Пора змінити акумулятор на iPhone!

2021-03-19

Багато власників iPhone не випускають з рук свої телефони мало не весь день. Екран пристрою постійно активний, смартфон завантажує дані по LTE (а тепер і 5G), його використовують для зйомки відео і фото і ... заряджають, заряджають і ще раз заряджають. Особливо активні користувачі взагалі майже не розлучаються з зарядкою, їх виручають зовнішні акумулятори, чохли-акумулятори від Apple і бездротові рішення. Все це - сильний удар по акумулятору айфона, який кожен день вичавлює з себе все. Згодом сил у нього залишається все менше, в результаті чого ми починаємо частіше заряджати смартфон. Так вже вийшло, що вже все через 1-2 роки може знадобитися заміна акумулятора. Але як визначити цей «день X»?

Акумулятор - це майже серце вашого айфона. І за ним треба стежити

Здувся акумулятор iPhone

Коли акумулятору вашого смартфона стане зовсім недобре, це почне проявлятися візуально. Якщо екран iPhone трохи випирає, поскрипує, а при натисканні на нього по дисплею з’являються розводи, швидше за все, здувся акумулятор телефону, і його пора замінити. У гіршому випадку батарея, що здулась, може зламати дисплей смартфона, а це потягне за собою значно вартісніші наслідки.

До такого краще не доводити, адже доведеться міняти екран або ще якісь комплектуючі

iPhone не тримає зарядку

Найпростіший спосіб зрозуміти, що акумулятор iPhone пора міняти - простежити, як часто ви стали його заряджати. Якщо ви не використовуєте його частіше, ніж зазвичай, а заповітні відсотки витікають з великою швидкістю, це привід задуматися. Крім цього, ваш смартфон не повинен відключатися при 20, 30 або 40 відсотках заряду. Така поведінка говорить про те, що акумулятор пора міняти.

У деяких випадках швидка розрядка викликана несправністю iPhone, а не його батареєю. Як правило, в цьому випадку швидка розрядка супроводжується нагріванням, а телефон розряджається навіть будучи в авіарежимі або зовсім відключеним.

Залишкова ємність акумулятора iPhone

Ще в iOS 11.3 з'явилося меню, в якому можна подивитися стан акумулятора айфона. І з тих пір постійне запитання «90%, айфону півроку - це нормально?». Нормально. Але за цим показником потрібно стежити.

Зайдіть в Налаштування> Акумулятор> Стан акумулятора. Тут ви побачите інформацію про максимальну місткість вашого iPhone у відсотках і пікової продуктивності. Ви також зможете зрозуміти, чи не сповільнюється чи ваш iPhone через функції управління продуктивністю Apple.

Ось ще кілька причин зниження залишкової ємності батареї iPhone:

• Зарядка неоригінальним адаптером, що призводить до більшого зносу.

• Використання iPhone на піковій потужності (якщо весь час грати ігри і зовсім не випускати з рук). Ігри, монтаж і перегляд відео з LTE є досить ресурсоємними процесами, здатними провокувати підвищену витрату енергії.

• Зарядка телефону в машині або за допомогою бездротового пристрою без сертифікації Apple.

Пам'ятайте, що меню «Стан акумулятора» - не панацея. Втрата ємності акумулятора навіть через тиждень після покупки - це нормально. Головне, щоб вона не доходила до 80% і не падала нижче.

Якщо залишкова ємність акумулятора iPhone 79% і менше, його пора міняти.

Буває ще, що айфон не пише залишкову ємність, замість цього там напис «Невідомо». Зазвичай таке повідомлення з'являється при установці акумулятора поганої якості в сумнівних сервісних центрах.

Чому iPhone швидко розряджається?

Причина швидкого розряду акумулятора далеко не завжди пов'язана з акумулятором, як би дивно це не звучало. Більш того, з 10 пристроїв тільки у 6 виявляється проблема, пов'язана зі зносом батареї.

Винуватцем цих несправностей не завжди є акумуляторна батарея: це можуть бути периферійні модулі (шлейфи, камери, датчики) і компоненти на платі. Найчастіше вони пов'язані з виходом з ладу мікросхеми U2 Tristar, яку необхідно замінити. Також причина може бути в підвищеному енергоспоживанні радіомікросхем, Wi-Fi, аудіо підсилювача, аудіокодека і так далі. Щоб це визначити, необхідно професійне діагностичне обладнання.

Чи можна замінити акумулятор самому?

Як не крути, але краще довірити роботу із заміни батареї професіоналу. В першу чергу, це буде добре через те, що фахівець не просто підключить новий акумулятор, але і перевірить всі компоненти, щоб зрозуміти, через що попередній вийшов з ладу. Як ви помітили вище, причин там вистачає. Але, якщо ви вирішили робити це своїми руками, в інтернеті продаються спеціальні набори для заміни акумулятора iPhone.