5 прихованих функцій macOS Sierra, про які ви могли не знати

2018-04-30

На презентації WWDC 2016 в червні Apple представила macOS Sierra і розповіла про нові можливості операційної системи. Однак є речі, про які компанія не згадала, хоча вони можуть бути дуже корисними при роботі з Mac. У цій статті ми зібрали 5 «фішок» macOS Sierra, які ви навряд чи коли-небудь використовували.

1. Магія вкладок Safari

Довгий час Safari залишався, м’яко кажучи, середнім браузером. З кількома останніми оновленнями Apple намагалася покращувати програму, а macOS Sierra зробила його ще краще. Більшість користувачів Safari знають, що раніше для того, щоб повернути випадково закриту вкладку, необхідно натиснути комбінацію клавіш Shift Command T. Але що, якщо ви закрили відразу декілька вкладок? В такому випадку необхідно натиснути Shift Command T кілька разів. Якщо закрити вікно браузера з чотирма вкладками, наприклад, ця ж комбінація відновить всі чотири вкладки.

Якщо цей трюк вас не вразив, спробуйте вийти з Safari, а потім знову відкрити браузер і натиснути Shift Command T. Всі ваші вкладки з попередньої сесії будуть відновлені.

2. Шорткат для Siri

Siri, нарешті, добралася і до Mac, і можна сказати, що на macOS голосовий асистент набагато корисніший, ніж на iOS. Проблема тільки в тому, що запуск Siri за замовчуванням реалізовано не дуже незручно. Можна натиснути на відповідну іконку в меню додатків або ж у верхньому рядку меню. Також існує більш швидкий спосіб – натиснути Space Command. Але насправді комбінацію клавіш можна вибрати самостійно. Для цього в налаштуваннях системи у вкладці Siri досить встановити власний шорткат для запуску віртуального помічника.

3. Автоматична вставка точок і заголовних літер

Найбільш зручна «фішка» клавіатури iOS – автоматична вставка точки по подвійному прогалині, а наступне слово при цьому починається з великої літери. Тепер це доступно і на macOS X. Відвідайте «Системні налаштування» — «Клавіатура» — «Текст» і пункти для автоматичної вставки заголовної букви і додавання точки подвійним значенням.

4. Спільний доступ до нотаток

Багато воліють Google Документи завдяки можливості спільної роботи. Apple недавно додала такий же функціонал в iWork, однак деякі користуються громіздкими офісними пакетами, а ось нотатки роблять більшість користувачів. Додаток «Нотатки» в macOS Sierra тепер так само дозволяє ділитися файлами і відкривати загальний доступ. Для цього у верхньому правому куті необхідно натиснути на іконку із зображенням користувача, після чого відкриється вікно, в якому можна додати користувачів або поділитися нею в соціальних мережах. В останньому випадку замітку можна буде переглянути, але не можна редагувати.

5. Режим «картинка в картинці» в YouTube

Багато хто знає, що в macOS Sierra присутній режим «Картинка в картинці», але не багато хто знає, що його можна активувати практично для будь-якого відеосервісу. Зробіть правий клік на YouTube-ролику, який ви хочете дивитися в режимі «картинка в картинці». З’явиться напівпрозоре меню сервісу. Знову зробіть другий клік по відео, щоб відкрити друге, вже системне меню. Виберіть команду «Включити картинка в картинці».

Функція досить корисна, так як ви можете проглядати відео і займатися чимось іншим одночасно, можна навіть змінити розмір віконця з відео. Однак, якщо ви спробуєте перемістити його кудись в центр екрану, відео все одно буде розміщуватися в одному з чотирьох кутів, що дуже незручно. Але при затисненні кнопки Command і пересуванні відео в будь-яку точку дисплея, воно не буде автоматично зміщуватися в кут.