Все, що показала Apple на WWDC 2020

2020-06-23

От і завершився головний літній захід Apple - всесвітня конференція для розробників. Цього року презентація вперше пройшла в режимі онлайн. Зараз розберемо всі представлені новинки.

Почалася презентація з красивого ролика, в фіналі якого Тім Кук почав свій виступ зі сцени порожнього театру Стіва Джобса. Глава Apple торкнувся дві найактуальніші теми останніх місяців. Повторюватися не будемо, ви і так в курсі.

На п'ятій хвилині презентації очікувалось побачити якусь "залізну новинку". Всі побачили слайд виключно з назвою нових версій ПЗ від Apple.

Почати вирішили з козирів. Першою операційною системою на презентації стала iOS 14.

У мобільній ОС з'явився новий спосіб групувати програми - App Library. Це своєрідний аналог папок, який буде об'єднувати подібні програми автоматично. Другою важливою фішкою стали Віджети. Дуже схоже на численні концепти сторонніх дизайнерів і художників.

Фішка Smart Stack буде збирати найпотрібніші додатки на робочому столі, а список буде змінюватися в залежності від уподобань користувача.

Нарешті додали режим "картинка в картинці" на iPhone. Великі екрани смартфонів давно дозволяють дивитися відео і працювати в іншому додатку. Голосовий помічник Siri отримав новий більш компактний інтерфейс і безліч програмних змін. 

Прокачали стандартний додаток iMessage, додали кілька фішок для групових чатів і чергові прикрашені Memoji.

Набагато цікавішим виглядає оновлення додатка CarPlay. iPhone тепер зможе виступати в ролі ключа для авто, можна буде дозволити доступ до машини друзям і стежити за переміщеннями свого транспорту. На старті фішка CarKey буде працювати тільки в останньому поколінні BMW i5.

Наступна фішка називається App Clips, вона дозволить робити невеликі версії додатків, наприклад, для оплати товарів і здійснення покупок. Програми будуть займати зовсім небагато місця, а завантажити їх можна буде прямо по QR-коду.

На черзі апдейт операційної системи для планшетів Apple.

Розповідь почали з не найцікавішої фішки - оновленого додатка Фото. Програма отримала зручне бічне меню для доступу до папок і робочих файлів. Подібні меню з'являться і в інших стандартних програмах таких як Нотатоки і Фото.

Набагато привабливіше виглядає оновлення вікна вхідного дзвінка. Зрозуміло, це напрошувалося після появи аналогічної опції в iOS 14. Тепер при дзвінку ви побачите красивий елегантний віджет.

Переробили інтерфейс голосового асистента на iPad. Тепер Siri буде скромно красуватися в кутку не перекриваючи всю площу екрана.

Пошук Spotlight став більш функціональним і тепер він більше схожий на аналогічну фішку з macOS.

Поліпшили взаємодію планшетів з фірмовим стилусами Apple Pencil. Рукописний ввід буде можливий практично всюди.

Несподівано кілька хвилин на презентації приділили оновленню прошивки AirPods. Навушники зможуть автоматично перемикатися між підключеними пристроями на льоту. Коли користувач змінює гаджет, гарнітура сама підключається до нього.Фішку отримають майже всі моделі AirPods і деякі гарнітури Beats.

Прийшла черга дізнатися, що нового отримають Apple Watch цієї осені. Першим в списку нововведень стали нові циферблати і їх простіша кастомізация.

Нарешті купертіновці дозволили завантаження сторонніх циферблатів. У режимах активності з'явилося відстеження танців. Годинники зможуть більш точно підраховувати витрачені користувачем зусилля і витрачені калорії під час рухів.

Годинники отримають поліпшені алгоритми відстеження сну і можливість перегляду детальної статистики прямо на екрані гаджета. А ще додали новий таймер для миття рук.

Як і очікувалося, анонсували перехід комп'ютерів на процесори власної розробки. Незабаром ми побачимо перші моделі MacBook з мобільними процесорами, як в iPhone і iPad. 

Дана подія можна порівняти з переходом c PowerPC на процесори Intel, який анонсував Стів Джобс на WWDC 2005. Швидше за все, всі комп'ютери Apple через кілька років перейдуть на власні ARM процесори.

Починаючи з операційної системи macOS Big Sur всі стандартні додатки будуть адаптовані під ARM. Деякі сторонні розробники, які співпрацюють з Apple, вже почали адаптацію своїх програмних продуктів.

Схоже, що все йде до злиття настільної і мобільної операційної системи, яке кілька років тому Тім Кук спростував на WWDC.Досить несподівано був представлений новий Mac mini з процесором A12Z.

Комп'ютер буде працювати під управлінням того ж чіпа, що і iPad Pro останнього покоління. Перша партія доступна лише розробникам ПЗ. Комп'ютери Apple з ARM процесорами з'являться в продажі ближче до кінця року.

Перші бета-версії iOS 14, iPadOS 14, macOS 11 для розробників будуть доступні вже сьогодні.