40 років історії Apple у одній статті

2021-02-25

Історія компанії Apple почалася більше 40 років тому. За цей час задумка Стіва Джобса і Стіва Возняка переросла з гаражного кооперативу в величезну корпорацію вартістю $ 2 трлн!

Титул «трендмейкера» Apple займає практично з самого моменту її появи і саме завдяки Стіву Джобсу.

Отож, з нагоди дня народження Стіва Джобса, ми підготували короткий екскурс в історію компанії Apple.

1 квітня 1976 року. Поява

Компанія Apple була офіційно зареєстрованою 1 квітня 1976 року. Першим логотипом Apple було зображення Ісаака Ньютона, який сидить під деревом.

Його зробив Рональд Уейн, за сумісництвом один з найперших акціонерів компанії.

На той момент у Рональда було 10% акцій Apple, які він продав в 1976 році за 800 доларів.

Якби він цього не зробив, сьогодні Уейн міг би мати суму $ 100 мільярдів і входити в список найбагатших людей світу!

Травень, 1976 рік. Перший продукт компанії і новий логотип

У травні 1976 го випустили перший серійний комп'ютер: Apple I.

Він не став першим персональним комп'ютером і був нічим не примітний на той момент. Але його продажу дозволили команді Джобса і Возняка, щоб заробити грошей на розробку Apple II.

Apple II вийшов у 1977-му, мав кольоровий графічний режим, безшумний блок живлення, цілісний корпус і спрощений інтерпретатор мови Бейсік. А ще він коштував менше, ніж багато комп'ютерів того часу.

Все це зробило Apple II одним з перших успішних ПК для широких мас, а не тільки для вчених чи інженерів.

Перед виходом Apple II, компанія оновила свій логотип на впізнавану емблему надкушеною яблука в яскравому розфарбуванні, щоб виділитися на тлі конкурентів і зробити відсилання до кольорового графічного інтерфейсу Apple II.

Логотип зробив дизайнер Роб Янов, який також займався проектуванням продуктів у IBM і Intel.

Apple II був проданий тиражем в 6 мільйонів штук. Це був колосальний успіх на ринку, через що випускався аж до 1990 року.

Завдяки такому ажіотажу в грудні 1980-го Apple виходить на біржу, в перший день продає 4 мільйони акцій і заробляє на цьому більше мільярда доларів.

Січень 1983 року. Apple Lisa і Macintosh

У січні 1983 року компанія випускає Apple Lisa, створений під керівництвом Джобса. Він є першим в світі комерційними комп'ютером з графічним інтерфейсом і мишкою.

Але через високу ціну і неможливості кастомізації було продано всього 11 тисяч Apple Lisa. Комп'ютер був в тіні Apple II.

У 1984 Apple випускає Macintosh. За півроку компанії вдається продати більше 100 тисяч комп'ютерів, але цього все не було достатньо, тому, як і Apple Lisa, став для Apple збитковим.

Незважаючи на це, сьогодні ми знаємо, що Macintosh був революційним комп'ютером: такого раніше не робив ніхто!

У той час Джобс придумав концепцію Маc зі сенсорним екраном в формі книги. Через 36 років ця ідея побачить світ в особі iPad.

Вересень 1985 року. Джобс йде з Apple

Після виходу Macintosh, Джобс і Возняк через конфлікти з керівництвом залишають компанію. Рада директорів на місце генерального директора вибирає Джона Скаллі, якого переманили в 1983 році з Pepsi на місце маркетолога. Саме він і став ініціатором звільнення Джобса.

Під керівництвом Скаллі компанія починає фокусуватися на масовому ринку і заробіток грошей. На жаль, ні до чого хорошого це не призвело.

Через управлінські помилки Microsoft змогла вкрасти концепцію macOS, втіливши її в Windows, коли Скаллі погодився на ліцензування деяких патентів Apple.

1993 год. Apple Newton і Powerbook

Скаллі був ініціатором створення ряду провальних продуктів, до яких можна віднести Apple Newton.

У 1993-му корпорація випустила свій перший кишеньковий комп'ютер. Але через сире програмне забезпечення і високу ціну проект провалився, хоч і згодом став легендарною річчю для колекціонерів.

Справедливості заради варто сказати, що при Скаллі не все було погано. У 1991-му був випущений PowerBook - один з перших ноутбуків на ринку, який важив лише 2,5 кг!

Для індустрії це був ковток свіжого повітря, тому що більшість інших ноутбуків того часу могли важити по 7 кілограм.

1998 год. Повернення Стіва і випуск iMac

У 1998-му Стів Джобс повертається в Apple, бере на роботу дизайнера Джоні Айва і разом з ним починає розробку iMac, найкрасивішого і незвичайного комп'ютера того часу.

iMac моментально став хітом і повернув компанію з фінансового забуття: за перший тиждень було продано 150 тисяч комп'ютерів.

З приходом Джобса в історії Apple починається біла смуга. Apple починає повертати собі колишню велич, а ЗМІ здіймають шум заголовками про чудесне зцілення майже зруйнованої корпорації.

2001 год. iPod

У 2001 році Apple випускає iPod. Його рекламним слоганом стає фраза «Тисяча пісень у твоїй кишені», яку Джобс сказав під час презентації зі сцени.

За більш ніж десятирічну історію iPod Apple продала більше 300 мільйонів плеєрів, а пристрій змінило назавжди як ринок музичних плеєрів, так і взагалі всю індустрію технологій. Тисячі конкурентів намагалися повторити успіх «айпеда», але безуспішно.

2003 год. Ера iTunes і реліз Apple TV

Станом на 2003-й рік Apple запускає цифровий магазин музики iTunes, який в подальшому стане найбільшою медіаплатформою в світі з продажу музики, фільмів, книг і місцем для прослуховування подкастів.

Пізніше Apple випустить ТВ-приставку Apple TV, за допомогою якої можна дивитися і слухати куплений в iTunes контент на великому екрані.

2007 і 2008 роки. перші iPhone

У 2007-му Apple випускає iPhone, перший смартфон з сенсорним екраном і операційною системою iOS.

Перше покоління із урізаною функціональністю і невеликим ринком продажів не стає хітом в штучному вираженні. Але вудка закинута, і ринок переполошився на не жарт.

Компанія виправляється в iPhone 3G, додавши підтримку мереж третього покоління. А потім оновлює його в 2008 році моделлю 3Gs з поліпшеними камерою та процесором.

У 2010-му Apple випускає iPad, з якого почався активний розвиток всієї індустрії. iPad позиціонувався як ультимативний гаджет для веб-серфінгу і читання книг.

Сьогодні iPad у багатьох завданнях здатний замінити комп'ютер - наприклад, багато художників використовують цей планшет як робочий інструмент.

2010 рік. Той самий iPhone 4!

«Четвірка» стала першим смартфоном у Apple з Retina-дисплеєм. Щільність пікселів на дюйм становила 326 точок: на ті часи це було чимось неймовірним. Пікселів було зовсім не видно, якщо звичайно не розглядати екран впритул!

Укупі з дизайном і продуктивною начинкою можна сказати, що цей смартфон випередив час. До цього дня він вважається знаковим моментом остаточного перелому всього ринку в бік повторення успіху Apple у що б то не стало. Включаючи і копіювання ідей.

Через рік Apple випустила iPhone 4s, поліпшивши процесор і виправивши розташування антен задля вирішення причини гучного скандалу з якістю прийому сигналу.

2012 рік. Великий iPhone 5 і маленький iPad mini

У 2012-му Apple вперше збільшила екран iPhone і зменшила екран iPad, випустивши iPad Mini. Є думка, що планшет з'явився під тиском ринку компактних планшетів на Android.

iPhone 5 зберіг колишню ширину корпусу, але став більшим у висоті, тому пристрій вміщав в себе більше контенту.

У 2013-му Apple випустила iPhone 5s в такому ж дизайні.

2016 рік. iPhone SE

Найперший SE, що вийшов в 2016 році, мав точно такий же дизайн, як і iPhone 5, але мав покращене залізо. Він до цих пір отримує оновлення і залишається актуальним пристроєм на iOS 14.

В цьому ж році був представлений iPhone 6s, але в довгостроковому періоді він не добився такої ж народної любові, як перший SE.

2014. Мінімалізм приходить в macOS

У 2014-му Apple випускає macOS Yosemite.

Разом з нею комп'ютери Mac знаходять мінімалістичний, яскравий інтерфейс. Раніше це була прерогатива iOS 7.

До слова, у 2020 році Apple завершила процес «мінімалізації» -представіла macOS Big Sur, в якому навела стиль системи до максимального ... мінімалізму.

2015 і 2016 роки. Apple Watch і AirPods - посли безпровідного майбутнього

У квітні 2015 року Apple презентує перші Apple Watch. До того моменту ринок уже був перенасичений розумними годинниками. Але Apple знову змогла переграти всіх і зробити найфункціональніші та найкрасивіші годинники з відмінною операційною системою.

Сьогодні вони очолюють рейтинги з продажу не тільки розумних, але і звичайних наручних годинників.

У 2016 році компанія випустила свої перші повністю бездротові навушники AirPods, які моментально стали користуватися величезним попитом.

За 2019 рік компанія продала більше 60 млн штук навушників, і ця цифра лише зростає. AirPods по-справжньому запустили бездротову революцію навушників, чому посприяв відмову від аудіороз'єми в iPhone 7.

2020 рік. Своя архітектура в Mac

У 2020 компанія представила перші комп'ютери Mac на власному чіпі Apple M1, відмовившись від процесорів Intel. Співпраця з Intel тривало понад 20 років.

MacBook Air і MacBook Pro на M1 виявилися не тільки істотно швидшими моделями, ніж на Intel, але і показали відмінний час автономної роботи. Тепер весь світ чекає продовження.

Комп'ютери на ARM-чіпах Apple - це ще не найцікавіше, що нас чекає. Зважаючи на кількість новин за останній місяць, в найближчі роки нас чекають розумні окуляри, гарнітура змішаної реальної і навіть електромобіль.

Так що нові «революції» ще попереду.