Чи змінили віджети iOS на краще?

2020-12-01

Незважаючи на те що Apple щороку вдосконалює iOS, розширюючи її функціональний ряд, ще ніколи, здається, розробникам компанії не вдавалося кнастільки кардинально змінити модель використання своєї операційної системи і сумісних пристроїв. Чи то справа iOS 14 і віджетів, які буквально зробили неможливе.

Спочатку досить скептично сприймалася інформація про появу в iOS 14 віджетів. Здавалося, що це якийсь архаїзм, від якого відмовилися навіть виробники смартфонів на Android. Все-таки віджети не тільки завантажують інтерфейс ззовні, але і, очевидно, витрачають більше ресурсів, змушуючи апарат, по-перше, пригальмовувати, а, по-друге, швидше розряджати його акумулятор. Але так було на Android, а на iOS 14 все виявилося зовсім по-іншому. Розробникам Apple вдалося перетворити недоліки віджетів в їх переваги.

Навіщо потрібні віджети

Одним з таких переваг стала можливість отримання інформації з додатків прямо на екрані. Можна додати на робочий стіл віджети всіх популярних програм, якими користуєтеся, і почав взаємодіяти з ними в пасивному режимі.

Взяти хоча б календар. Замінивши його іконку віджетом, можна відстежувати в реальному часі всі свої плани, не переходячи в сам додаток. Це стало просто непотрібно, тому що в невеликому віконці на екрані з'являються всі відомості, які потрібні тут і зараз. Доволі зручно, чи не так?

А віджет зарядки? Завдяки йому можна не відкривати Пункт управління, щоб оцінити ступінь зарядженості всіх пыд]эднаних пристроїв. Просто дивишся на екран і в одному місці бачиш, скільки ще протягнуть AirPods, Apple Watch чи Smart Battery Case.

Оцінити зарядку Apple Watch можна на їхньому ж екрані, але, погодьтеся: зручніше мати можливість побіжно дізнатися цю інформацію, тим паче що пристроїв, підключених до iPhone по Bluetooth, як правило, буває декілька. Виходить свого роду хаб, який збирає відомості про все, що вам потрібно, в одному місці.

То ж чи страждає заряд акумулятора iPhone?

Apple завжди славилася своєю оптимізацією. Тому було б дивно думати, що поява віджетів якось вплине на продуктивність iOS або пристроїв, які працюють на її базі. Розробники компанії провели масштабну роботу і змогли зробити так, щоб віджети нічого не витрачали понад міру.

Вірніше, ніякого додаткової витрати енергії від їх використання не відбувається взагалі. Складається повне враження, що їм потрібно рівно стільки ж ресурсів, скільки і статичним іконкам додатків. Хоча віджети – це активні елементи, які оновлюються практично безперервно, черпаючи інформацію з додатків, з якими вони пов’язані.

Може здатися, що це надуманий привід просто похвалити віджети Apple, або їх встановлювати на ваш iPhone, але ні. Необхідність запускати додатки або здійснювати інші активні дії для того, щоб дізнатися необхідну інформацію на зразок майбутніх справ на сьогодні, ступеня зарядки пристроїв, кількості пройдених кроків або приросту вартості акцій за сьогодні – вкрай затратно у часі, тому заощаджуйте його і оптимізуйте робочий стіл телефону за допомогою зручних віджетів. з

Тепер достатньо просто розблокувати смартфон і подивитися на його екран. Так, віджети не ідеальні, і їм ще треба буде пройти досить багато етапів покращень. Зрештою, трохи більше можливостей з активної взаємодії точно були б не зайвими. Але вже на цьому етапі зрозуміло, що це одне із кращих винаходів Apple. Адже компанія фактично замінила квадратні колеса у всьому звичному велосипеді на круглі.

Дивно, як узагалі Apple погодилася зробити віджети. Адже нормально реалізовані віджети дуже сильно знижують утримування. Це такий показник, який вимірює, як довго користувач взаємодіє з конкретним додатком. Чим він вищий, тим краще, тому що це означає, що захопленість користувача росте, а значить, велика ймовірність, що він або витратить гроші, щось купивши, або подивиться рекламу, або зробить щось ще, від чого Apple отримає комісію . В Apple, як завжди, піклуються про те, щоб нам було зручно.