Головний тренд-мейкер у світі смартфонів: як Apple це вдається?

2021-07-13

Подобається це комусь чи ні, але Apple щороку підриває ринок своїми новинками, паралельно задаючи тренди на їхні форм-фактори і різні характеристики. Навіть незважаючи на більш прогресивні розробки у конкурентів, Apple все одно вважається взірцем, а вплив компанії на індустрію - неймовірно великий.

Як же так виходить, що Apple вже більше 10 років є прикладом для наслідування не тільки у виробництві смартфонів, але і настільних ПК, планшетів та інших аксесуарів?

Все, до чого торкається Apple, моментально стає популярним

Apple робить ставку на зручну роботу своїх пристроїв в єдиній екосистемі

Починаючи з першого iPhone, Apple стала активно формувати екосистему своїх продуктів. Від появи Apple Watch, система почала розвиватися так, аби сформувати не тільки зручну систему навколо одного користувача, але і його близьких. Наприклад, ви можете подарувати родичам Apple Watch, щоб відстежувати самопочуття, місце розташування. Це один із трендів, який працює до цих пір - компанії активно розвивають не тільки свої пристрої, але і екосистеми в цілому. Це вже веде до того, що вони перетинаються один з одним, наприклад, Windows і Android.

Безпека пристроїв Apple

Apple не першою впровадила сканери відбитків пальців і сканери FaceID, але першою зробила на цьому акцент. До речі, дуже вчасно - до 2013-14 року особистих даних стало настільки багато, що користуватися звичайним код-паролем було вже соромно. Якраз в той час наспів iPhone 5S з TouchID - це був справжній вибух, після якого всі виробники почали штампувати навіть свої найбюджетніші пристрої з датчиком відбитка пальця. Із FaceID було те ж саме. Чому свого часу це не вийшло у Lumia 950 XL, наприклад? Тому що Apple не біжить попереду паровоза - компанія дозує інновації, роблячи їх актуальними саме свого часу.

Безпека даних - головний коник Apple

До цього варто додати і боротьбу за конфіденційність даних, яку Apple веде фактично сама. Хоч це вже зовсім інша історія. Швидше, це той випадок, коли інші вже не можуть собі дозволити.

Турбота Apple про екологію

З року в рік Apple все більше працює над зменшенням вуглецевого сліду в своєму виробництві

Складно сказати, наскільки можна вірити в гру Apple з екологією, але з боку це виглядає цілком вірогідно. Погляньмо на те, як Apple впливає на екологічну ситуацію:

- просуває програму утилізації старих гаджетів по всьому світу

використовує екологічно дружні продукти для своїх пристроїв.

- енергоефективність - компанія постійно працює над економією витрат енергії в пристроях;

- економія матеріалів при виробництві пристроїв - з кожним роком гаджети стають все тоншими і легшими;

- довговічність продуктів - акумулятори не ідеальні, але їх ємності вистачає надовго;

- Apple активно працює в цій сфері, а інші технологічні компанії беруть приклад і активно впроваджують у себе.

Якість збірки Apple

Саме Apple поставила моду на якість збірки - зараз складно знайти смартфон, у якого щось хитається або скрипить

Згадайте свій телефон до появи iPhone - Nokia 5230 з хиткою задньою панеллю, кнопками, що «гуляють» і фарбою, що відвалюється. Безумовно, у Apple є свої погрішності, пов'язані з конструктивними проблемами. Але варто визнати - саме з розвитком iPhone і iPad смартфони стали якіснішими, збірка стала кращою. В 2021 році складніше знайти дешевий пластиковий смартфон, у якого «гуляють» кнопки або деформується корпус.

Камера iPhone

Зараз iPhone є популярними камерофоном в світі - щорічно Apple викочує нові iPhone, у яких потужно прокачана камера. Кількість модулів камери у інших виробників збільшується, але згадайте iPhone 7 Plus - модуль з двох камер став головним двигуном прогресу. Саме в той рік почали з'являтися інші смартфони зі схожою камерою. Це один з довгограючих трендів, що перевернули гру, а зараз уже незвично бачити смартфон з однією камерою.

Apple Pay в iPhone

Платіжна система дуже швидко розлетілася по світу, навіть незважаючи на те, що Apple була вже не першою, хто впровадив NFC - зате була першою, хто зробив безконтактну оплату воістину зручною. Поки інші конкуренти тільки схаменулися розробляти щось - Apple вже вдалося досягти домовленості про роботу зі сотнями банків.

Зараз складно уявити життя без Apple Pay

Оплата Apple Pay - це один з найуспішніших трендів Apple, який перетнувся з трендом на екологію. Саме з появою Apple Pay відпала потреба у використанні не тільки паперових грошей, але і пластикових карток. У 2021 році в них абсолютно немає необхідності.

Сьогодні активно просуваються божевільні технології, наприклад, складні механізми в смартфонах. До сих пір немає виразних новин від Apple з цього приводу - компанія до вірна принципу, що пристрій має бути моноблоком. Чи означає це, що Samsung і Huawei тягнуть індустрію в майбутнє, а Apple гальмує прогрес? Не ясно. Швидше, Apple не поспішає, тому що час для цього ще не настав.