Intel vs M1 : який процесор крутіший?

2020-11-12

       Остання осіння презентація Apple була дуже гучною. Переважно через суперечки і розбіжності у новинці MacBook Pro з процесором M1.

У чому ж річ? При всіх своїх перевагах, новий процесор може підкинути своєму власникові кілька сюрпризів. Щоправда, не завжди суперприємних.

«Весняні» з Intel VS «осінні» з М1

Чим відрізняється новий MacBook Pro від ноутбуків попереднього покоління?

  • Процесор

Головною відмінністю осіннього MacBook Pro є процесор M1 власного виробництва Apple. Це енергоефективний 8-ядерний чіп, який об'єднує в собі сам процесор, оперативну пам'ять, чіп Apple T2, контролери введення-виведення і інтерфейсу Thunderbolt.

Власна уніфікована архітектура процесора дозволила мінімізувати затримку сигналу між розміщеними в процесорі модулями. Це дозволяє максимально швидко звертатися до оперативної пам'яті ноутбука без зайвих операцій копіювання даних.

Все це в сумі робить новий чіп M1 енергоефективним і продуктивним одночасно.

У чипі M1 використовується спеціальний контролер продуктивності, який знаходить оптимальні параметри процесора для досягнення необхідної потужності і збереження заряду батареї.

Крім цього в чіпі є 8-ядерний інтегрований графічний процесор, який є найшвидшою інтегрованою графікою серед всіх процесорів на даний момент.

У порівнянні з чіпом M1 процесори Intel мають меншу продуктивність на всіх рівнях потужності. Якщо виміряти продуктивність на рівні потужності 10 Вт, то процесор Intel видасть показники в два рази менше.

Якщо ж порівняти роботу процесорів на однаковому рівні потужності, то чіп Apple буде споживати 1/4 енергії, яку споживає процесор Intel.

При цьому весняні моделі MacBook мають всього 4 ядерний процесор Intel Core i5 8-го покоління.

  • Начинка: хто крутіший?

У теорії осінні ноутбуки набагато потужніші, ніж у весняні. Про це свідчать перші синтетичні тести.

Не забуваємо про те, що у весняній лінійці MacBook Pro спостерігався чіткий поділ на базові моделі з двома портами Type-C і просунуті з чотирма Type-С роз'ємами. Базові "Прошки" зникли з прилавків Apple після анонса нових моделей. Чи зможуть мобільні ARM-чіпи зрівнятися з 4 ядерними Intel Core i5 10-го покоління – покаже час.

  • Автономність

Якщо в лінійці Air, яка і на старих процесорах працювала довго, приріст автономності склав близько 30-40%, то в Pro-версії показники більш вражаючі.

Тільки уявіть, що при однакових акумуляторах ємністю 58,2 Вт на годину, моделі з процесором Intel при середньому навантаженні витримують до 10 годин без підзарядки, а нові пристрої з чіпом M1 здатні протриматися аж до 17 годин.

Якщо порівнювати роботу в режимі перегляду відео, то приріст взагалі виявиться двократним. Весняні моделі можуть потішити десятигодинною автономномністю в такому режимі, а осінні видадуть близько 20-ти.

Тепер покупцеві не потрібно обирати між потужністю і автономністю. Все це є в нових ноутбуках з процесором M1.

  • Інші відмінності

Змінилася назва портів для підключення зарядки і аксесуарів. У старих моделей це були Thunderbolt 3 (USB C), а у нових Thunderbolt / USB 4.

Аби зрозуміти різницю, слід провести детальне порівняння швидкості роботи портів і перевірити набір підтримуваних аксесуарів.

Ця прогресивна начинка осінніх моделей виграє, ось тільки для розкриття потенціалу потрібен швидкісний роутер з підтримкою Wi-Fi 6 і аксесуари з швидкими протоколами обміну даних через USB 4.

Якщо не оновлювати все це, переваг ви не помітите.

Що не змінилося в MacBook Pro?

Без змін залишилися:

  •  Об'єм оперативної пам'яті складає 8 ГБ
  •  Обсяг накопичувача теж не змінився. Це 256 і 512 ГБ в базі або до 2 ТБ в кастомной конфігурації.
  • Дисплей у пристроїв не змінився. Це все та ж Retina-матриця з діагоналлю 13-дюймів і роздільною здатністю 2560 × 1600 пікселів. Максимальна яскравість і перенесення кольорів ідентичні.
  • Розміри і вага збігаються з точністю до міліметра: 30.41 x 21.24 x 1.56 см, вага - 1.4 кг.
  • Для відеозв'язку використовується камера FaceTime HD 720p, але в новій моделі можна отримати поліпшену картинку завдяки алгоритмам обробки.
  • Система з двох стереодинаміків не зазнала жодних змін, а ось в параметрах мікрофона нових Mac значиться додатковий пункт "підтримка запису аудіо студійної якості". Відмінності, очевидно, будуть несуттєвими.
  • З клавіатурою в Apple навіть бояться експериментувати.

Отож, сьогодні нові MacBook Pro з процесором M1 мають два суттєвих недоліки.

Перший - новизна чіпів. Поки ми не знаємо, як поведе себе ARM-процесор при тривалому навантаженні і чи зможе забезпечити необхідну обчислювальну потужність для завдань середньої складності і важких процесів.

Другий недолік полягає в обмеженій кількості оптимізованого софту для ARM-чіпів. Зараз нові процесори на повну будуть розкриватися лише при роботі в стандартних додатках Apple і декількох додаткових програмах, які вже оптимізовані. Доведеться зачекати кілька тижнів або навіть місяців, перш ніж всі розробники випустять необхідні апдейти.

То ж обирати вам: йти в ногу зі сучасністю чи обирати якість, перевірену часом.