Уповільнене відео на iPhone: як знімати якісно?

2021-04-12

Всі сучасні iPhone володіють колосальною кількістю функцій, про які користувачі іноді навіть не підозрюють. Сьогодні ми розповімо про круту функцію - режим сповільненої зйомки: на яких пристроях її можна використовувати, як користуватися правильно і які налаштування можна змінити.

Починаючи з iPhone 5s всі моделі «яблучних» смартфонів вміють записувати відео зі швидкістю 120 кадрів в секунду, однак останні версії (починаючи з iPhone 8), можуть записувати Slo-Mo із роздільною здатністю Full HD (1920 × 1080 пікселів) зі швидкістю 240 кадрів / с.

Порівняння якості сповільненої зйомки на різних моделях iPhone

За замовчуванням iOS-пристрої записують відео в форматі Full HD зі швидкістю 120 к / с, але при бажанні налаштування можна змінити. Повторимося, що можливість зйомки Full HD відео зі швидкістю 240 к / с присутній починаючи з iPhone 8, більш ранні моделі підтримують тільки запис відео з роздільною здатністю 720p (1 280 × 720 пікселів).

Запис відео 1080p / 240 кадрів в секунду вимагає наявність кодека H.265 (High Efficiency Video Coding), підтримка якого присутній в процесорі Apple A11 Bionic і новіше.

На яких пристроях можна переглядати уповільнене відео, зняте на iPhone

Full HD відео, записане з частотою 240 к / с, можна переглядати на будь-якому пристрої, сумісному з операційними системами iOS 11 або macOS High Sierra 10.13 або більш новими версіями, хоча для якісного відтворення можуть знадобитися сучасні моделі iPhone або Mac (iPhone 6 і новіше , iPad Air 2, моделі Mac, випущені з середини 2015 року).

Уповільнене відео можна переглядати на iPhone так само, як і будь-яка інше. Всі моделі iPhone, починаючи з 4s, оснащуються екраном з частотою 60 Гц, тому будь-яке відео з високою кадровою частотою відтворюється без втрати якості. Для якісного відтворення запису на десктопних комп'ютерах (на базі macOS або Windows) потрібні пристрої, оснащені процесором Intel Core 6-го покоління або нижче.

Однак найкраще переглядати відео на iPad Pro. Всі професійні планшети Apple починаючи з 2017 року підтримують технологію Apple ProMotion, що забезпечує частоту оновлення картинки до 120 Гц. При відтворенні відео на 1080p / 240 к / с на iPad Pro, що підтримує дану технологію, частота оновлення екрану автоматично зросте до 120 Гц для більш плавного та чіткого відтворення.

Скільки місця займає уповільнене відео?

Завдяки ефективності видеокодека H.265 (HEVC) 1 хвилина запису в режимі Slo-Mo з роздільною здатністю 1080p / 120 кадрів в секунду займає близько 350 МБ пам'яті, 720p / 240 кадрів в секунду - 300 МБ, 1080p / 240 кадрів в секунду - 480 МБ .

Як записати уповільнене відео на iPhone (1080p / 240 кадрів в секунду)

1. Відкрийте програму «Налаштування» на смартфоні.

2. Натисніть опцію «Камера».

3. Виберіть підрозділ «Запис сповільненого відео ».

4. Виберіть якість сповільненої зйомки.

Порада. Для відображення прихованої опції запису відео 720p з частотою 240 к / с на сучасних пристроях, перейдіть з формату Високоефективний на Найбільш сумісні в «Налаштуваннях» - «Камера» → «Формат». Меню форматів камери не відображається на непідтримуваних пристроїв.

5. Закрийте «Налаштування» і запустіть додаток «Камера».

6. Виберіть опцію «Сповільнена зйомка» в нижній частині інтерфейсу.

Порада. iOS вміє запам'ятовувати останній використаний режим, наприклад, «Відео» або «Фото». Для цього відкрийте «Налаштування» → «Камера» → «Зберегти настройки» і переведіть тумблер опції «Режим камери» в положення «вкл.».

7. Натисніть на кнопку «Запис» або на клавішу гучності для старту або зупинки запису.

Записані відеоролики будуть збережені в довіднику «Фото» у вигляді файлу з розширенням.

Як перенести відео на Мас або ПК

У розділі «Налаштування» → «Фото» → «Перенести на Mac або ПК» виберіть бажаний формат для перенесення файлу. Доступні дві опції - Автоматично і Переносити оригінали.

При виборі останнього формату файл збережеться в оригінальному вигляді, а в режимі Автоматично при перенесенні відео з телефону на комп'ютер воно буде закодовано H.265 кодером, що збільшить сумісність за рахунок зміни розміру файлу.

Використовуйте це налаштування, якщо ваш комп'ютер не підтримує відеокодек H.265.

При передачі відео за допомогою AirDrop або меню Поділитися iOS завжди передає конвертовану H.264-версію для забезпечення кращої сумісності.