Apple отримала дозвіл на відкриття Apple Store в Індії

2018-04-30

Складно собі уявити фірмовий магазин Apple, в якому, крім iPhone або iPad, на полицях купою б лежали мобільні пристрої інших виробників, а в кутку лежали упаковки чаю і гори фруктів. Однак якщо мова йде про такий південній і жаркій країні як Індія, де населення становить 1,25 млрд чоловік, лише трохи відстаючи від Китаю, то це трохи не стало реальністю.

Як повідомляє IT-weekly, аж до поточного моменту в Індії не було ні одного фірмового магазину Apple. Скринька відкривається просто: закон країни передбачає обов’язкову наявність в асортименті будь-якого магазину мінімум 30% продукції виробництва власної країни. Таким чином, в будь-якому фірмовому магазині Apple повинні бути представлені індійські мобільні пристрої.

По факту – це китайські бюджетні смартфони, зібрані в Індії. Є ще один варіант – використовувати iPhone і інших пристроях Apple 30% деталей, що мають індійське походження. І перше, і друге — неможливо. І дуже прикро для Apple, тому що в останньому звітному кварталі вперше за весь час обсяг проданих iPhone знизився. Наявність активних продажів в Індії змогло б, можливо, загальмувати негативні процеси.

Втім, зважаючи на відносно низької купівельної спроможності населення Індії основним попитом, ймовірно, в цій країні користувалися б відновлені iPhone (іноді презирливо звані «електронними відходами»). Згідно з даними Gartner, найбільшим попитом в Індії користуються смартфони вартістю $120 і нижче, а офіційно новий самий бюджетний iPhone SE коштує $400. Але навіть у цій ситуації продажі смартфонів Apple виросли в Індії за останній квартал на 56%.

Особистий приїзд глави Apple Тіма Кука в Індію спочатку не привів до послаблень для Apple. Індійські міністри запропонували обхідний варіант – продавати в магазинах Apple в Індії ну хоч що-небудь, але місцевого виробництва. Наприклад, фрукти або індійський чай. Виглядало б це для магазинів Apple досить екзотично.

Втім, днями стало відомо, що питання все-таки вирішено: індійські власті звільнили компанії з іноземними власниками від цього правила. Але тільки на три роки.

Не виключено, що на позицію індійських властей вплинув той факт, що Apple відкрила в травні поточного року новий офіс в Хайдарабад (Індія), в якому будуть розроблятися карти для продуктів Apple, в тому числі iPhone, iPad, MacBook і Apple Watch. Це дозволить створити до 4000 нових робочих місць.