Перехід на AirPods Pro: порівнюємо на живому прикладі!

2021-05-03

Ми вирішили провести експеримент і визначити, що саме сподобається користувачеві, якщо, наприклад, він 3 роки користувався першими AirPods і зараз вирішив перейти на Pro-версію.

Середньостатистичний час користування AirPods: близько трьох років.

За цей час ресурс акумулятора підійшов до критичної точки. Не більше 40 хвилин в «Зумі», близько години з музикою. Цього дуже мало для активного користувача.

Середньостатистичний час користування AirPods Pro - майже два місяці. Автономність, звісно, на найвищому рівні. Є дрібні недоліки, але в цілому – топові, очікувані враження.

Отож, готові провести експеримент?;)

AirPods Pro відмінно сидять у вухах з базовими наладками. Більшості вони, без сумніву, підійдуть ідеально.

До слова, AirPods Pro поставляються з трьома парами змінних вкладишів. Дрібні і великі лежать в коробці, проміжний варіант спочатку встановлений на самі навушники.

Круто, що AirPods Pro дозволяють перевірити, чи правильно підібрані накладки. Для цього в їх розділі налаштувань iPhone потрібно активувати можливість «Перевірити прилягання до вух». Це важливо для ANC і повноти звучання.

Дехто каже, що про базові AirPods в вухах можна просто забути. AirPods Pro продовжують трохи відчуватися, але це не заважає носити їх по 2-3 години, не знімаючи. Відмінний результат!

AirPods Pro відчуваються не так, як інші вакуумні навушники

Ефект вакууму відсутній. Все завдяки спеціальному конструктивному вентиляційному отвору, який фізично виключає ефект закладеності. Забігаючи вперед, скажемо, що його немає і при використанні активного шумодава.

Тактильно AirPods Pro не відрізняються від AirPods. Пластик точно такий же. Він приємний, але не найпрактичніший. Навушники і кейс будуть трохи бруднитися і дряпатися. Здається, з цим всі давно змирилися.

Технологія активного шумозаглушення працює доволі непогано

Так, головна фішка AirPods Pro - ANC

Вона не повністю прибирає навколишній шум, і особливо випадкові гучні звуки. Але не викликає негативних відчуттів при тривалому використанні.

Активне шумозаглушення в навушниках створює ефект використання берушів. Проте на практиці такого немає. Ніякої закладеності вух не спостерігається. Можливо, справа в індивідуальній фізіології.

Замість активного шумозаглушення можна також використовувати технологію прозорості. Вона підсилює навколишні звуки і створює враження, що навушників у вухах немає зовсім. Це потрібно, щоб не потрапити під машину на вулиці.

Apple завжди випускала стильні продукти, і цей не став винятком

Загалом, за роботу шумодава однозначний лайк. Коли потрібно, вмикаєш. Якщо не потрібно, активуєш прозорість. Тільки заради одного цього вже варто придивитися до AirPods Pro.

Звучання приємно дивує, але його важливо правильно налаштувати

AirPods Pro сильно відрізняються від базових AirPods за звучанням

Пишуть, що у AirPods Pro точно такий же звук, як і у базових AirPods. Але це не так. Щільна посадка в вушному каналі забезпечує насиченість звуку. Особливо смачним виходить бас.

Фішка просторового аудіо мотивує дивитися Apple TV +

Можливість використання просторового аудіо з AirPods Pro круто використовувати з Apple TV + на iPad в якості фону.

Навушники запам'ятовують свою позицію в просторі відразу після натискання кнопки відтворення. Під час повороту голови вони змінюють віртуальну сцену, щоб створити ефект присутності в кінотеатрі. Круто, чи не так?

Просторове аудіо поки працює тільки з мобільними гаджетами Apple

Шкода, для використання просторового аудіо потрібен контент відповідної якості.

В Apple TV + також відповідного кіно вистачає. Шкода, поки функція реалізована тільки в парі з iPhone і iPad. Mac і Apple TV знаходяться в очікуванні.

Контроль натискань

AirPods Pro розпізнають короткі і тривалі здавлювання ніжок. У першому випадку один натиск активує старт / паузу, подвійний перемикає на наступній трек, потрійний - на попередній. У другому випадку дію можна призначити перемиканням режимів шумодава або виклик асистента Siri.

Дій для натискань дуже мало

Шкода, що настройка дій обмежена. З базовими AirPods можна використовувати паузу після постукувань по правому навушнику, а на лівому - перемикання треків. Щось подібне з AirPods Pro реалізувати не можна. Для цього тільки заготовлені інженерами жести.

Навушники реально швидко перемикаються між гаджетами Apple

До прикладу, аудіосистема Marshall на базі одного з останніх Bluetooth - до такої можна підключити відразу декілька гаджетів, але це все одно не так зручно, як у випадку з AirPods Pro

У AirPods Pro використовується чіп H1, який дуже швидко перемикає джерела звуку між гаджетами з одним Apple ID. З W1 у AirPods першого покоління ні про що подібне і мріяти не можна було.

Інші бездротові навушники на базі Bluetooth 5.0 і вище зазвичай можуть тримати одночасну зв'язок з парою гаджетів, але не більше того. Цього не достатньо.

Час автономної роботи після старих AirPods незрівнянний

У будь-яких AirPods є термін придатності. Поки сторонні компанії не навчаться масово міняти в них акумулятори, це не зміниться. Більше 2-3 років активного використання батарейки просто не витримують.

Хоча в AirPods Pro є функція оптимізованої зарядки, все одно здається, що вони не прослужать довше. Принаймні, ніхто не відміняв морального старіння. Далі точно захочеться чогось новенького.

У AirPods Pro є всього лише дві неприємних особливості

❌ Режим прозорості в капюшоні. Для роботи цієї штуки зовнішні мікрофони навушників фіксують навколишній звук і передають його в вуха. Претензій до роботи цієї штуки немає, вона відмінно відпрацьовує свою задачу.

Але коли об навушники треться капюшон або шапка, в вуха потрапляє небажаний шум. Треба переключатися на режим шумозаглушення або відключати все це зовсім.

❌ Автоматичне перемикання. Навушники можуть самі змінювати джерело сигналу, коли цього вимагають обставини. Наприклад, дивіться фільм на iPad в них, а на iPhone надходить виклик. Логічно переключиться на останній.

Спочатку це здається зручним, але в тривалій перспективі фішка тільки мотає нерви. Від неї хочеться більше передбачуваності, якої поки немає.

Описане вище - максимально стисло, якщо немає часу читати все!

❶ Зручність посадки. Їх можна не знімати по кілька годин поспіль.

❷ Активне шумозаглушення. Таке можна використовувати без перерв.

❸ Якість звучання. Звук збалансований і досить якісний.

❹ Просторове аудіо. Працює не з будь-яким контентом, але вражає. Реально створюється враження, що звук йде з зовнішніх джерел.

❺ Контроль стисненням. Помилкових натискань немає. Бракує настройки додаткових дій. Наприклад, зміни порядку дій для перемикання треків.

❻ Зміна джерела. Автоматичне здається не дуже зручним. А ось ручне дуже швидке. Спасибі чіпу H1, який став заміною W1.

❼ Автономна робота.