Reuters: Apple розглядає можливість покупки комунікаційних супутників Boeing

2018-04-30

За оцінками експертів, лише третина жителів нашої планети можуть користуватися Інтернетом. Google планує виправити ситуацію, що склалася з допомогою парящих у небі бездротових точок доступу. Компанія SpaceX хоче створити на навколоземній орбіті мережу комунікаційних супутників, а за даними газети Reuters, над аналогічними проектами вже працюють і в Apple.

На конференції Satellite 2015 віце-президент з розвитку бізнесу та директор з питань стратегії Boeing Network & Space Systems Джим Сімпсон зазначив, що в найближчому майбутньому вони можуть почати випуск супутників для великих технологічних компаній. І хоча в Boeing не називають імена потенційних замовників, ними можуть стати корпорації Apple, Google, Facebook і навіть Amazon.

Головним недоліком супутникового Інтернету є його висока вартість у порівнянні з наземними системами, з цієї точки зору більш вигідним є будівництво геостаціонарних супутників, здатних забезпечити більш високу пропускну здатність з'єднання, зазначає Thg. Вони дорожчі у виробництві, зате компанії зможуть заощадити на запусках космічних апаратів та обслуговуванні системи.

У Boeing очікують стабільного попиту на геостаціонарні супутники, компанії під силу випускати до двох десятків таких апаратів на рік. Крім того, вони готові виробляти обладнання для відправки на низьку навколоземну орбіту.

У неділю приватна американська компанія SpaceX успішно здійснила запуск ракети Falcon 9, яка вивела в космос два комерційних телекомунікаційних супутники Boeing Satellite Systems International. Ці апарати масою 2 тонни були виготовлені для двох операторів супутникового зв'язку - французької компанії Eutelsat і гонконгської Asia Broadcast Satellite.

Boeing вперше відправила на орбіту супутники, оснащені виключно електричними двигунами, а саме, іонними. Це нововведення дозволило значно знизити масу апаратів, прибравши з їх конструкції об'ємні паливні баки, необхідні для супутників з хімічними двигунами.