Яку зарядку USB-C краще купити для iPhone? Порівняння швидкості

2021-01-25

Питання вибору зарядки для смартфона стало особливо актуальним після другої осінньої презентації Apple. iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro і iPhone 12 Pro Max позбулися адаптера живлення в комплекті, а всі смартфони актуальною лінійки теж стали поставлятися з урізаною комплектацією.

Не зайвим буде змінити 1-амперний блок з комплекту поставки інших старіших айфонів. В цьому плані найвигіднішою покупкою був і залишається офіційно знятий з продажів iPhone 11 Pro.

Купуючи його зараз, отримаєте не тільки кабель USB C / Lightning, а й блок живлення 18 Вт. Власникам цього гаджета поки дуже рано думати про покупку подібних аксесуарів. Іншим рекомендуємо почати підшукувати потужний адаптер.

Зараз розглянемо всі оригінальні рішення від Apple, які зараз доступні.

Яку зарядку для iPhone можна купити

На сьогодні розробники пропонують такі адаптери живлення:

Розглянемо швидкість зарядки з кожним із блоків та інші їхні характеристики.

Як швидко буде заряджатися iPhone від різних блоків живлення

Всі сучасні моделі смартфонів Apple, починаючи з iPhone 8 і iPhone X підтримують один із протоколів швидкої зарядки Power Delivery.

З його допомогою можна отримати 50% заряду гаджета приблизно за 25-35 хвилин. Все залежить від адаптера, який використовується і ємності батареї iPhone.

Змінити ємність акумулятора у нас не вийде, а ось підібрати найшвидший адаптер живлення можна. Порівняльна діаграма швидкості заряду iPhone 12 від різних адаптерів виглядає наступним чином:

Повний час зарядки iPhone 12 складає:

► 5-ватна зарядка: 197 хвилин;

► 12-ватна зарядка: 143 хвилини;

► 18-ватна зарядка: 111 хвилин;

► 20-ватна зарядка: 104 хвилини;

► 65-ватна зарядка: 79 хвилин.

Всі адаптери, крім застарілого 5-ватного демонструють практично однакові показники під час заряду iPhone до 25%. Різниця при використанні зарядки 12 Вт від часу з зарядкою 65 Вт складе всього кілька хвилин. Зарядка від 0 до 25% найчастіше застосовується користувачами. Це або підживлення повністю розрядженого iPhone, або підзарядка смартфона, щоб він простягнув ще кілька годин до дому. На цьому відрізку отримати відчутний приріст швидкості заряду неможливо ні з одним з аксесуарів.

При зарядці від 25% до 75% спостерігається помітна відмінність у швидкості менш потужного адаптера 12 Вт. Він підживлює смартфон в ощадному режимі, а більш потужні блоки наповнюють енергією практично на межі можливого. Підсумкова різниця становить приблизно 10-12 хвилин. Випадків, при яких потрібно зарядити iPhone до 75% на 10 хвилин швидше, практично не буває.

Найбільша відмінність в швидкості заряду настає в останній фазі заряду від 75% і вище. Виграш на цьому етапі заряду точно не має сенсу. Заряджаються до 100% смартфони найчастіше саме вночі, де навіть різниця у півтори години з адаптером на 5 Вт може бути несуттєва.

Чи потрібен USB-C адаптер живлення для бездротової зарядки і MagSafe

Бездротова зарядка підтримується на всіх моделях iPhone починаючи з iPhone 8 і iPhone X. Ось тільки старі покоління смартфонів аж до "дванадцятого" будуть заряджатися від будь-якої бездротової зарядки потужністю не більше 7,5 Вт.

Для старих iPhone підійде будь-яка сумісний QI майданчик і адаптер від 12 Вт і вище. Можна навіть використати підтримку MagSafe в старих айфонах.

Всі моделі iPhone 12 можуть заряджатися без проводів швидше потужністю до 15 Вт, але для цього потрібен комплект з оригінальною "таблеткою" MagSafe і адаптера на 20 Вт. Більш потужний брати немає сенсу, швидкість зарядки не збільшиться.

Не забувайте про недоліки бездротового способу зарядки iPhone.

Яку зарядку для iPhone вигідніше за все купувати?

◉ Не вигідно і повільно: 5-ватний блок живлення зі звичайним портом USB. Це давно застарілий адаптер живлення, який пора вже відправити на переробку. За необхідності будь-який власник iPhone зі стажем і так знайде подібний аксесуар у себе в столі.

◉ Вигідно і цілком швидко: 12-ватний блок живлення зі звичайним портом USB. Такий варіант підійде власникам iPhone, в комплекті з якими поставляється кабель USB / Lightning. Отримайте хорошу швидкість зарядки в порівнянні з 5-ватним блоком і зможете підключати будь-яку QI-зарядку. А ще не доведеться докуповувати кабель Type-C.

◉ Дорожче, але найшвидше: 20-ватний блок живлення з портом USB-C. Такий адаптер живлення слід вибрати тим, хто купив актуальні моделі iPhone з Type-С кабелем в комплекті і всім власникам iPhone 12. Першим не доведеться докуповувати окремий шнурок, а другі зможуть надалі перейти на MagSafe зарядку.

◉ Дорого і не дає переваг: 30-ватний блок живлення, 61-ватний блок живлення і більш потужні. Розробники не забороняють такий спосіб зарядки, але на практиці видно всі його недоліки: приріст швидкості мінімальний, ціна відчутно дорожче, іноді iPhone сильно нагрівається.

◉ Чому 18-ватний блок USB-C краще не купувати: цей адаптер офіційно знято з прилавків магазину Apple, але деякі продавці ще розпродають залишки. Його вартість на рівні 20-ватної моделі, але заряджає повільніше і не видає максимальну потужність для MagSafe.

Розробники схитрували і скорегували ціни на блоки живлення 12 Вт і 20 Вт. Ще півроку тому вона була удвічі меншою. Зараз ціна однакова і менш потужний адаптер позбувся своєї основної переваги.

При виборі між однаковими за ціною USB-А 12 Вт і USB C 20 Вт все зводиться до того, чи є у вас в наявності якісний кабель USB C / Lightning.