10 найцікавіших фактів про Apple. А ви знали..?

2021-01-12

Впевнено можна сказати, що ніяка компанія техніки не привертає увагу покупців, так як це робить компанія Apple. За декілька десятків років невелика компанія стала не тільки величезною корпорацією, а й змінила спосіб життя, культурний розвиток і статус багатьох людей.

Отож, такі легендарні компанії, звичайно, мають свою історію. Тому зараз проаналізуємо 10 найцікавіших фактів про Apple.

№ 10. Перший логотип корпорації виглядав зовсім по-іншому.

Ісаак Ньютон, що сидить під деревом, перед тим, як на нього впало яблуко - був першою варіацією логотипу. Потім з'явився той варіант, який ми знаємо сьогодні - «кольоровий» ретро логотип - надкушене яблуко. Розробкою логотипу займався Рональд Уейн, який був співзасновником корпорації. Трохи згодом він продав свою частку Стіву Джобсу і Стіву Возняку за 800 доларів! За сучасними підрахунками це вартувало би понад 22 мільярдів доларів. Його варіант з яблуком використовували короткий проміжок часу – півроку… до 1976 року. «Кольоровий» варіант розробив Роб Янофф. Цей логотип замінив первісний варіант зі сірого Ньютона. Кольорове надкушене яблуко стало постійним логотипом до 1998 року, поки не був розроблений варіант з монохромним яблуком Apple.

№ 9. Стів Возняк, щоб підвищити капіталоспроможність корпорації продав науковий калькулятор.

Щоб бюджет дозволив купити деталі для розробки перших Apple I, Стів Джобс продав свій Volkswagen, а Стів Возняк почав працювати в НР і продав туди власноруч розроблений калькулятор Hewlett-Packard 65 за півсотні доларів. Ті, хто народився в дев'яностих, дивуються, як звичайний науковий калькулятор міг коштувати стільки, скільки зараз коштує ноутбук. Але тоді він вважався кращим мініатюрним програмованим комп'ютером. Стів Возняк отримав багато грошей від продажу калькулятора. Лише в роздробці він коштував 795 доларів, можна тільки уявити, як інтенсивно скуповували цей прилад. Цікаво скільки б зараз коштував перший калькулятор на еВау, якби його нинішній володар захотів його продати?

№ 8. Перша ціна Apple I - 666,66 доларів.

Така висока ціна була розцінена критично і покупці багато скаржилися, на нібито завищену вартість. Але так склалося історично. При обліку інфляції, чесно кажучи, Apple I коштував би набагато більше, ніж ті ж Mac Book Air і MacBook Pro, з діагоналями моніторів в 17 дюймів. Ця ціна була встановлена, не тому, що розробники корпорації Apple були дияволопоклонниками, а тому що Стіву Возняку подобалися повторювані числа. Возняк розкрив таємницю, що собівартість машини становила п'ять сотень доларів, а торговельна націнка встановлювала ціну в 667 доларів. Возняк вирішив поставити ціну в 666,66 доларів, оскільки так набагато простіше набрати її на клавіатурі (оскільки потрібно просто вести поспіль цифру шість).

№ 7. Корпорація винайшла Dogcow.

Чи чули ви коли-небудь про собаку-корову? Користувачі, які давно користуються Apple, повинні пам'ятати, що зображення собаки - корови було включено в шрифт Cairo, як елемент оригінального софту Macintosh. Як тільки перестали підтримувати Cairo, собака - корова перейшла в LaserWriter Driver 4.0 і з часом стала символом співробітників корпорації. Dogcow (до речі її звати Clarus) була розроблена Сьюзен Кар, собака-корова каже «мув» (поєднання «му» і «гав»), вона є в кожній версії операційки MacOS, аж до Х версії. Цей персонаж став дуже популярним, його стали використовувати всі, хто хотів - навіть Microsoft. Apple ліцензувала торгову марку Clarus, собаку - корову і фірмове «мув».

№ 6. Назва «Macintosh» пішла від назви сорту яблук.

Персональний комп'ютер «Apple Lisa» носить ім'я дочки Стіва Джобса, а Джеф Раскін вирішив назвати свою першу машину в честь свого улюбленого сорту яблук. Спочатку «Macintosh» був кодовою назвою, і коли Джобс намагався змінити ім'я проекту на «Bicycle» (велосипед), поки Раскіна не було в офісі, у нього нічого не вийшло. Раскін знав з самого початку, що назва, обрана ним, було дуже вдалою, і «Macintosh» мав величезний потенціал на ринку, від розробки до кінцевого моменту продажу продукту.

№ 5. Корпорація створила першу масову цифрову фотокамеру.

1994 ознаменувався для компанії випуском першої в США цифрової фотокамери. Apple QuickTake 100 могла зробити вісім якісних знімків, її можна було підключити до Mac-у звичайнісіньким кабелем RS-232. Тоді пристрій коштував всього 749 доларів. Модельний ряд QuickTak згодом поповнився ще двома девайсами, які активно продавала корпорація Apple, аж до 1997 року, поки Стів Джобс не повернувся в компанію і не заборонив продаж камер.

№ 4. Назва IPod придумав Вінні Чіко - копірайтер Apple.

Назва була придумана для новітнього, на той момент, плеєра. Згідно з офіційними джерелами, Стів Джобс вирішив, що в якісному плеєрі для музики повинно бути, як мінімум, тисячу пісень. Він залишив вибір імені для пристрою відкритим і заявив, що це повинно бути слово, яке безпосередньо не пов'язано з музикою. Коли Чіко побачив плеєр в білому корпусі, він відразу згадав робота POD з фільму Стенлі Кубрика «2001: Космічна Одіссея», потім він просто вирішив додати приставку I (Я), як це зробили і для IMac.

№ 3. Перший IPod був з «пасхалкою».

Перші моделі виходили з вбудованою грою, доступ до якої здійснювався певною комбінацією клавіш. Аркадна гра запускалася так: спочатку потрібно перейти в пункт About і затиснути центральну клавішу на три секунди, потім запускалася знаменита гра Breakout. Грати в неї можна було, паралельно слухаючи музику. На відтворення музики це ніяк не впливало. Ця гра вперше була доступна на Atari, а Стів Джобс і Стів Возняк були її фанатами.

№ 2. Джон Епплсід.

Цей персонаж дуже часто з'являвся в історії корпорації, але немає ніяких даних, про те, як він ставиться до компанії Apple. Джон Еплсід був одним з перших поселенців Америки, у вісімнадцятому столітті. Він був місіонером і крім цього займався садівництвом. За життя його вважали легендою і геніальним садівником, його улюбленою культурою були яблука. Дуже складно уявити який зв'язок він мав до величезної сучасної корпорації. Колишній виконавчий директор корпорації Майк Марккула користувався цим ім'ям, коли реалізовував проекти для Apple II. Якщо збільшити іконку TextEdit Leopard, можна прочитати лист, який на ній написано. Це реальне послання, яке використовувалося для рекламної кампанії Think Different, в 1997 році. Лист адресовано якійсь Кейт, яка підписана від імені Джона Еплсіда.

№ 1. Один і той же імідж Джона Айва.

Він постійно одягався в одному і тому ж стилі. На ньому завжди чорна водолазка St.Croix, джинси Levi's 501 і кросівки New Balance. Крім нього, абсолютно ідентичний одяг носить старший віце-президент промислового дизайну. Вони так одягаються останні десять років.