Презентація WWDC 2021: яких оновлень чекати?

2021-06-07


Чергова конференція розробників Apple, WWDC 2021, пройде від сьогодні по 11 червня. Немає сумнівів, що її традиційно відкриє презентація програмних і, можливо, залізних новинок компанії. Вона відбудеться ввечері 7 червня.

Офлайн-формату у івенту не буде, семінари для розробників будуть проходити онлайн. Замість повноцінної презентації в Театрі Стіва Джобса з журналістам на глядацьких місцях. Нам представлять крутий ролик, підготовлений заздалегідь. Як завжди, у стилі Apple.

Отож, пропонуємо оцінити ймовірність анонсів.

1. iOS 15 - нова операційна система для iPhone

Вірогідність: 100%

iOS 15 навряд чи отримає масу масштабних нововведень

Торішня iOS 14 була дійсно значущою. З нею на iPhone прийшли круті віджети для домашнього екрану, «Бібліотека додатків» для не найважливішого софта, компактний режим для Siri і вхідних викликів, а ще шикарне додаток «Перекладач» і відповідна фішка в Safari.

Цілком ймовірно, що iOS 15 буде не настільки багатою на нововведення. Але функції, які вже є в системі будуть доповнені і перероблені.

Наприклад, очевидно, що це дуже потрібно для системи повідомлень, які продовжують перетворювати iPhone в смітник нових даних.

Не завадив би варіант «Час відпочинку» або «Робочий час». У першому випадку відкривався б доступ тільки для екстрених повідомлень, другий залишав би тільки пов'язані з професійною діяльністю.

Не завадить також додати простий інструмент для зміни розміру віджетів і переміщення їх по робочих столах.

Також чекаємо на доопрацювання віджетів. Сьогодні API не дозволяє реалізувати на планках активні дії - кнопки для контролю відтворення, роботи з обраними контактами, розрахунки. Все це точно не завадить.

Немає сумнівів, що разом з iOS 15 на iPhone також прийдуть чергові емодзі, яких і без того вже занадто багато.

2. iPadOS 15 - перероблена платформа для iPad

Вірогідність: 100%

Від iPadOS 15 дуже сильно чекають перероблений домашній екран

Більш, ніж імовірно, що найбільшим сюрпризом WWDC 2021 стане перероблена iPadOS 15. Вона просто зобов'язана впритул наблизитися до актуальної macOS. На це недвозначно натякнули нові iPad Pro 2021 року на базі фірмових чипів M1, які використовуються в нових Mac.

Можливо, саме на iPad Pro останніх поколінь вийде запускати якийсь професійний софт, адаптований під Mac на M1. Є також припущення, що на планшетах з'явиться повноцінний Finder.

Процес додавання віджетів на робочі столи iPad також може змінитися

Було б круто побачити нові віджети не тільки в бічній панелі домашнього екрану, але і на робочих столах. У iPadOS 14 цього немає, проте за рік до цього повинні були би дійти.

Щоб повною мірою використовувати iPadOS 15 для професійної діяльності не завадить також попрацювати з багатозадачністю і дрібними косяками використання фірмової клавіатури. Наприклад, не завадив би індикатор поточної мови.

У близькому оточенні говорять про перенесення macOS 11 Big Sur на iPad Pro. Але це припущення не здається реалістичним. У цьому випадку не буде сенсу брати навіть MacBook Air і Pro на M1.

3. macOS 12 - спадкоємиця поточної macOS 11 Big Sur

Вірогідність: 100%

macOS 12 повинна підтягтися в плані оптимізації - особливо на старих Mac на Intel

Минулого року Apple досить сильно переробила macOS як візуально, так і внутрішньо. Big Sur отримала зовнішній вигляд дуже близький до актуальних iOS і macOS, з’явилися також нові віджети.

Навряд чи macOS 12 стане одкровенням в питанні нових можливостей, та й чуток з цього приводу сьогодні поки немає. Цілком ймовірно, що головні фішки нової системи будуть заховані «під капотом». Не завадить, наприклад, оптимізація для Intel, яка зараз кульгає.

Хочеться також побачити більш прозору роботу з додатками, які спочатку створювалися для iOS і iPadOS. Сьогодні взаємодія з ними виглядає досить сумбурно.

Питання зі звалищем такого повідомлення потрібно також вирішувати і в macOS. Чим більше софта встановлюється на систему, тим більше повідомлень потрапляє до відповідного центру, перетворюючи його на смітник. Чудовим вирішенням стануть режими роботи.

Офіційні промо-зображення Apple для WWDC 2021 зображають персонажів мемодзі за Mac. Цілком ймовірно, що це знак їх перенесення з мобільних пристроїв і на комп'ютери.

4. watchOS 8 - нова система для розумних годинників Apple

Вірогідність: 100%

Рік за роком від нових watchOS чекають свіжих циферблатів. Судячи з усього, в Apple вирішили не додавати на годинник можливість установки сторонніх варіантів навіть з агресивною модерацією. Тому інших варіантів отримати щось новеньке і повнофункціональне, по факту, немає.

Сьогодні очевидно, що Apple Watch починають трохи відставати від іншої переносної електроніки в питанні моніторингу додаткових показників. Наприклад, в Fitbit є контроль стресу.

У Garmin також працюють над показником максимального споживання кисню VO2 max. Він показує підготовленість організму до регулярних фізичних навантажень і його можливості спалювання жиру. На Apple Watch поки такого немає.

Не перший рік хочеться, щоб на циферблатах розумного годинника у вигляді розширень можна було виводити інформацію зі «Здоров'я». Навіть число пройдених кроків сьогодні можна показати тільки через сторонні додатки, і це дивно.

5. tvOS 15 - оновлена система для Apple TV

Вірогідність: 100%

Продуктивності нової Apple TV точно вистачить на оновлення tvOS 15

На весняній презентації досить швидко і без особливого ентузіазму представили нову Apple TV. Головним нововведенням приставки виявився більш свіжий чіпсет. Тепер вона працює на базі Apple A12, який використовувався в iPhone XR і XS (Max). Запас потужності збільшився.

Цілком ймовірно, що новий поріг продуктивності Apple потрібен як для оновлення операційної системи, так і для значущості гаджета в екосистемі. Якщо так, то і від tvOS 15 варто чекати чогось дійсно цікавого.

6. Чипсет M1x або M2 для нових Mac та інших гаджетів

Вірогідність: 50%

Побачити на WWDC 2021 анонс нових чипів з лінійки Apple Silicon – було би цілком логічно

Одним з головних анонсів WWDC 2020 став переклад Mac на чіпсети власного виробництва. Замість процесорів Intel все нові комп'ютери надалі почали переводити на Apple Silicon. Першим в серії став M1, на якому вже працюють MacBook Air, базовий MacBook Pro, Mac mini і iMac.

Топові в плані продуктивності комп'ютери Apple для професіоналів поки залишаються на Intel. Очевидно, що компанія не хоче переводити їх на M1. Для них потрібно щось більш продуктивніше.

Власне тому і виникає питання презентації M1x або M2 для 16-дюймових MacBook Pro і iMac з великою діагоналлю. Є ймовірність, що хоча б анонс більш продуктивних чіпсетів відбудеться на WWDC 2021.

Більш того, професіонали чекають від Apple спеціалізованого вирішення для роботи з графікою. Мова про власний аналог дискретного відеочипа, який прискорить роботу з відео та іншим складним візуальним контентом.

7. Apple Glass - фірмові окуляри доповненої реальності

Вірогідність: 20%

Окуляри є на всіх персонажах промо-зображень WWDC 2021

Промо-фото WWDC 2021 недвозначно натякають на Apple Glass. Всі персонажі на них в окулярах, в відображенні яких показується якийсь контент. Самі окуляри на презентацію завезуть навряд чи, але роздати розробникам прототипи для створення софта точно не завадить.

Звичайно, ймовірність побачити нові апаратні новинки на WWDC 2021 невелика. Проте презентація точно порадує цілим спектром свіжих операційних систем, які вдасться протестувати в найближчі дні після івенту.