Ви досі не знали? 20 крутих фішок «Нотаток» в iOS

2020-12-29

«Нотатки» - найзручніший додаток для будь-яких записів. Нічого подібного конкуренти досі не вигадали, саме тому навіть він один уже мотивує переходити на техніку Apple. Головне - вивчити його, аби використовувати на всі 100%.

У «Нотаток» стало настільки багато фішок, що про деякі не знають навіть досвідчені користувачі.

Отож, дослідимо це питання у статті!

1. В «Нотатках» можна малювати рівні фігури просто пальцем

Що зробити: потрібно перейти в режим малювання, накреслити квадрат, трикутник, коло, зірку або стрілку, не відриваючи палець від екрану, а потім затримати його буквально на мить.

Після оновлення до iOS 14 «Нотатки» навчилися автоматично вирівнювати прості фігури, які ви малюєте. Це допоможе вам створити логічні схеми в конспектах на уроках або парах, візуалізувати будь-які процеси.

2. За свайпом на папку відкриються швидкі дії

Що зробити: свайп справа наліво по запису відкриє кнопки для настройки її спільного використання, переміщення в папку і видалення. Зворотній свайп дасть можливість швидко закріпити конкретну записку у верхній частині списку.

Незважаючи на те, що ця можливість з'явилася ще кілька версій iOS тому, про неї до сих пір знають не всі.

3. Зручні списки в записах

Як зробити? Після позначки «виконано», конкретний пункт може автоматично переміщатися в нижню частину списку.

Починаючи з iOS 13, списки справ і покупок в «Нотатках» стали значно зручнішими. У них з'явилися дві фішки: по-перше, відмічені пункти автоматично опускаються в нижню частину списку; по-друге, їхній порядок можна змінювати через drag-and-drop.

4. В «Нотатках» зручно використовувати перетягування елементів

Як зробити? Досить затиснути зображення і перемістити його в інше місце замітки, не відриваючи пальця.

Так, крім пунктів в списках справ і покупок у записах «Нотаток» також зручно переміщати і інші елементи: наприклад, картинки.

5. У відсканованих документах можна зробити розмітку

Як зробити? Достатньо вибрати варіант «Розмітка» в меню додаткових дій.

Багато хто вже звик до того, що в «Нотатках» є вбудований сканер для паперових документів. Проте, далеко не всі знають, що після отримання їх у електронному варіанті можна також виділити на них найважливіші моменти: назви або цифри.

6. Для відсканованих документів тут доступні фільтри

Як зробити? Для будь-якого відсканованого документа можна вибрати один з доступних фільтрів - від кольорового до відтінків сірого, чорно-білого та натурального.

У вас є можливість міняти обробку для зображень, отриманих в процесі сканування. За замовчуванням використовується кольорова картинка зі збільшеною контрастністю. Але ви можете змінити це.

7. У «Нотатках» з'явилося швидке форматування тексту

Як зробити? Натиснути на кнопку «Аа» над клавіатурою і вибрати необхідний стиль.

В iOS 14 для форматування тексту в записах «Нотаток» з'явилася спеціальна кнопка швидкого доступу до стилів: «Назва», «Тема», «Підзаголовок», а також «Жирний», «Курсив», «Підкреслення».

8. Таблиці можна швидко перетворити в звичайний текст

Як зробити? Достатньо встановити курсор на таблицю, натиснути на кнопку взаємодії з нею і вибрати варіант «Перетворити в текст».

Якщо вам необхідно відправити дані з таблиці «Нотаток» через електронну пошту, соціальні мережі або месенджери, їх можна досить швидко перетворити в звичайний текст.

9. Кожен запис в «Нотатках» може починатися з назви

Як зробити? Відкрити «Налаштування», перейти в розділ «Нотатки», розгорнути меню «Перший рядок замітки» і вибрати варіант «Назва».

Щоб уникнути необхідності додаткового форматування кожного запису, її можна автоматично починати з «Назви» або іншого стилю за вашим бажанням.

10. У запис на Mac можна швидко вставити картинку з iPhone

Як зробити? Достатньо натиснути на кнопку із зображенням пари картинок в верхньому меню «Нотаток» і вибрати варіант «Зробити знімок».

«Нотатки» в повній мірі використовують всі переваги екосистеми Apple. Додаток наочно показує можливості взаємодії між iPhone і Mac. Смартфон у цьому випадку може виступати в ролі камери для комп'ютера.

11. У «Нотатках» можна швидко створити запис з поточною датою

Як зробити? Для цього потрібно додати скрипт «Нова замітка з датою» в додаток «Швидкі команди».

Звичайно, не варто забувати і про додаток «Швидкі команди», який також можна використовувати разом з «Замітками». Воно дасть можливість створити запис з поточною датою і найважливішими даними всередині буквально в один клік.

12. Колір тексту в записах можна змінити, але тільки на Mac

Як зробити? Виділити текст, розгорнути контекстне меню, відкрити розділ «Шрифт», вибрати варіант «Показати колір» і вибрати будь-який з бажаних.

Шкода, але на iPhone до даної можливості немає доступу. Проте, якщо змінити колір тексту на Mac, то на смартфоні він також буде відображатися.

13. Для Apple Pencil на iPad можна окремо включити лінії

Як зробити? Відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Нотатки», розгорніть меню «Лінії і клітинки» і виберіть необхідний варіант розмітки.

Важливо розуміти, що цей параметр пов'язаний з конкретним пристроєм. Якщо включити розмітку сторінки для малювання і рукописних записів тільки на планшеті, то нові записи в «Нотатках» будуть створюватися з лініями і клітинами тільки на ньому.

14. Для малювання на планшеті можна взагалі відключити пальці

Як зробити? Відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ Apple Pencil, переведіть в активне положення перемикач «Малювання - тільки Apple Pencil».

Якщо активно використовуєте Apple Pencil, можете відключити реакцію на пальці. Тоді у відповідному режимі вони будуть використовуватися тільки для переміщення полотна. Це значно підвищить зручність малювання за допомогою олівця.

15. Переходити в рукописний ввід з Apple Pencil не обов'язково

Як зробити? Просто натисніть «писати» або «малювати» за допомогою Apple Pencil, а відповідний режим «Нотаток» активується автоматично.

Цікаво, що, коли починаєте писати або малювати за допомогою Apple Pencil, додаток «Нотатки» автоматично включає необхідний для цього режим.

16. При активації темної теми листи краще залишити світлими

Як зробити? Після активації темної теми оформлення інтерфейсу відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Нотатки», розгорніть меню «Фон замітки» і оберіть варіант «Світлий».

17. У «Нотатки» зручно зберігати посилання на статті для читання

Як зробити? Відкрийте розділ додаткових дій в Safari, виберіть варіант «Нотатки» і визначте папку і певний запис, в яку буде збережене посилання на відкритий матеріал з браузера.

«Нотатки» не стануть повноцінним сервісом для відкладеного читання. Але вони можуть виявитися непоганим сховищем для цікавих статей, до яких ви можете захотіти повернутися в майбутньому. Тим паче, що посилання на них дуже просто зберігати.

18. Ви можете спільно використовувати цілі папки із записами

Як зробити? Свайпніть справа наліво по папці в «Нотатках» і відправте запрошення користувачеві техніки Apple, щоб він зміг використовувати всі записи в каталозі разом з вами.

Разом з останніми оновленнями iOS в «Нотатках» з'явився спільний доступ не тільки до окремих записів, але і до цілих папок.

19. До «Нотаток» можна прив'язати не тільки аккаунт Apple

Як зробити? Відрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Нотатки», розгорніть меню «Облікові записи» і натисніть на кнопку «Новий обліковий запис».

Мало хто знає, що до стандартних «Нотатків» Apple можна прив'язати навіть обліковий запис Google. Так ви зможете заощадити місце в iCloud і використовувати «Диск». Проте, у цьому випадку можливості форматування записів сильно зменшаться.

20. На Mac можна змінити головний колір оформлення «Нотаток»

Як зробити? Відкрийте «Системні налаштування», перейдіть в розділ «Основні», виберіть необхідний відтінок в меню «Колірний акцент».

На жаль, ця фішка не працює на iPhone і iPad. А ось в macOS 11 Big Sur ви можете змінити головний колір оформлення «Нотаток» з жовтого на будь-який інший на свій смак.

Як відмінити дію в нотатках на айфоні?

Для відміни дії в додатку "Нотатки" на iPhone, ви можете використовувати класичну функцію скасування (Undo). Ось кроки:

  1. Відкрийте "Нотатки": Натисніть на значок "Нотатки" на вашому домашньому екрані iPhone, щоб запустити додаток.
  2. Знайдіть нотатку: Відкрийте нотатку, в якій ви хочете скасувати дію.
  3. Відміна дії:
    • Якщо ви хочете скасувати останню виконану дію, натисніть на іконку "Скасувати" або "Відмінити" у верхній частині екрана. Зазвичай це стрілка, що вказує вліво або назад.
    • Якщо ви хочете виконати декілька скасувань, тричі натисніть іконку "Скасувати" для скасування останніх кроків.

Ці дії дозволять вам відмінити попередні зміни в нотатці і повернутися до попереднього стану.

Як повернути дію в нотатках?

Якщо ви хочете повернути (відновити) дію в додатку "Нотатки" на iPhone, ви можете використовувати функцію "Відновити" (Redo), яка дозволить вам скасувати скасовані зміни. Ось кроки:

  1. Відкрийте "Нотатки": Натисніть на значок "Нотатки" на вашому домашньому екрані iPhone, щоб запустити додаток.
  2. Знайдіть нотатку: Відкрийте нотатку, в якій ви хочете відновити дію.
  3. Відновлення дії:
    • Якщо ви хочете відновити дію, яку ви недавно скасували, натисніть на іконку "Відновити" у верхній частині екрана. Зазвичай це стрілка, що вказує вправо або вперед.
    • Якщо ви хочете виконати кілька дій відновлення, тричі натисніть іконку "Відновити" для відновлення останніх кроків скасування.

Ці дії дозволять вам відновити попередні зміни в нотатці, які ви скасували раніше.