Зміни у дизайні MacBook з чіпом M1 - коли їх чекати?

2020-12-17

MacBook'и з M1 не відрізняються від попередників з Intel практично нічим, Mac mini з M1 відрізняється лише тильною стороною, де тільки два роз'єми Thunderbolt / USB-C замість чотирьох в моделі з Intel. Дизайн, здається, давно вимагає змін, ну, принаймні цього чекають не реальні користувачі техніки Apple, а у ті, хто пише про неї огляди. Решту легкий наліт благородної старомодності ажніяк не турбує, і на рішення «купувати чи не купувати» Mac, якщо і впливає, то зовсім не в сторону "не купувати".

Новий вдалий дизайн, звичайно, був би прийнятий більше ніж прихильно, і начебто для його впровадження є відмінний привід - Apple M1 - але дизайн не змінився. Чому?

Причина, що змусила Apple нічого не змінювати на цьому етапі переходу на Apple Silicon, очевидна і розумна. Але очевидні і розумні версії занадто нудні. Ось змови або зловісні задуми світового закулісся були би значно цікавіші. Але з приводу M1 і дизайну нових Mac' в колах, посвячених в суть - тиша.

Версія в більш світлих тонах, з модним детективним ухилом: Apple шифрується. M1 підозрюють у замаху на вбивство індустрії персональних комп'ютерів. 13 років тому Apple знищила індустрію смартфонів. А з персональними комп'ютерами вона проробляла це навіть не один раз. Світлу версію викриємо відразу: ні, не шифрується Apple, а про всі ці зумисні вбивства вона згадує в кінці кожного прес-релізу, причому з гордістю. А те, що вона "готова повторити", звучить в заявах з приводу Apple Silicon і M1 хоч і не надто явно, але принаймні не двозначно. Причина в чомусь іншому.

Чому новий MacBook виглядає як старий?

У експертів з продажу, не з Apple, своя версія. За версією фахівців, Apple не стала змінювати дизайн Mac' з M1, аби зберегти їх спадкоємність.

Впізнаваність бренду.

Щоб заспокоїти покупців і вселити їм, що нічого особливого не відбувається. Ця версія звучить солідно і переконливо. Але кого з тих, хто зібрався придбати комп'ютер «за безцінь, але із максимальною потужністю», цікавить якась спадкоємність

Дизайн MacBook не змінився через Джоні Айва?

Кажуть, що без Джонатана Айва, який покинув Apple в минулого року, компанія в галузі промислового дизайну більше не блисне. Тих хто вірить в це, зможуть переконати тільки Mac' з радикально іншою зовнішністю, якщо таки вони з'являться. За умови, що вони не тільки будуть виглядати на мільйон мільйонів, але і відповідати більшості навіть важливіших вимог.

Промисловий дизайн - це і мистецтво, інженерне ремесло. В Apple до цього мистецтва ставляться доволі відповідально і серйозно. Через це дизайн перших «яблучно-силіконових Mac'», наскільки це взагалі можливо, підтвердив свою доречність і адекватність попередніх моделей.

Скептики скажуть: «Apple «не змогла»». Але не змогла що?

Apple не "не змогла", але навіть не намагалася одночасно виводити на фінішну пряму два великі проекти особливо важливого значення.

Головний принцип Apple - зовсім не жадібність і не прагнення контролювати все, а концентрація зусиль на найважливішому.

А найважливіше зараз - відродити Mac, реабілітувати персональні комп'ютери і витягти з цього максимальну прибуток. Гроші на ще більш амбітні проекти.

Мета велика і в ній, як мінімум, дві дуже важливі і величезні проекти: той самий Apple з М1 і абсолютно новий дизайн. У M-чіпів маса переваг і шалено цікавих здібностей, дизайн, що використовує їх на повну, не може не бути не впізнаваним.

Дебют M1, схоже, цілком успішний. Інші M можна впроваджувати "в робочому порядку".

Час сконцентруватися на дизайні.