При якій ємності потрібно міняти акумулятор iPhone на новий

2019-11-02

Є одне питання, яке не перестають задавати на протязі ось вже декількох років - чи варто міняти акумулятор, якщо його залишкова ємність становить XX%. Ми, зізнатися чесно, спочатку сумлінно відповідали кожному, хто цікавився цією темою, а коли нам це набридло, вирішили написати цей пост.

Саме поняття зносу акумулятора стосовно до техніки Apple з'явилося не так давно. Ні, звичайно, батарейки пристроїв компанії зношувалися і раніше, просто користувачів про це ніхто не сповіщав і їм доводилося орієнтуватися на власні відчуття. Став iPhone тримати заряд вдвічі менше, ніж передбачалося - значить, настав час змінювати. Однак з тих пір, як в iOS з'явився механізм контролю зносу, всіх відразу стало цікавити, чи не настав час замінити батарейку на нову. Причому задаються цим питанням не тільки ті, у кого залишкова ємність становить менше умовних 80%, але і ті, у кого ледь наблизилася до 90%. Що ж, ось що з цього приводу думає сама Apple.

На скільки циклів зарядки розрахований iPhone

Стандартний літій-іонний акумулятор, яким комплектуються всі iPhone незалежно від моделі, розрахований на збереження 80% ємності після 500 повних циклів зарядки. Виходить, що навіть якщо розряджати смартфон в нуль і заряджати його кожен день, має пройти не менше півтора років, перш ніж його автономність почне скорочуватися. Після досягнення батареєю ємності 80% і нижче можуть почати виникати проблеми з продуктивністю через те, що смартфон буде примусово урізати потужність процесора, щоб мінімізувати скачки напруги і не провокувати мимовільних перезавантажень.

Виходить, що сама по собі погана автономність не є ознакою зносу. Не виключено, що iPhone розряджається завчасно через збої в програмному забезпеченні, яке може виправити тільки Apple, або через надмірну навантаження, яку створюєте ви самі. Ігри, монтаж і перегляд відео з LTE є досить ресурсоємними процесами, здатними провокувати підвищену витрату енергії. А значить, немає нічого незвичайного в тому, що смартфон розрядився в нуль, якщо ви залипнули на пару годин в World of Tanks Blitz або іншу гру з тривимірною графікою і спецефектами.

Як дізнатися, що iPhone скидає потужність

Тому краще орієнтуватися на зниження потужності процесора. Якщо ви не впевнені, що продуктивність смартфона дійсно почала страждати, перейдіть в «Налаштування» - «Акумулятор» - «Стан акумулятора» і перевірте чи включена функція управління продуктивністю. Якщо ні, значить, з акумулятором все в порядку і заміна йому не потрібна. Справа в тому, що управління продуктивністю включається тільки після першого несподіваного відключення смартфона, яке відбувається як раз через нестачу ємності. Це і є кращою лакмусовим папірцем для визначення необхідності заміни батареї. 

Виходить, що приводом для заміни акумулятора є або скидання продуктивності, або досягнення ним ємності 80% і нижче.Функція управління продуктивністю доступна тільки на iPhone, починаючи з моделі 6s, а тому шукати її на більш ранніх апаратах марно. Втім, може статися й таке, що навіть нові iPhone не зможуть визначити ні залишкову ємність акумулятора, ні активувати функцію управління продуктивністю. Зазвичай це супроводжується коментарем про те, що смартфону не вдалося визначити стан акумулятора на цьому смартфоні. В цьому випадку рекомендується звернутися в сервісний центр (до речі, замінити акумулятор на айфон можна у нас), навіть якщо проблем з автономністю ви не відчуєте, оскільки батарея в вашому iPhone може бути або неоригінальною, або встановленою з порушеннями вимог Apple.

Коли потрібно міняти акумулятор в Айфоні?

Час заміни акумулятора в iPhone зазвичай залежить від декількох факторів, таких як тип iPhone, використання та стан акумулятора. Ось деякі загальні рекомендації:

  1. Покриття: Apple зазвичай гарантує, що акумулятор iPhone буде зберігати більше 80% своєї початкової ємності при 500 повних циклах заряду/розряду. Це означає, що при нормальному використанні вам може знадобитися замінити акумулятор після близько 2-3 років.
  2. Питоме використання: Чим інтенсивніше ви використовуєте свій iPhone (наприклад, багато годин щодня), тим швидше акумулятор може втратити ємність і потребувати заміни.
  3. Знаки старіння: Якщо ви помічаєте, що ваш iPhone швидше розряджається, навіть після повного заряду, або відключається при низькому заряді батареї, це може бути ознакою того, що акумулятор слід замінити.
  4. Температурні умови: Екстремальні температури (надто висока або низька) можуть швидше зношувати акумулятор. Вони можуть призвести до меншого терміну служби батареї.

Якщо ви спостерігаєте знаки старіння акумулятора або проблеми з тривалістю роботи вашого iPhone, вам слід звернутися до офіційного сервісного центру Apple або кваліфікованого фахівця для діагностики і, якщо потрібно, заміни акумулятора. Не рекомендується намагатися самостійно замінити акумулятор, оскільки це може призвести до пошкодження пристрою або втрати гарантії від Apple.