iPad більше не будуть виготовляти в Китаї!

2020-12-02

Foxconn (вона ж Hon Hai Precision) - найбільший виробник електроніки та комп'ютерних компонентів в цілому світі, почала перенесення виробництва MacBook і iPad з материкового Китаю до В'єтнаму. 

Ініціатором цього була компанія Apple. Все більш, ніж серйозно, адже Foxconn відкрила у В'єтнамі дочірнє підприємство FuKang Technology Co Ltd і вклала в нього 270 мільйонів доларів! Виробництво в'єтнамських iPad і MacBook почнеться в першій половині 2021 року. Про повне перенесення виробництва цих виробів з Китаю до В'єтнаму або в кілька країн мова не йде - Apple намагається позбутися надмірної залежності від Китаю. День, коли перший iPad в'єтнамської збірки успішно пройде контроль якості і відправиться до покупця, стане історичним для і В'єтнаму, і для iPad. Це буде перший iPad в історії, вироблений за межами Китаю. А В'єтнам стане другою країною світу, в якій навчилися виробляти iPad.

Джерело, який повідомило агенство Reuters про будівництво компанією Foxconn складальних ліній в Північно-Східній в'єтнамської провінції Бакзянг, піддає себе серйозному ризику. У Foxconn дуже не люблять коли їхні секрети раптово виходять на загальний огляд передчасно, тому не соромляться застосовувати найжорсткіші заходи до винних у їхньому розголошенні.

Apple залишає Китай?

Коли торговельні війни між США і Китаєм спалахували одна за однією, на адресу Apple висловлювалися закиди через її надмірну залежність від Китаю. Задовго до обрання Трампа президентом США, ще за часів Стіва Джобса, в керівництві Apple не раз і не два обговорювали способи диверсифікації виробництва. Виробничий китайський хаб працював як Apple Watch, будь-які проблеми, які виникали, вирішувалися майже моментально, далі намірів ці обговорення не заходили. Залежність була майже безповоротною.

Зі вступом Трампа на посаду все змінилося. Хаб, як раніше, блискуче виконував будь-які бажання клієнта, але торговельні війни, загрози введення мит і наслідки епідемії коронавірусу необоротно змінили світ. Китай все ще залишається найкращим, але диверсифікація з абстрактної теми перетворилася в абсолютну необхідність. У тому, що китайський хаб близький до ідеалу, заслуга не тільки працьовитості китайців або їхнє особливе виховання (вони зіграли дуже важливу роль) - китайське диво створили божевільні авантюристи з Тайваню. Першою на цьому шляху була Hon Hai Precision, за межами Тайваню відома як Foxconn.

До слова, Foxconn не завжди успішно відкриває нові заводи: на одному з її об'єктів в США робочі нічого не робили – байдикували і дивилися серіали, у результаті чого виробництво довелося згорнути.

Сьогодні таких компаній є десятки, вони дуже успішні. На приручення Китаю у них пішло років десять. З Індією, Мексикою і декількома іншими країнами за 3-4 роки цього добитися не вдалося. Але ось в одній з країн обернулося по-іншому.

iPad: зроблено у В'єтнамі

На початку наступного року президентські повноваження Трампа припиняться. Як мінімум для диверсифікації виробництва найбільшими американськими компаніями він зробив більше, ніж всі попередні президенти разом узяті. Торгові війни між Китаєм і США, в гіршому з можливих випадків, траплятимуться рідше (і наносити менший збиток), можливо, і взагалі припиняться.

Але надмірна залежність від Китаю вже не здається невиліковною хронічною хворобою. Це лікується. Миритися з нею більше не стануть, але і евакуюватися з материкового Китаю ні Apple, ні Foxconn не збираються. Занадто багато сил і коштів було вкладено в створення цього ідеального хаба. Йдеться саме про диверсифікацію. В Індії, Мексиці і низці інших країн вже розгорнуто виробництво виробів Apple. А на місце другого ідеального хаба вже є претендент - це В'єтнам. Тут вже налагоджено виробництво iPhone ряду моделей і деяких комплектуючих, в найближчі місяці виробничі лінії на північному сході в провінції Бакзянг будуть введені в експлуатацію.

Тут будуть виробляти до половини MacBook і iPad. У В'єтнамі тільки один недолік - порівняно з Китаєм або Індією трудових ресурсів в цій країні не зовсім достатньо.

А вас би збентежив напис на iPad «зроблено в Китаї»?