Який iPhone вибрати в кінці 2020 року

2020-12-04

У 2020 році компанія Apple максимально збільшила лінійку актуальних смартфонів і може запропонувати гаджет практично під будь-які запити або фінансові можливості покупця.

Це стало можливо завдяки появі другого покоління iPhone SE на початку року і випуску відразу чотирьох моделей iPhone 12. При цьому з сайту компанії не пропали старіші iPhone XR і iPhone 11.

На сьогодні в актуальному модельному ряду представлено 7 моделей, кожна з яких доступна з двома або трьома обсягами пам'яті. Сюди можна додати актуальні iPhone 11 Pro / 11 Pro Max і досить жваві iPhone XS / XS Max. Та і iPhone 8/8 Plus ще є у продажу та користуються популярністю.

Загалом до вибору покупця представлені 20 модифікацій актуального модельного ряду і ще 14 модифікацій недавно знятих з прилавків Apple смартфонів, які ще доступні у реселерів. Такого широкого асортименту ще ніколи не було в лінійці айфонів.

Можна вибирати за ціною, новизною моделі і навіть діагоналлю екрану. Хто б міг подумати, що при виборі iPhone будуть доступні смартфони з дисплеями 4.7 ", 5.4", 5.8 ", 6.1", 6.5 ", 6.7"!

Розглянемо моделі, які ще на слуху.

Ось, які моделі точно купувати не варто:

▪ iPhone 5

▪ iPhone 5c

▪ iPhone 5s

▪ iPhone 6/6 Plus

▪ iPhone 6s / 6s Plus

▪ iPhone SE (2016 року)

Якщо всі попередні моделі не варто купувати вже давно, то три наступні девайси виявилися в нашому переліку застарілих вперше. Ще рік тому їх можна було розглядати як потенційну покупку, а зараз точно варто добре подумати, перш ніж придбати.

▪ iPhone 7/7 Plus

iPhone 8/8 Plus

iPhone X

"Сімка" непогано послужить ще декілька років тим, хто вже користується нею, а "вісімка" і "десятка" цілком протримаються на рік або два довше. Однак, такі пристрої практично неможливо знайти в первозданному вигляді, так і серед актуальною лінійки є більш цікаві пропозиції.

iPhone 7 відверто застарий. Камера засмучує, а швидкодія вже на середньому рівні. iPhone X досі непоганий, але знайти такий апарат в плівках практично неможливо.

iPhone XS / XS Max.Флагман 2018 року, який ще дивує

Рейтинг актуальності: 4 зірки

Останній флагман компанії, який не отримав індекс "Pro" в назві. Начинка моделі від цього не стала гіршою і була топовою всього два роки тому. Навіть зараз XS має достатній запас продуктивності, якого точно вистачить на кілька років вперед.

Дисплей Super Retina HD з діагоналлю 5,8 дюймів, розширенням 2436 × 1125 пікселів і підтримкою HDR. Процесор A12 Bionic, 4 ГБ оперативної пам'яті і 64 ГБ пам'яті в базі. Вологозахист на рівні стандарту IP68, але занурювати пристрою рекомендують лише на глибину до 2 метрів на 30 хвилин. Корпус скляний з міцною сталевою рамкою.

Пара 12-мегапіксельних камер, звичайна ƒ / 1.8 і телевик ƒ / 2.4, здатні видавати придатну картинку вдень при хорошому освітленні. Підтримується запис відео в 4К до 60 кадрів в секунду.

За два роки еволюції смартфонів Apple у iPhone XS з'явилися такі недоліки: яскравість екрану на 20% нижче нових моделей, а контрастність в 2 рази менше. Фронтальна камера всього 7 мегапікселів (проти 12 у новіших побратимів) і без зйомки 4К. Немає підтримки Wi Fi 6.

Головним недоліком можна вважати не найкращу автономність моделі. iPhone XS при однакових сценаріях експлуатації буде працювати приблизно на 25% менше від одного заряду батареї.

У будь-якому випадку отримаєте день автономної роботи при середньостатистичних сценаріях експлуатації, що цілком порівнянно з iPhone 12 mini. Активним користувачам заряду до вечора може не вистачити.

Цінник на рівні актуальних iPhone 11 і трохи дорожче iPhone XR. Обидва апарати програють за якістю екрану, матеріалами корпусу і не мають телеоб'єктива. А ще в комплекті з XS буде повний набір аксесуарів, а у актуальних старших моделях лише зарядний пристрій.

Якщо у вас такий айфон: можна продовжувати користуватися і чекати виходу iPhone 12s або починати продавати гаджет на вторинному ринку, поки його ще можна здати за хороші гроші.

iPhone 11 Pro/ 11 Pro Max. Минулорічний топ

Рейтинг актуальності: 5 зірок

Розробники не дарма прибрали топовий торішній смартфон з актуальної лінійки айфонів. За ціною він практично збігається з iPhone 12, але при цьому у дечому навіть кращою за нинішню середньостатистичну модель.

Різниця в одне покоління процесора в порівнянні з моделями 2020 року видно лише в синтетичних тестах. Відмінності в розмірі екрану (5.8 "проти 6.1") не є критичними, при цьому торішня "прошка" має велику яскравість (800 кд / м² проти 625 кд / м²).

Автономність пристроїв приблизно на однаковому рівні, а ось комплект у iPhone 11 Pro багатший. Тут є і потужна 18 Вт зарядка, й провідна гарнітура.

Актуальні моделі iPhone

Зараз на прилавках інтернет-магазину Apple є сім моделей iPhone. Їх і будемо вважати актуальними на другу половину 2020 року.

iPhone SE (2-го покоління). Останній айфон в старому дизайні

Рейтинг актуальності: 4 зірки

Далеко не всі користувачі айфонів женуться за модним дизайном або популярними кольорами корпусу. Більша частина покупців вибирають пристрій через наповнення та доступність ціни.

Саме за цими критеріями друге покоління iPhone SE є найкращим смартфоном Apple на даний момент. Пристрій випустили цієї весни і оснастили практично топовою начинкою, як і торішні флагмани. Є крутий процесор A13 Bionic і 3 ГБ оперативної пам'яті, яких з головою вистачає при такому розмірі екрану.

Смартфон досить спритний і в міру компактний. За цим критерієм його обходить лише iPhone 12 mini, але коштує при цьому на 30 тисяч дорожче.

Смартфон при хорошому освітленні робить реально хороші знімки.

Апарат впевнено обходить старі iPhone 7/8, які вже не зовсім є сенс купувати і за більшістю параметрів не поступається iPhone XR / 11, які відчутно дорожчі.

Смартфон має всі шанси стати народним через рік-півтора і повторити долю своїх попередників - iPhone SE першого покоління і iPhone 5S.

Вибирати такий гаджет варто з чисто утилітарних міркувань або просто як найдоступніший смартфон для роботи в екосистемі Apple.

Якщо у вас такий айфон: спіть спокійно, наступне оновлення смартфона знадобиться ще нескоро.

iPhone XR. "Бюджетник"

Рейтинг актуальності: 3 зірки

Всі очікували, що більш бюджетна модель iPhone 2018 роки після чергової осінньої презентації перестане вважатися актуальною і буде знята з прилавків магазину Apple.

Таким чином залишки пристроїв продавали б реселлери з невеликою знижкою, роблячи модель в сучасному дизайні більш доступною.

Але цього не сталося.

iPhone XR виглядає більш дорого, якщо дивитися на дизайн, розміри екрану і Face ID. При цьому начинка у iPhone SE новіша (процесор A13 Bionic проти A12) і підтримка Wi Fi 6 802.11ax.

Якість матриці (IPS), максимальна яскравість (625 кд / м²), контрастність (1400: 1) і колірний обхват не відрізняються. Вологозахист на рівні IP67, основна і фронтальна камери ідентичні, при цьому більш свіжий процесор іноді краще витягує знімки на постобробці.

А ще в модельному ряду iPhone SE є модель з об'ємом пам'яті 256 ГБ, яка коштує, як топовий iPhone XR з накопичувачем 128 ГБ.

Чи варто переплачувати – кожному вирішувати самостійно.

iPhone 11. Досить жвавий середнячок

Рейтинг актуальності: 4 зірки

Торішня, якщо можна так сказати "урізана" версія флагмана, виглядає краще і перспективніше, ніж iPhone XR.

Ріднять ці моделі однаковий екран (6,1 "Liquid Retina HD з роздільною здатністю 1 792 × 828 пікселів), матеріали і габарити корпусу.

При цьому більш новий "одинадцятий" айфон має кращий процесор A13 Bionic, на 1 ГБ більше оперативної пам'яті, Wi Fi 6 і кращий час автономної роботи. А ще у цього пристрою є другий основний надширококутний об'єктив і більш якісна Фронталки.

Сильно витягує дану модель вартість. У цьому ціновому діапазоні інших смартфонів Apple нема. Це вже відчутно дорожче, ніж iPhone SE або iPhone XR, але при цьому ще істотно дешевше, ніж iPhone 12 mini (базова модель "мініка" дорівнює за ціною максимальної моделі "одинадцятого"). Єдиний придатний конкурент - знятий з продажу - iPhone XS, знайти який вже досить складно.

iPhone 12 mini. Найпотужніший в світі компакт

Рейтинг актуальності: 5 зірок

Цього року розробники вперше представили iPhone з позначкою "mini", прислухавшись до побажань частини своєї аудиторії. Довгі роки, починаючи з iPhone 6, компанія планомірно збільшувала діагональ смартфонів в постійному зрівнянні із Android-девайсами. Моделі з індексом SE згладжували ситуацію, але на момент виходу були відверто застарілими в плані дизайну гаджетами.

Все змінилося з появою iPhone 12 mini. Компактний смартфон отримав практично флагманську начинку і сучасний стильний дизайн. При цьому сама лінійка "12" ще ближче підійшла до топового "pro" і має не тільки однакові з флагманами процесори і основні модулі камер, але і дисплей.

Зменшений "міні" не врізали у параметрах, він отримав ті ж фішки, що і повнорозмірний iPhone 12. При цьому різниця в ціні помітна.

Смартфон вийшов одночасно топовим і компактним. Однак, далеко не всі, хто мріяв про такий смартфоні, в результаті купили його.

За довгі роки використання великих гаджетів з великими екранами ми звикли сприймати більше інформації саме зі смартфонів. Відмовитися від уже звичного розміру на користь більш компактного зможуть не всі.

На цей момент такий смартфон підійде тим, у кого більша частина справ виконується на комп'ютері або планшеті, а смартфон потрібен, в основному, для дзвінків. При такому використанні "Міні" запросто буде витримувати день без підзарядки.

При навантаженні вище середнього, іграх, частій роботі з камерою гаджет доживе до вечора, але вже через півроку батарейка просяде і iPhone 12 mini доведеться заряджати після обіду.

У будь-якому випадку, перш, ніж замовляти компактний гаджет, обов'язково огляньте його наживо.

iPhone 12. Майже як флагман, але дешевше

Рейтинг актуальності: 5 зірок

Цієї осені найглобальніший апдейт отримала среднесегментная лінійка айфонів iPhone XR / 11/12. У попередні роки такі моделі оснащувалися топовим флагманським процесором, але при цьому мали гірший дисплей і помітно великі рамки навколо екрану.

Зараз лінійку "підтягнули" до рівня Pro практично за всіма показниками. Габарити і дизайн не відрізняються від топової лінійки. Дисплей у обох апаратів OLED, "прошка" має на 25% більшу яскравість, що помітно далеко не завжди.

У моделей однаковий топовий процесор A14 Bionic з системою Neural Engine 4-го покоління, відрізняється тільки обсяг ОЗУ (4 ГБ проти 6 ГБ) і вбудовані накопичувачі (64/128/256 ГБ проти 128/256/512 ГБ).

Зрозуміло, в звичайній лінійці iPhone 12 немає телевика і LiDAR, які потрібні лише в одиничних випадках.

Ось за такий скромний набір переваг розробники пропонують трохи переплатити.

На цей момент саме iPhone 12 є найкращим за співвідношенням ціна-можливості. Ви не будете відчувати себе ущемленим по якомусь з параметрів, якщо відмовитеся від придбання версії Pro.

iPhone 12 Pro. Красивий і швидкий

Рейтинг актуальності: 5 зірок

Якщо у вас є можливість придбати iPhone 12 Pro, нерозумно зупинятися на звичайній "дванадцятці". Флагманський смартфон інші зможуть розпізнати за трьома об'єктивам камер або кольором. Графітовий, золотий і тихоокеанський блакитний.

При цьому ви отримаєте рівно в два рази більший обсяг пам'яті при порівнянні з аналогічною версією iPhone 12.

Головною відмінністю лінійки є камера. До парі 12-мегапіксельних об'єктивів ƒ / 2.4 і ƒ / 1.6 додасться телевик ƒ / 2.0. Це дозволить отримати дворазовий зум на наближення, а наявність лазерного далекоміра LiDAR позначиться на якості знімків з ефектом боке.

При наявності такого сканера смартфон буде безпомилково визначати відстань до об'єктів навіть при поганому освітленні.

Цільова аудиторія цієї лінійки ті, кому вкрай важливі фото-можливості апарату або просто ті, хто може його собі дозволити.

iPhone 12 Pro Max. Найкрутіша камера в лінійці айфонів

Рейтинг актуальності: 4 зірки

Вперше в лінійці смартфонів Apple iPhone з індексом Max отримав суттєві відмінності від звичайної версії Pro. Крім очевидних відмінностей в габаритах (146,7 х 71,5 мм проти 160,8 х 78,1 мм) і розмірах екрану (6,1 "проти 6,7") з'явилися зміни в модулі камер.

Так сенсор ширококутної камери став більше, телеоб'єктив 50 мм замінили на 65 мм, а для стабілізації використовується спеціальний механізм Sensor Shift.

Чисто технічно це дає камері на 87% більше світла (у порівнянні зі звичайним iPhone 12 Pro) і кратність збільшення з звичайного об'єктива збільшилася з 2x до 2,5x. А ще модуль Sensor Shift здатний рухати матрицю камери до 5 тисяч разів в секунду для забезпечення кращої стабілізації.

Це дозволяє називати версію Max не просто збільшеною, а дійсно топової модифікацією флагмана.

Габарити моделі дуууже великі. Ті, хто переходить на версію Max вперше, можуть запросто помилитися і в підсумку так і не звикнути до його габаритів.

Тримати Max в руці, набирати текст, знімати фото і банально носити в кишені не так зручно, як більш компактні версії iPhone. Тут, як і з версією mini, обов'язкові порада перед покупкою потримати такий же гаджет в руці. Навіть iPhone 11 Pro Max в чохлі виявився меншим за iPhone 12 Pro Max без будь-якого захисту.

Останньою перевагою топового флагмана є автономність. Акумулятор ємністю 3687 мАг хоч і помітно менше ніж у iPhone 11 Pro Max (3969 мАч), але завдяки більш енергоефективному процесору видають аналогічні показники автономності.

Заявлено про 20 годин при відтворенні відео. На практиці це два дні роботи при середньому навантаженні без особливих обмежень або 24 години шаленої активності.

У будь-якому випадку заряджати Max доведеться помітно рідше ніж звичайну версію 12 Pro.

У підсумку отримуємо більший екран, кращу камеру і забійну автономність. З мінусів тільки розмір, який підійде не всім, і ціна. За новинку доведеться викласти чимало коштів.

Тільки ціна моделі не дозволяє додати останню зірочку до рейтингу Max-версії iPhone.