MacOS Big Sur: time to оновитися!

2020-11-13


 Нова операційна система Apple вже в найближчі години стане доступна для завантаження. Навіть нумерація натякає на те, що перед нами не щорічний апдейт, а серйозне оновлення з індексом 11.0.

Оновлення ми чекали ще після першої осінньої презентації та презентації iPhone 12 в жовтні.

Систему берегли до останнього.

Для тих, хто сумнівається, пропонуємо перелік найпомітніших змін до macOS Big Sur, заради яких варто оновитися.

На які Mac можна встановити Big Sur

Апдейт можливий на таких комп'ютерах Apple:

- Mac mini 2014 року або новіше

- iMac 2014 року або новіше

- на будь-яку модель iMac Pro

- Mac Pro 2013 року або новіше

- MacBook 2015 року або більш новий

- MacBook Air 2013 року або більш свіжий

- MacBook Pro починаючи з моделі 2013

Старші версії ноутбуків та настільних комп'ютерів не підтримуються.

Оновлений дизайн

Зовнішній вигляд операційної системи Apple практично не змінювався з 2014 року. Велика частина іконок, додатків і елементів системи не змінювалися ще з OS X 10.10 Yosemite.

Розробники помітно взяли курс на зближення до мобільної ОС, що в цьому році вилилося в повний редизайн macOS Big Sur. Багато елементів стали схожими на свої аналоги з iOS, змінилися іконки, з'явилася прозорість вікон, змінився центр повідомлень та інші деталі.

Зовнішній вигляд став більш свіжим та сучасним. Це відмінний привід оновитися після декількох років технічних апдейтів «під капотом».

Де шукати фішку: візуальні відмінності помітні практично скрізь.

2. Пункт управління системою

За аналогією з iOS в Big Sur додали меню з основними системними перемикачами і настройками. Тепер всього одна іконка в рядку стану може приховувати настройки Bluetooth, Wi-Fi, яскравість екрану, гучність та інші опції.

Це економить місце в правому верхньому куті екрану і дає кращу взаємодію зі системою, коли картинка виводиться на екран iPad через SideCar.

Логіка роботи в двох ОС стає більш схожою, що робить перехід з iPhone на Mac або назад простішим.

Як перейти: системні налаштування - рядок меню і Dock. Тут можна відключити окремі іконки для основних системних параметрів, які доступні в новому меню.

Сюди ж можна додати деякі елементи на зразок команд універсального доступу або швидкого перемикання користувачів.

3. Нові віджети

Центр повідомлень зі системними віджетами тепер запускається натисканням на індикатор годин і дати в рядку меню. Огляд елементів тут привели до єдиного дизайну.

Повідомлення стали більш схожі на пропущені повідомлення в iOS, а віджети практично на 100% копіюють свої аналоги з iOS 14.

Розмістити інформери в будь-якому місці робочого толу, на жаль, не вийде, зате можна вибрати один з трьох розмірів віджету і задати його налаштування.

Де шукати: перейдіть в центр повідомлень натисканням на годинник в рядку меню, натисніть кнопку «Змінити віджети» і додавайте нові інформаційні картки.

4. Більше варіантів і можливостей в Safari

Стандартний браузер macOS часто критикували за відсутність налаштувань зовнішнього вигляду. Розроники почали виправляти ситуацію.

В Big Sur додали кастомізацію стартового екрану. В налаштуваннях можна змінити фонове зображення, включити відображення вкладок iCloud, списку для читань і пропозицій Siri.

При наведенні курсора на фонові вкладки з'являється невелике вікно попереднього перегляду. Самі вкладки по можливості скорочуються, щоб запобігти горизонтальну прокрутку панелі.

Загальна швидкість роботи браузера виросла, а час споживання заряду батареї додатком знизилося.

Де шукати: іконка налаштувань стартової сторінки знаходиться в правому нижньому кутку, а кнопка для перегляду заблокованих трекерів ліворуч адресного рядка.

5. Покращена робота з акумулятором на MacBook

За аналогією з iOS система навчилася відображати статистику витрати заряду батареї MacBook. Можна подивитися останні цикли заряду за 24 години або 10 днів.

Тут же можна подивитися час використання ноутбука за аналогічний період. Сюди ж переїхали параметри режиму економії енергії і настройка графіка включення або відключення комп'ютера.

Ця фішка стане відмінним доповненням до вбудованої системи уповільнення старіння акумулятора, яка з'явилася ще в macOS 10.15.5.

Це далеко не всі зміни нової macOS 11. Безліч можливостей і нових особливостей приховані глибоко всередині і спрямовані на оптимізацію під ARM-процесори.

Однак, навіть цих особливостей вистачить, щоб якнайшвидше оновити систему!