніхто не розповідає про подальшу долю пристроїв, які пройшли подібну перевірку.

Найчастіше, згубно не найперше занурення в воду. Під час дебютного "нирка" iPhone отримує певну дозу хімії або солей, які в подальшому чинять негативний вплив на захисні прокладки або незахищені елементи. А от наступні занурення через певний час і виявляються фатальними.

Які слабкі місця у захисту від вологи

Тепер давайте подивимося, що саме означає захист від вологи в сучасних смартфонах Apple.

Подивимося на всі отвори в корпусі, через які може потрапити рідина в iPhone.

1. Лоток для SIM-карти. Хороша підгонка деталей і наявність додаткового ущільнювача дозволяють новому смартфону з легкістю переносити контакт з рідиною в місці відкривання лотка.

Однак, з часом гумовий ущільнювач втрачає пружність, а іноді і зовсім розтягується. У такому випадку кожне витягування та установлення SIM-карти перетворюються в болісну процедуру.

iPhone на вторинному ринку може продаватися і зовсім без цього гумового ущільнювача.

2. Штовхач лотка для SIM-карти. Цей мініатюрний елемент теж оснащується захисним прокладанням, яке утискує середину корпусу при натисканні і відновлюється після вилучення лотка.

В результаті занадто часта заміна SIM-карти призведе до швидкого зносу ущільнювача як на лотку, так і в механізмі штовхача.

3. Фізичні кнопки на корпусі (клавіші регулювання гучності, харчування і перемикання беззвучний режим). Тут теж присутній гумовий ущільнювач, який стискається і розширюється під час натискання кнопок.

Клавіші натискаються набагато частіше, ніж витягується лоток SIM-карти, а значить прокладка може швидше почати пропускати вологу.

4. Lightning-роз'єм. Отвір зсередини герметично захищений від решти начинки смартфона. Крім цього присутній програмний захист, яка здатна виявити замикання контактів і відключити потенційно небезпечну зарядку.

Користувач отримає попередження, після чого доведеться просушити смартфон або проігнорувати попередження, включивши зарядку негайно. Якщо після потрапляння вологи iPhone буде повністю розряджений, програмний захист не спрацює і є ризик замикання контактів при зарядці.

Навіть при такому рівні захисту попадання солоної морської води може привести до окислення контактів з подальшими проблемами.

5. Захисний шар між екраном і корпусом. Складова конструкція смартфона передбачає складання двох основних модулів: рамки із задньою кришкою і лицьовій панелі з екраном. Між цими елементами встановлюється еластичний прогумований ущільнювач.

Це досить слабке місце у всій системі вологозахисту. Прокладка одноразова і в разі розкриття корпуса підлягає заміні на аналогічну. Крім цього тонкий шар зношується з часом, від температури, здавлювання та скручування корпусу, при ударах і падіннях, від частинок потрапила на нього вологи та пилу.

Залежно від умов експлуатації, ця прокладка зберігає свої властивості від 6 місяців до року. Сподіватися, що iPhone після року застосування не буде пропускати вологу всередину точно не варто.

6. Отвори для динаміків і мікрофона на нижньому торці. Спочатку між корпусом і начинкою присутній пористий ущільнювач. Крім цього самі отвори прикриті дуже дрібною сіткою, через яку практично не проникає рідина.

Навіть якщо волога і просочиться всередину, вона осяде на мембрані динаміка і не зашкодить решту начинку. Виняток, як і в інших випадках, становить солона вода. Вона може привести до окислення контактів і псування мембрани.

Крім цього, нижня частина смартфона захищена пластиковими перегородками, а критично важливі частини залиті епоксидною смолою. Навіть якщо динаміки, мікрофон або порт Lightning пропустять невелику кількість рідини, вона не зробить занадто негативного впливу на інші частини пристрою.

7. Розмовний динамік на лицьовій панелі. Тут ситуація ускладнюється занадто щільним компонуванням елементів, які заховані під "чубчиком" пристрою. На невеликій площі розташовані відразу кілька важливих датчиків і камера смартфона.

Захищено все це лише дрібною сіткою, що прикриває динамік. Рідина, яка може, особливо під тиском, пошкодити найближчі модулі пристрою.

Особливо критичною буде поломка системи датчиків Face ID. Непрацездатний сканер істотно знижує вартість смартфона на вторинному ринку або виллється в дуже дорогий ремонт.

Сам по собі датчик не підлягає заміні, адже має апаратну прив'язку до материнської плати. Це необхідно для забезпечення захисту даних на пристрої. У підсумку доведеться працювати з гаджетом без Face ID або вкладатися в заміну сенсора і материнської плати, що складе більшу частину вартості гаджета.

Сервісні центри підтверджують, що в результаті попадання вологи найчастіше виходить з ладу саме сенсор Face ID. Трапляється це або при потраплянні вологи під невеликим тиском через сітку розмовного динаміка, або через зношені прокладки по периметру корпусу.

В іншому новий гаджет, який не має зношених елементів і не відкривався для ремонту, добре захищений від попадання вологи на строк до одного року.

У модельному ряду смартфонів Apple є такий захист від вологи:

► iPhone 6s і більш старі пристрої: не призначені для занурення в воду.

► iPhone SE 2020 / XR / X / 8/7: до 30 хвилин на глибині до 1 метра.

► iPhone 11 / XS / XS Max: до 30 хвилин на глибині до 2 метрів.

► iPhone 11 Pro / 11 Pro Max: до 30 хвилин на глибині до 4 метрів.

► iPhone 12/12 mini / 12 Pro / 12 Pro Max: до 30 хвилин на глибині до 6 метрів.

Цікаво, на яку глибину можна буде занурювати новий iPhone 2021 року.

Як ви вже переконалися вище, на зниження вологозахисту може впливати відразу кілька факторів.

Це можуть бути відмінні від лабораторних умови, при яких здійснюється занурення. Хімічний склад води, температура і вологість навколишнього середовища, а також тиск, який здійснється на смартфон. Навіть найглибші тести не дають гарантій захисту від банального збігу обставин і людського фактора.

Протягом терміну експлуатації гаджета він піддається природному зносу. Корпус періодично стискається і скручується, смартфон нагрівається до високих температур, ущільнювачі (на кшталт гумки на лотку для SIM-карти) стираються і розтягуються.

Навіть перегрів iPhone, який залишили на сонці або заряджали на бездротової зарядки, може привести до деформації захисного ущільнювача і подальшого потрапляння вологи в корпус.

У будь-яких інших складних пристроях і механізмах гумові елементи вважаються витратним матеріалом. Для цього ми регулярно змінюємо прокладки в автомобілі або виробляємо репассаж наручних годинників. В індустрії смартфонів подібні процедури поки не передбачені через обмежений середнього терміну експлуатації гаджетів.

Подібний захист існує, швидше, про всяк випадок, ніж в якості фішки для щоденного використання. Виробник відмовляє в гарантійному обслуговуванні в разі потрапляння вологи в корпус, що виконує функцію дуже специфічною.

Захист за стандартом IP67 / 68, в більшості випадків, врятує iPhone після випадкового попадання в воду. Але ось регулярно піддавати девайс такого впливу точно не варто,адже він вологостійкий, а не вологонепроникний.