Що робити, якщо потрібно розблокувати iPhone померлої людини?

2021-05-04

Тема, про яку зазвичай не замислюються користувачі гаджетів, адже хочеться вірити у світле майбутнє і не перейматися можливими, навіть умовними проблемами, однак! Тонкощі, так би мовити, знати не буде зайвим.

Кожен власник iPhone, iPad або Mac в разі смерті ризикує понести з собою важливі для інших членів сім'ї фотографії, відео, документи та інші дані.

Зараз розберемося в ситуації і подивимося, що може трапитися як з інформацією, так і з самими гаджетами померлого користувача.

Що буде з Apple ID після смерті людини

Цей момент регулюється призначеною для користувача угодою, з якою всі ми давно погодилися, зазначивши чекбокс після реєстрації аккаунта або чергового оновлення.

Розробники безпосередньо заявляють, що вся ваша "електронна власність" не підлягає передачі і спадкоємству. Такі пункти є в розділі з юридичною інформацією сервісу iCloud.

Ви погоджуєтеся з тим, що ваш рахунок не підлягає передачі іншій особі і що будь-які права на цей Apple ID або матеріали облікового запису втрачають силу після вашої смерті.

Виходить, що навіть найближчі родичі не зможуть претендувати на решту документів, фото, відео та інших даних, які після смерті власника фактично стають власністю Apple.

Єдине, що можуна зробити – видалити обліковий запис і всі дані, з=що містяться у ньому. Про це теж йдеться в розділі з юридичною інформацією:

Після отримання копії свідоцтва про смерть ваша рахунок може бути закритий, а всі матеріали облікового запису можуть бути видалені.

Навіть тут розробники залишають за собою право остаточного рішення, підстраховуючись словом "можливо". Якщо з яких-небудь причин вони не захочуть видаляти дані померлого користувача, ніхто не змусить їх зробити це.

Іншими словами, не чекайте, що розробники з радістю дозволять користуватися вашими даними і обліковим записом родичам, доведеться ще добряче"повоювати" з компанією заради банального видалення всієї інформації з серверів Apple.

Чи є шанс будь-яким чином отримати доступ до даних?

На щастя, невелика лазейка в цій системі присутня. Купертіновці давно розробили сценарій для подібних запитів і вимог, але висвітлюють його не так публічно і відкрито, як юридичну інформацію і угоду користувача.

В цьому розділі сайту підтримки Apple описана приблизна процедура отримання доступу до даних і Apple ID померлого користувача. Для цього необхідно обов'язково дотриматися однієї з двох умов:

1. Родич померлого повинен бути законним спадкоємцем його особистої інформації. Це право не успадковується за замовчуванням, але може бути передано за допомогою юридично оформленого заповіту або постанови суду.

Купертіновці заздалегідь попереджають про це усіх користувачів:

рекомендуємо клієнтам додати в свій заповіт план успадкування, який охоплює особисту інформацію, яку вони зберігають на своїх пристроях і в iCloud. Це може спростити процес отримання належної судової постанови і зменшити затримки і розчарування членів сім'ї у важкий час.

2. Родич повинен надати судове рішення, яке буде підтверджувати крайню необхідність доступу до даних померлого в iCloud. Оформити подібний документ буде складніше, ніж попередня постанова.

У родичів повинен бути важливий аргумент для отримання логіну та пароля. Банального бажання завантажити фото з хмари або почитати замітки тут буде недостатньо.

У будь-якому випадку при зверненні в Apple доведеться надати:

▪️ ідентифікатор Apple ID померлого, офіційне свідоцтво його смерті;

▪️ ПІБ і відповідні документи родича, який запитує дані;

▪️ документи, що підтверджують родинні стосунки з померлим (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідка про склад сім'ї тощо);

▪️ свідоцтво того, що померлий був власником облікового запису Apple ID

▪️ одне із зазначених вище рішень суду, що дають користувачеві право доступу до інформації померлого.

З таким переліком документів потрібно буде звернутися в службу підтримки Apple і чекати подальших інструкцій. За позитивного результату, отримаєте пароль від облікового запису користувача, який дозволить отримати всі дані з облікового запису Apple ID.

Що буде з гаджетом померлого?

Тут ситуація дуже проста і однозначна. Купертіновці готові надати доступ до гаджетів законним спадкоємцям майна і геть відмовляються знімати код блокування з пристроїв.

В Apple після підтвердження факту смерті власника гаджета і оголошення законного спадкоємця просто зітруть всі дані з iPhone, iPad, Apple Watch і іншої техніки, відв'язавши її від колишнього Apple ID.

Законного способу розшифрувати пароль пристрою або відключити його, на жаль або на щастя, не існує. Подібна тема з'являється щораз, коли спецслужби якоїсь країни вимагають від розробників надати зручний засіб злому потрібних їм гаджетів.

В арсеналі фахівців існує подібне обладнання, але послугу відключення пароля вони не пропонують.

Ця ситуація прямо не описана в документації Apple, а перелік необхідних документів може варіюватися в залежності від обставин. Крім цього в компанії готові скасувати платні підписки померлого користувача, аби не змушувати надалі кого-небудь платити за них.

Що можна зробити заздалегідь?

Як бачите, ситуація з успадкуванням прав на iCloud і збереження в ньому даних дуже складна. Якщо людина за життя не потурбується про це в заповіті, після смерті у родичів виникнуть серйозні труднощі.

Гаджети без особливих проблем відв'яжуть від Apple ID і зітруть з них дані, а ось до хмари з потрібною інформацією отримати доступ буде вкрай складно.

Потрібно або не зберігати особливо важливі дані, які можуть в подальшому знадобитися родичам, в хмарі Apple або переконатися, що вони знають пароль і зможуть пройти двофакторну аутентифікацію, щоб завантажити все необхідне.

Найкраще подбати про загальний доступ до сервісу зберігання логінів і паролів для членів сім'ї. Для цього доведеться запам'ятати всього один код від Зв'язки ключів iCloud, 1Password, LastPass або подібних служб. А вже з цими знаннями родичі зможуть отримати практично будь-які дані в непередбачених обставинах.

Є й інші способи передачі і збереження даних для нащадків, але це вже тема для окремої статті.