Apple готує сервіс придбання в розстрочку - Apple Pay Later

2021-07-15

Запуск Apple Pay в 2014 році сильно змінив наше уявлення про платежі. Люди практично перестали носити з собою не тільки готівку, але навіть банківські картки. Адже який сенс тягати з собою гаманець, якщо можна провести оплату за всі покупки за допомогою смартфона? Однак Apple явно потрібно розвивати Apple Pay і далі, щоб він не перетворився на сервіс однієї функції. Втім, в Купертіно і самі розуміють, що вже пора.

Apple Pay Later - це сервіс покупок в розстрочку, який планує запустити Apple

За даними Bloomberg, Apple працює зараз саме над цим проектом. Це окрема послуга, яка буде запущена в рамках сервісу безконтактних платежів. Її призначення, як випливає з назви, полягає в тому, щоб дозволити клієнтам компанії здійснювати покупки із розстрочкою платежів. Тобто користувачі Apple Pay зможуть оплачувати потрібні їм товари зараз, навіть якщо у них на картці недостатньо коштів для цього.

Apple дозволила оплачувати покупки через Apple Pay криптовалютою

Оскільки в цьому випадку ми фактично маємо справу з кредитною послугою, Apple буде потрібно домовитися із банком, щоб він взяв на себе все фінансове навантаження. У США це, швидше за все, буде Goldman Sachs, з яким компанія спільно випускає банківську карту Apple Card. Вона теж пропонує можливість розбити платіж на термін до 24 місяців без переплати за умови покупки у власних магазинах Apple або у партнерів.

Сервіс покупок в розстрочку

У США вже є сервіси покупок в розстрочку на кшталт Afterpay або Affirm, а Apple Pay Later складе їм конкуренцію

Послуга Apple Pay Later не вимагає наявності Apple Card. Однак карта, якою буде платити користувач все-таки повинна бути кредитною. В момент проведення платежу через Apple Pay банк сам розіб'є транзакцію на кілька дрібніших сум, які можна буде виплачувати поступово як звичайну розстрочку. Щоправда, поки Apple не визначилася, на який термін надавати розстрочку. Тому, як кажуть, користувачам було вирішено запропонувати відразу два варіанти:

1. Перший - розбити суму на 4 платежі, що потрібно виплачувати кожні 2 тижні. У цьому випадку банк не буде нараховувати відсотки, і покупка дійсно буде здійснена ніби в розстрочку. Це зручно для дрібних покупок, які можна виплатити за два місяці.

2. Другий - довгострокова розстрочка платежу, яка дозволить розбити платіж на кілька місяців, але вже з невеликим відсотком. Втім, він буде нижчим, ніж при покупці в кредит або при оплаті кредитною карткою. Такою послугою буде зручніше користуватися при здійсненні дорогих покупок.

Як Apple Pay буде розуміти, за яким принципом потрібно розбивати платежі?

Швидше за все, він не буде цього розуміти взагалі. Це вже стосується банку і клієнта. Тобто було би логічно просто відштовхуватися від суми платежу, який внесе користувач. Якщо платіж буде відповідати двотижневої розбивці, то увімкнеться справжня розстрочка, а якщо - 2-3-місячна, - то кредит.

Як купувати товари в розстрочку

Основна перевага послуги Apple Pay Later полягає в тому, що Apple зможе домовитися про запровадження з банками в різних країнах світу.

Буде круто, якщо Apple вдасться домовитися з основними банками країни, про реалізацію цього інструменту. Тоді можливість купувати товари з розстрочкою платежу з'явиться у більшої кількості користувачів, ніж раніше.

Apple вигадала, як зробити Apple Pay крутішою на нових iPhone

Проблеми з тим, щоб домовитися про надання користувачам Apple Pay в Росії особливих умов обслуговування у Apple швидше за все не буде. Інше питання - чи потрібна самому банку така послуга, як розстрочка. Адже якби він хотів, то вже давно зробив би щось схоже.

Отож, чекаємо новин, цікаво, як розвиватиметься саме ця новина.