Що вміє камера-перископ і навіщо вона потрібна в iPhone?

2021-03-31

Незважаючи на те що Apple однією з перших на ринку запропонувала смартфон з подвійною камерою, компанія не поспішала нарощувати їх кількість і далі. Тільки в 2019 році, коли конкуренти вже випускали п'ятикамерні апарати, вона оснастила iPhone третім модулем з надшироким кутом огляду. Правда, ще через рік до нього додався ще один - лідар. Назвати його повноцінної камерою, звичайно, не можна, але сам факт того, що він розміщується поруч, в поданні користувачів все-таки робить його камерою. Однак ніяких серйозних апаратних змін, які б безпосередньо впливали на якість зйомки, не було. Але чекати залишилося недовго.

Найближчим часом камери iPhone стануть ще крутішими

iPhone ніколи не входили в топ рейтингу DxOMark, проте це не заважає користувачам вважати саме їх справжніми камерофонами. Адже часто досить, щоб програмне забезпечення було налаштоване належним чином і грамотно використовувалося доступне апаратне забезпечення.

Уже в цьому році Apple дасть старт масштабним перетворенням камер своїх смартфонів. Про це аналітик TF International Securities Мінг-Чі Куо написав у доповідній записці для інвесторів. За його словами, найсерйозніші зміни почнуться в 2022 році, коли компанія перейде на використання unibody-камер. Якщо говорити простою мовою, в Купертіно планують скоротити кількість деталей в кожному модулі, об'єднавши їх одина з одною. Це дозволить, по-перше, скоротити габарити камер, а, по-друге, зробити їх більш надійними, мінімізувавши ризик виходу з ладу.

Оновлення камери iPhone

7-лінзова камера для iPhone з'явиться тільки в 2023 році

Використання unibody-камер дозволить збільшити кількість лінз, що застосовуються в конструкції. Зараз їх п'ять. Таку систему Apple застосовує з 2011 року. Само собою, з тих пір матриця і інші компоненти, що формують фотографічний модуль, сильно просунулися вперед, але кількість лінз залишалося незмінним. Однак у 2022 році в Купертіно почнуть встановлювати в iPhone 7-лінзову камеру. Цьому посприяє скорочення габаритів модулів завдяки більш цілісній конструкції з мінімумом окремих компонентів.

Apple приділяє велику увагу програмному забезпеченню камер, а апаратну основу не міняла вже досить давно. Та й навіщо, якщо фотографії хоч вдень, хоч вночі виходять ідеальними?

Крім збільшення кількості об'єктивів, Apple має намір почати оснащувати iPhone перископічною камерою. Ні, вона не буде виїжджати з корпусу смартфона, як фронтальні камери Android-смартфонів. Перископічною буде її внутрішній устрій - складові компоненти фото-модуля будуть розташовані як би буквою «Г». Для цього в її конструкції буде застосовуватися система дзеркал для відображення. Це дозволить розташувати камери не перпендикулярно задній кришці, а паралельно, що знову-таки дозволить заощадити простір і скоротити товщину камер.

Що таке камера-перископ?

Ось так виглядає перископічна камера, нагадуючи за формою букву Г

Перископічні камери вже успішно застосовуються виробниками смартфонів. Наприклад, такий модуль встановлюється під флагмани лінійки Galaxy. З їх допомогою забезпечується можливість оптичного наближення зображень без втрати якості. Тому є висока ймовірність того, що перехід до перископічних камер в iPhone дасть і їм таку ж можливість. Адже зараз максимальне наближення - це 3x, а перископи, ймовірно, збільшать його до 10x і навіть більше.

Якщо у Apple є технології суміщення різних компонентів камер, було б зовсім круто, якби вона поєднала різні модулі. Від основної ширококутної камери можна було відмовитися взагалі, а телевік і надширококутну - інтегрувати одину з одною.

Втім, на iPhone 2021 року теж чекає невеликий апгрейд, правда, стосуватися він буде не основної, а фронтальної камери. За словами Куо, Apple планує замінити 5-лінзовий модуль в передній частині смартфона на 6-тизначний і відмовитися від скла на користь пластика в складі Face ID. На якості це ніяк не відіб'ється, але дозволить трохи заощадити на виробництві та при цьому скоротити розміри датчиків розпізнавання осіб, оскільки пластмаса, як не крути, більш пластична, ніж скло.