Як зміниться камера у iPhone 14? Реліз вже у 2022 році!

2021-07-20

Камери з десятикратним оптичним зумом в смартфонах від Samsung, Huawei та інших Android'ов вже давно не новина. У найкращих в світі iPhone - 12 та iPhone 12 Pro оптичний зум обмежений - 2х і 2,5 х відповідно.

Чутки про успіхи оригінальної конструкції перископічної камери з'явилися в мережі два роки тому. Перископічні камери, за прогнозами, повинні були прийти на iPhone у 2022 році, потім їх вихід "перенесли" на 2023. Але це були тільки чутки, хоч і з тих кращих джерел.

13 липня ці чутки отримали документальне підтвердження. Тому в чутках термін виходу iPhone c багаторазовим оптичним зумом повернувся у 2022 рік.

Документальне підтвердження - це патент, підписаний Apple 13 липня. "Складна камера" - ось назва цього документу. У ньому описана оригінальна конструкція перископічної камери. Хоч Apple отримує тисячі патентів на рік, більшість з них ніяк не пов'язані з реальним життям Apple.

Цей патент запросто може виявитися одним з них. Якби не ряд обставин, про нього не варто було б і згадувати. Два роки тому, в перших числах січня 2019 року, Мінг Чи Куо повідомив що перископічні камери прийдуть на iPhone в 2022 році.

Чи зможе iPhone 13 наздогнати Android?

У Мінг відмінні джерела інформації. Швидше за все, йому вдалося перехопити листування між Apple і підприємством в Південно-Східній Азії з приводу організації виробництва "складних камер". Патентна заявка на виданий Apple у вівторок патент була подана 31 січня 2019 року. Розробка складаної камери закінчилася, почалася робота з постачальниками та підрядниками - і подана заявка на патент захищає права Apple на її конструкцію. Відставання Apple в цій галузі очевидне, але нестерпно. 10-кратний оптичний зум повинен був з'явитися ще в iPhone 7/7 Plus в 2016 році.

Що таке перископічна камера?

Із ними в Apple трохи запізнилися. Десь в глибинах Apple цією темою займалися, ідей було хоч відбавляй, але впровадження таких камер в чергових моделях iPhone відкладалося і відкладалося на потім. Вистачало інших завдань, більш важливих і актуальних. І судячи з результатів, ці завдання дійсно були важливішими. Потім Apple випередили. Керівництво доручило інженерам і вченим займатися цією темою організувати удар у відповідь. Пріоритетний статус проекту, підвищене фінансування. Про що ще можна мріяти.

Перископічна камера - це..

10-тикратний оптичний зум повинен був з'явитися у продуктах з кодовими назвами D10, D101, D11 і D111. У тому, що тепер відоме як iPhone 7 і iPhone 7 Plus. У інженерів вже були напрацювання стосовно цієї теми і робочі прототипи. Вони знали що і як треба робити, і були впевнені в успіху. Але нажаль. Виявилося що всі шляхи реалізації цього завдання, особливо найефективніші і найперспективніші, захищені патентами Samsung.

iPhone 13 Pro буде відрізнятися від iPhone 12 Pro

Випробувавши десятки шляхів, аби обігнати патенти Samsung, в Apple знайшли більш-менш прийнятні варіанти, проте вони не мали стверного успіху. У керівництві компанії навіть обговорювали ідею придбати готове рішення у Samsung, але більшість топ-менеджерів виявилися проти. Вирішили "прориватися" самостійно і опублікували вакансії для нових інженерів, і вуа-ля - проект пішов в глибину. Чутки бродили в індустрії в 2015 і 2016 роках, а згодом затихли. До початку січня 2019 року.

Презентація iPhone 14

У модельному ряду iPhone 2022 року, як відомо, буде чотири моделі. 'IPhone 14' і 'iPhone 14 Pro' з розміром екрану по діагоналі в 6,1 дюйма. А також 'iPhone 14 Max' і 'iPhone 14 Pro Max' з діагоналлю в 6,7 дюйма. В 'iPhone 14 Pro' і 'iPhone 14 Pro Max' одним з нововведень буде підтримка багаторазового оптичного (не цифрового) зуму. Здається, що більш ніж десятикратного, адже в Apple просто немає іншого виходу: їй обов'язково треба перевершити всіх, аби виправдатися за спізнення.

Зовні iPhone 14 навряд чи сильно зміниться, а внутрішньо - ще як!

Тон презентації - втомлено поблажливий: "Ми не поспішали з впровадженням цієї функціональності, тому що користувачі iPhone гідні кращого". У 2022 році в системі камер всіх 'iPhone 14' повинна відбутися справжнісінька революція: їх розширення виросте на порядок. Apple вже веде переговори з постачальниками, висуваючи нереальні вимоги. Apple замовляє настільки великі тиражі комплектуючих, і це настільки вигідно, що всі її вимоги виконають, за всяку ціну.

Коли вийде iPhone 13

Революція торкнеться всіх різновидів “iPhone 14”. Pro і не-Pro, Max і не-Max. Але найсмачніші функції з'являться тільки в 'iPhone 14 Pro' і 'iPhone 14 Pro Max'. Треба ж якось пояснити їх більш високу ціну!

Революційний нейронний процесор нового покоління, 4-нанометричний чіп 'Apple A16 Bionic' теж буде революційним (як завжди) і найшвидшим в індустрії.

У моделей класу Pro блок камер буде виступати над тильною поверхнею смартфона менше, ніж на півміліметра.

Отож, чи чутки це, чи реальні факти з майбутнього - дізнаємося зовсім згодом! А поки лише можемо уявляти, яким може бути iPhone 14!