Презентація WWDC 2021: зміни у світі Apple!

2021-06-08

Вчора пройшов найбільш очікуваний літній івент WWDC 2021.

За не найкращою традицією, дійство проходило без глядачів і транслювалося у вигляді заздалегідь записаної презентації, а не в прямому ефірі, як це було раніше.

З іншого боку, тепер можемо сповна оцінити режисерські напрацювання, крутий монтаж і всілякі ефекти, яких не було в live-презентаціях Apple.

Це вже друга презентація Apple цього року, тому від вчорашньої презентації ми чекали тільки оновлення операційних систем і ніяких гаджетів.

Як це було?

Вступний ролик в стилі бюджетної короткометражки показав очікування користувачів від сьогоднішньої презентації.

Насправді глава Apple з'явився на сцені театру Стіва Джобса, а зал для глядачів виявився заповнений тисячами різних Memoji.

Що ж представили?

1. iOS 15 з новим екраном блокування і купою візуальних поліпшень.

Першою програмної новинкою презентації стала мобільна операційна система для iPhone - iOS 15.

  • Розробники дуже поліпшили сервіс FaceTime. Під час групових дзвінків спікер буде активно виділятися і підсвічуватися рамкою. Мікрофони гаджетів будуть краще розпізнавати мову і відсікати зайвий шум.
  • Головна зміна сервісу - можливість підключитися до групового дзвінка на будь-якій платформі. Ніяких додатків для цього не буде потрібно, буде працювати веб-версія FaceTime в браузері.

  • Наступна фішка iOS 15 називається SharePlay. З її допомогою можна прослуховувати музику або переглядати відео на одному пристрої з друзями одночасно.


Це буде підтримуватися не тільки в стандартних додатках, але і в сторонніх програмах, стрімінгових сервісах і плеєрах. Навіть відео в TikTok можна буде переглянути з друзями через SharePlay.

  • Цікавіше за все виглядає можливість поділитися екраном свого гаджета з друзями або родичами. Справжній TeamViewer в екосистемі Apple.
  • Сервіс обміну повідомленнями iMessage отримав кілька фішок: галерею, ланцюжки фото і ще кілька малозначних нововведень.


  • Наступною фішкою iOS 15 став оновлений Центр повідомлень. У ньому з'явився розділ повідомлень за рівнем важливості, а також градація найбільш потрібних повідомлень та баннерів.

  • Режим «Не турбувати» отримав кілька встановлених пресетів, система називається «Фокус». З нею можна дозволити доступ тільки для робочих або домашніх повідомлень в будь-який зручний для цього час.
  • Нова фішка Live Text дозволяє розпізнавати текст на знімках і швидко ділитися ним в інших додатках. Можна, наприклад, навести камеру на рекламу з телефонним номером і відразу ж зателефонувати або відправити контакт друзям.
  • Прокачали пошук Spotlight, тепер видача результатів повинна бути більш точна, а система зможе знаходити написи і текст на фото.
  • При створенні спогадів в Фото можна використовувати фонову музику з Apple Music, треки будуть накладатися і автоматично генерувати презентації зі світлинами.
  • Кілька оновлень отримав застосунок Wallet. Тепер в віртуальний гаманець можна додавати ключі від автомобілів (поки тільки топових BMW), картки для входу в розумний будинок і безконтактні ключі для офісу.

Надалі обіцяють запустити фішку в великих мережевих готелях. На жаль, для всього цього потрібен чіп U1, який поки доступний не скрізь.

Ще в Wallet можна буде зберігати фото документів, наприклад, водійських прав США. Швидше за все, у нас і ця фішка працювати не буде.

  • Застосунок Погода отримав косметичне оновлення. Ще більше погодних анімацій: захід, світанок, гроза і т.п.
  • Картографічний сервіс Apple серйозно прокачали. Тут додався режим перегляду всієї планети, більш детальні плани міст, зручний навігатор із зазначенням руху по смугах і нічний режим.

На жаль, у нас Карти Apple не особливо актуальні.

  • Кілька корисних нововведень отримали фірмова гарнітура Apple. З оновленням iOS 15 з'явиться фокус на мовлення співрозмовника в галасливій обстановці при використанні AirPods.

Гарнітура зможе видавати звуки навіть всередині кейса, що дозволить легше знаходити зниклі навушники.

  • Голосовий помічник Siri нарешті навчили працювати без підключення до мережі.

Зрозуміло, це стосується тільки локальних сценаріїв використання асистента зі смартфоном або планшетом.

  • Велику кількість фішок отримав застосунок «Здоров'я». Тут додали ще більше статистики про здоров'я користувача, тренди для стеження за своїм здоров'ям і можливість ділитися показниками з членами сім'ї.

Окремо на презентації розповіли про поліпшення приватності даних користувачів у всій екосистемі Apple.

  • Стандартний поштовий клієнт буде надійно шифрувати IP-адресу відправника та геолокацію, а ще навчиться блокувати трекінг-пікселі в пошті.
  • Браузер Safari стане ще більш захищеним і не дозволить стороннім сервісам відстежувати IP-адреси, а також історію відвідувань.
  •  З'явиться спеціальне меню історії доступу до особистих даних користувача. Ви зможете подивитися, які програми і сайти в який час запитували ваші особисті дані.
  • Відновити доступ до Apple ID тепер буде можливо через довірені контакти. Поки повіримо Apple на слово, що це дуже безпечно.

Обіцяють, що доступ до даних користувача після смерті може бути переданий довіреним особам без додаткових судових процедур і звернень в компанію.

  • Хмарний сервіс отримав оновлення під назвою iCloud +. Від звичайного хмари відрізняється наявністю вбудованого VPN, шифрування трафіку і анонімним поштовим сервером.

2. iPadOS 15 без повноцінних додатків з Mac, але з віджетами і новою багатозадачністю

Наступною представленою новинкою стала операційна система для iPad - iPadOS.

- Відразу ж показали довгоочікувані віджети в будь-якому місці робочого столу. Вони більші та інформативніші, ніж невеликі картки на iPhone.

Ще на iPad з'явилася торішня новинка iOS 14 для iPhone - бібліотека додатків. Вона буде доступна прямо з Док-панелі. Це свого роду Launchpad з macOS для iPad, який дозволить швидко запускати нові додатки.

- Багатозадачність в iPadOS вперше стала серйозно відрізнятися від iOS. Нове меню багатозадачності тепер розташовується у верхній частині екрану.

- Спеціальна фішка Quick Note дозволить створювати швидкі замітки для будь-якої програми поверх запущених. А ще на iPad з'явиться стандартний додаток з iOS – Переклад.

- З'явилася можливість створювати додатки в середовищі Swift Playground прямо на iPad, а потім відправляти дані в Xcode на Mac. На жаль, повноцінний Xcode для iPadOS поки не завели.

3. watchOS 8 з мінімумом змін і новими циферблатами

На черзі оновлення прошивки для Apple Watch.

- Першою представленою фішкою став режим медитації. Він дозволить розслабитися і провести кілька хвилин наодинці зі своїм диханням.

- Поліпшили фішку відстеження сну. Вона навчиться збирати дані про дихання користувача в нічний час.

- Користувачі сервісу Apple Fitness + отримають нові режими тренування.

- З'явився новий циферблат «Портрет» з можливістю вибору фото в якості основної заставки для годинника.

4. Система управління розумним будинком тепер називається Home

Так називатимуть поліпшену версію HomeKit. В рамках цієї екосистеми колонки HomePod і HomePod mini зможуть активно взаємодіяти з Apple TV.

Представлена раніше система передачі контенту SharePlay буде працювати з усіма гаджетами Apple в будинку. Колонки і телевізійні приставки не стануть винятком.

Оновлена tvOS буде створювати добірки контенту для всіх членів сім'ї, а не для окремого профілю приставки.

Колонка HomePod mini стане доступною в нових країнах.

Система Home дозволить передавати запити Siri через сторонні розумні пристрої з мікрофоном і інтеграцією в екосистему.

Буде підтримуватися новий стандарт для розумних пристроїв Matter. Він дозволить поліпшити роботу всіх гаджетів в будинку, роблячи їх незалежними від центрального хаба.

5. macOS 12 Monterey з крутою взаємодією між різними пристроями

Настала черга настільної операційної системи для Mac. Вона отримала назву macOS 12 Monterey.

Першою фішкою нової операційної системи став Universal Control. Він додає універсальний курсор для iPad і Mac, які розташовані поруч. Це навіть крутіше, ніж вже наявна фішка SideCar, коли iPad перетворюється в додатковий монітор для Mac.

З Universal Control можна просто переносити курсор за межу одного пристрою і він буде з'являтися на іншому. Це працює не тільки в зв'язці між комп'ютером і планшетом, але і між парою комп'ютерів Mac з macOS 12.

А ще можна буде переносити курсор відразу через кілька гаджетів.

  •  Mac навчився приймати сигнал по AirPlay. Раніше для цього доводилося використовувати додаткове ПЗ, а зараз стрім музику, фото або відео можна з iPhone на Mac.
  • Додаток Команди (Shortcuts) прямо з iOS залітає на Mac. Ще більше корисних автоматизацій вийде налаштувати на комп'ютері Apple в візуальному редакторі замість складного і нудного Automator. Останній скоро пропаде з macOS.
  • Сильно змінився браузер Safari. З'явиться бічна панель для управління групами вкладок, а сам додаток зможе трохи фарбуватися в тон проглядається сайту.

Розробники зможуть створювати універсальні розширення для браузера на різних платформах.

6. Ще більше API і фішок для розробників

Окремо розповіли про нові фішки для розробників ПЗ під iOS, macOS і iPadOS. Тож не дивно, адже конференція для розробників, а не презентація фішок для користувачів iPhone і Mac.

- У розпорядженні програмістів виявиться велика кількість нових API для впровадження фішок системи в сторонні додатки.

Наприклад, фокусування на голосі з FaceTime може бути реалізоване в будь-якому месенджері з режимом конференції. Так багато ексклюзивних фішок стандартних додатків iOS і macOS можуть з'явитися в будь-якому ПЗ.

- Система Object Capture знадобиться для швидкого створення віртуальних 3D-моделей з реальних предметів. Для цього можна використовувати моделі iPhone і iPad зі сканером LiDAR.

- У середовищі розробки Swift з'явиться фішка Concurrency, яка значно пришвидшує додатки.

- Сторінку додатку в App Store тепер можна кастомізувати для різних категорій користувачів і проводити різні рекламні кампанії в магазині додатків.

- З'явилося середовищі розробки Xcode Cloud, яка дозволяє збирати, тестувати і відправляти напрацювання в Testflight прямо в хмарі.

На цьому все, перші бета-версії iOS 15, macOS 12 і iPadOS 15 для розробників стануть доступними вже сьогодні.

Тестові версії для всіх охочих чекаємо в липні, а стабільні фінальні релізи всіх представлених ОС з'являться, як зазвичай, восени.