Очима користувача: iOS 15 що варто внести до змін

2021-02-23

До презентації iOS 15 і iPadOS 15 залишається близько трьох місяців. Саме час почати робити припущення з приводу нових можливостей декількох апдейтів мобільних гаджетів Apple.

Реалістичних чуток з приводу нових фішок поки небагато. Тим не менш, є очевидний запит користувачів, і не один.

Отож, пропонуємо сьогодні це обговорити.

1. Вибрані контакти та інші нові віджети для iPhone

З виходом iOS 14 Apple прибрала з iPhone віджет обраних контактів і не запропонувала нічого путнього натомість

Головним нововведенням iOS 14 стали саме віджети для домашнього екрану iPhone. Apple дуже вдало вписала їх в дизайн операційної системи, тому користувачі зустріли їх дуже тепло. Візуально на Android нічого подібного немає.

Шкода, але розробники забули перенести в актуальну систему віджет обраних контактів. Швидкий доступ до них можна реалізувати через «Команди» та інші рішення.

2. Розширений вибір додатків для установки за замовчуванням

Сьогодні Apple дозволяє встановити за замовчуванням сторонній браузер. В iOS 14.5 можна також показати Siri, який музичний сервіс використовувати для запитів включити певний трек.

Від iOS 15 ми чекаємо розширення списку додатків, які можна використовувати замість стандартних. Буде непогано отримати можливість вибору заміни для «фото», а також мультимедійного плеєра для відтворення контенту.

3. Підтримка розширень для сторонніх додатків

Бракує правил блокування контенту для того ж Google Chrome

Для Safari можна додати правила блокування контенту, які стануть в нагоді для обмеження вікон, що спливають та іншого небажаного матеріалу. Це, в тому числі, корисно в розрізі батьківського контролю. Для Chrome це реалізувати поки не можна.

4. Можливість налаштування «Бібліотеки додатків» вручну

Зараз в цьому меню програми упорядковані відповідно до папок в автоматичному режимі

З виходом iOS 14 софт можна приховати за робочих столів і залишити лише в «Бібліотеці додатків». Програми та ігри тут автоматично сортуються по папках, а також доступні в зручному алфавітному списку.

Шкода, змінити каталог розташування конкретного додатка вручну не можна. Тому додатки для спілкування раз у раз потрапляють в «Продуктивність», а в «розваги» з'являються платіжні сервіси.

5. Режим презентації для групових і особистих дзвінків FaceTime

Віддалена робота досі змушує користуватися цим та іншими засобами для спілкування онлайн

У FaceTime потрібно додати інструмент для демонстрації екрану мобільного пристрою. Він допоможе показувати презентаційні матеріали в рамках навчальних сесій, а також онлайн-нарад. Цю можливість всі дуже чекають.

6. Додаткові мови для вбудованого «Перекладача»

Поки перелік мов в додатку вкрай обмежений

Поки в «Перекладач» має трохи більше десяти мов. Це особливо актуально в поїздках, які на літо 2021-го вже можна починати планувати.

7. Постійно активний екран хоча б на деяких смартфонах

Для реалізації постійно включеного екрану досить одного лише OLED-дисплея

За аналогією з Apple Watch на органічних екранах iPhone можуть залишатися елементи екрану блокування iOS: годинник, поточні день і дата. Одного тільки цього вже з головою вистачить для підвищення зручності використання гаджета.

8. Поділ екрана iPhone навпіл в режимі Split View

Додавати додатки в Split View можна було б прямо з меню багатозадачності

Мене досі дивує, що в рамках iOS 14 режим «Картинка в картинці» з'явився, але про поділ по вертикалі через Split View розробники не згадали. Це було б дуже навіть до речі на iPhone з лінійки Max.

9. Блокування окремих додатків через Face ID

Було б круто захистити біометричним чином «Фото» та інші стандартні і сторонні додатки

Даєте, значить, знайомому в руки свій iPhone щось з «Повідомлень» переписати. За секунду він вже переглядає ваші знімки в «Фото». Якщо у вас було щось подібне, погодьтеся, що це було би крутою можливістю біометричного захисту будь-якої програми.

10. Окремі поновлення для вбудованих додатків Apple

Багато додатків можна було б оновлювати без прив'язки до виходів апдейтів операційної системи

Зараз вбудовані додатки можуть оновлюватися тільки разом з усією iOS. Було б логічно робити апдейт окремо, як це реалізовано в Android. Тоді свіжі фішки з'являлися б швидше.

На які пристрої вийде встановити iOS 15 і iPadOS 15:

✅ iPhone 7, 7 Plus та вище

✅ iPad 6-го покоління і вище

✅ iPad mini 5-го покоління і вище

✅ iPad Air 3-го покоління і вище

✅ всі моделі планшетів iPad Pro

✅ iPod Touch 7-го покоління і вище

❌ iPhone 6s, 6s Plus, iPhone SE

❌ iPad mini 4, iPad Air 2 і iPad 5-го покоління

Швидше за все, iOS 15 не вийде встановити на iPhone 6s, 6s Plus, а також перше покоління iPhone SE. Першу пару представили в наприкінці 2015-го, останній - на початку 2016- го. На момент виходу нової прошивки їм буде більше п'яти років.

Ці смартфони Apple працюють на базі чіпсета A9. Швидше за все, компанія також перестане оновлювати планшети, які використовують його і старіші моделі. Мова про iPad mini 4-го, iPad Air 2-го і iPad 5-го поколінь.

Коли Apple представить iOS 15 для iPhone і iPadOS 15 для iPad

Швидше за все, презентація нових прошивок відбудеться в один із понеділків червня

Apple повинна представити iOS 15 і iPadOS 15 на традиційній презентації, яка відкриє конференцію для розробників WWDC 2021. Захід проходитиме в онлайн-форматі: стежити за ним вийде на сайті Apple і у нашому блозі.

На сьогоднішні немає точної дати початку чергової WWDC. У 2020-му Apple офіційно повідомила про конференцію в травні. Презентація відбулася 22 червня, в понеділок. В 2021-му цей день випадає на 7, 14, 21 і 28 числа.

Після презентації будуть доступні тестові версії iOS 15 і iPadOS 15, які вийде встановити через сертифікат розробника. У реліз нові версії операційних систем повинні вийти тільки на початку осені.