Фішки iPad, які чекаємо в новій iPadOS 15

2021-05-24

До чергової щорічної конференції WWDC 21 залишилося зовсім небагато, онлайн презентація Apple відбудеться вже 7 червня. Розробники за традицією представлять нові версії iOS, iPadOS і macOS.

Вперше за довгі роки багато користувачів з великим інтересом чекають саме анонс ОС для iPad. Велика кількість чуток і витоків натякають на серйозні зміни в черговому ключовому оновленні прошивки.

Необхідність кардинальних змін підтверджує і вийшов недавно iPad Pro на ARM-процесорі M1. Основний підсумок нашого огляду це відсутність належних навантажень для сучасного надпотужного заліза.

Ми вже припустили, які фішки і опції можуть з'явитися в новій версії iOS 15. Прийшов час пофантазувати і помріяти про нововведення прийдешньої iPadOS.

1. Інший робочий стіл

Спочатку планшети Apple випускалися в якості проміжного пристрою між iPhone і Mac. Наявність мобільної операційної системи з усіма наявними обмеженнями робила перші версії iPad збільшеною копією iPhone без ексклюзивних фішок і можливостей.

Йшли роки і розробники додавали деякі функції і особливості виключно для планшетів. Спочатку з'явилися режими Split View, Slide Over і Picture in Picture (останній, правда, пізніше перенесли на iPhone), потім сама операційна система для планшетів отримала окрему назву і ряд ексклюзивних можливостей.

Позиціонування iPad поступово змістилося зі "збільшеного iPhone" в бік "сильно полегшеного Mac", але деякі елементи явно видають мобільну операційну систему. Одним з них є робочий стіл iPadOS. Він не тільки по значно поступається десктопу macOS, але і не підтримує всі фішки робочого столу iOS.

Ті ж віджети досі розміщуються в окремій панелі на першому екрані робочого столу, а при перемиканні в портретну орієнтацію і зовсім зсуваються ліворуч.

Ходять чутки, що розробники з Купертіно планують серйозно переробити робочий стіл iPadOS, додавши багато нових та цікавих опцій і можливостей.

На iPad давно напрошуються не тільки віджети (розмір екрану дозволяє), але і вільна сітка для іконок. Як можна називати частину пристроїв професійними, коли користувач не може пересунути іконку програми в будь-який зручний місце?

Ну і бібліотека додатків з iOS 14 не завадила б. Сама фішка не надто корисна, але з її появою можна без проблем видаляти іконки програм, які рідко використовуєте, та ігор. На iPad досі доводиться розкидати їх по папках.

2. Глобальний режим

Планшети Apple з моменту своєї появи не були персональними гаджетами. Такі пристрої найчастіше купуються для домашнього використання різними членами сім'ї. Чому ж досі не реалізований зручний механізм створення облікових записів з різними правами і настройками пристрою?

Зачатки подібної ідеї з'явилися ще за часів iOS 9. Тоді з одним з ключових апдейтів презентували застосунок Classroom (Клас). Він дозволяє вчителю віддалено адмініструвати планшети учнів, видаючи їм різні завдання і перевіряти хід їх виконання.

Механізм потрібно впровадити на рівні системи, щоб власник планшета міг створити кілька гостьових облікових записів з різними правами і можливостями. Розпізнавати власників і перемикатися між користувачами iPad зміг би за допомогою Face ID або Touch ID, як це вміє робити Mac.

Облікові записи в iPadOS просто необхідні. Зараз домашній iPad в сім'ї з дитиною це один великий компроміс.

3. Повноцінна підтримка зовнішніх моніторів

Ще одна проблема iPadOS, з якою стикалися всі, хто намагався підключити планшет Apple до монітора. Різне співвідношення сторін у iPad і більшості сучасних дисплеїв призводить до чорних смуг з боків і втрати частини робочого простору.

Розробники деяких програм потроху розкривають потенціал iPad в зв'язці з великим екраном, але серйозно проштовхнути цю тему можуть тільки в Apple.

Необхідно додати підтримку співвідношення сторін 16: 9 на рівні операційної системи, зобов'язавши розробників адаптувати софт. Так вийде не тільки віддзеркалювати картинку з планшета, але і використовувати зовнішній монітор в якості другого екрану з нормальним співвідношенням сторін.

Альтернативним рішенням стане запуск програм в віконному режимі, як кілька років тому реалізували в док-станції Samsung DeX. Так незалежно від розмірів і співвідношення сторін зовнішнього монітора вийде запускати на ньому декілька застосунків, а ще з'явиться повноцінна багатозадачність, а не два відкритих додатки поруч.

4. Розширені можливості файлової системи

Стандартний файловий менеджер в iPadOS на сьогодні не надто розвинений. Зрозуміло, що застосунок «Файли» чітко вписано в концепцію iOS і не порушує давно встановлені рамки дозволеного на мобільних гаджетах Apple. Прийшов час розширити ці рамки, як мінімум для планшетів Apple.

Ніхто не чекає повноцінну альтернативу iFile (любителі джейлбрейка зі стажем згадають) з доступом до кореневої директорії, установкою прав для папок і можливістю заміни системних файлів. Потрібно лише перенести кілька стандартних механізмів з macOS.

Досить додати кілька системних папок з завантаженнями, встановленими додатками, документами і даними всіх додатків. Ще не завадив би простий спосіб підключення до мережевих ресурсів замість подібних.

При наявності ширшого доступу та продуманого доступу до файлової системи користувачі самі захочуть працювати з даними і накопичувачами в iPadOS. Зараз думка про подібні операції не викликає жодних позитивних емоцій.

5. Потужний софт для завантаження iPad Pro

Після огляду нового iPad Pro на процесорі M1 стало очевидно, що найпотужніше залізо планшета вкрай складно задіяти на максимум. Жодна існуюча гра або програма не здатна і близько навантажити всі ядра потужного ARM-чіпа Apple.

Щоб повноцінно розкрити весь потенціал нових iPad Pro просто необхідний нові вимоги до ресурсів софту. Поява таких додатків в iPadOS виправдало б наявність надпотужної начинки і відкрило б кілька нових ніш, у яких iPad зміг би замінити повноцінний комп'ютер.

Чутки про розробку мобільних версій Xcode і FinalCut ходять вже давно.

Тільки уявіть, як круто це могло б виглядати з маркетингової точки зору: iPad, на якому можна зробити додаток для iPad або iPhone.

6. Технології віртуалізації

Розробники не вперше створили подібні штуки для своїх комп'ютерів. Так в 2006 при переході Macintosh з PowerPC на процесори Intel була розроблена технологія Rosetta, а в минулого року друга версія Rosetta 2 з'явилася для максимально полегшення переходу на Apple Silicon з процесорів Intel.

Тепер прийшов час розробити Rosetta 3 для запуску повноцінних додатків з macOS в iOS на процесорах M1.

Це дозволило б з мінімальними змінами адаптувати будь-який професійний софт з Mac для роботи на нових iPad Pro. Тоді вийшло б знайти застосування дикої потужності, яка не перший рік нудиться під капотом планшетів Apple.

7. MacOS для iPad

Всі ми розуміємо, що в майбутньому злиття операційних систем iOS і macOS неминуче станеться. На це натякає і схожа архітектура процесорів в використовуваних пристроях, і вже практично однаковий набір стандартних додатків, і щорічно мігрують з однієї ОС в інший фішки.

Можливо, це станеться навіть раніше, ніж ми думаємо. Професійна лінійка iPad Pro вже готова для роботи з macOS. Це могло б стати гідною альтернативою Windows-комп'ютерів з сенсорним екраном і відповіддю на питання, чому тачскрін досі немає в MacBook.

Так планшети Apple вийшло б розділити на полегшені моделі для iPadOS і потужні професійні рішення з повноцінною операційною системою і софтом. Ціна та позиціонування iPad Pro вже давно знаходяться на рівні комп'ютерів Apple.

Якщо ще більше пофантазувати, можна згадати гібридні планшети різних виробників, які випускалися з парою операційних систем на борту. Банальна перезавантаження дозволяла перетворити Android-планшет для ігор в Windows-планшет для робочих потреб.

Зрозуміло, це зовсім не рішення від Apple, але нинішнє керівництво на чолі з Куком часто орієнтується не на цінності або принципи компанії, а на ринкові реалії та запити. Цілком можливо, що настав час для компактного комп'ютера Mac з сенсорним екраном і окремою клавіатурою.

Ідеальним рішенням було б випустити версію macOS для iPad на процесорах M1.

Цікаво, які фішки від iPadOS 15 чекаєте ви?