Як перевірити, чи підтримує додаток процесор M1

2020-11-27

Основною причиною відмови користувачів від покупки нових Mac на базі архітектури ARM, стала проблема сумісності старих додатків, розроблених для Intel, з процесором M1. Ну, принаймні, їхня ця нібито міфічна несумісність дуже турбує і не дає спокою більшості . Адже було б нерозумно купити коштовний комп'ютер, а потім не зуміти запустити на ньому навіть примітивний софт. Розповідаємо, як дізнатися, чи буде додаток працювати з M1, чим підтримка відрізняється від сумісності і чому в основі всього лежить Rosetta 2.

Перш ніж ми перейдемо безпосередньо до перевірки, розберемося з тим, що таке Rosetta 2. Apple багато говорила про неї на презентації нових Mac, а потім цей термін частенько почав з’являтися у статтях.

Отож, розбираємось.

Навіщо потрібна Rosetta 2

Rosetta 2 - це емулятор, який дозволяє запускати додатки, спочатку розроблені для процесорів Intel, Mac на базі M1, ніби змушуючи софт думати, що він працює в звичному йому середовищі. Він за замовчуванням вшитий в прошивку всіх комп'ютерів Apple з ARM-чіпами і працює повністю автоматично.

Тобто вам, щоб запустити, скажімо, Photoshop, який поки офіційно підтримує тільки архітектуру x86, немає потреби запускати Rosetta 2 окремо (адже у вас і не вийде, тому що в системі немає спеціальної кнопки). Як тільки ви спробуєте запустити додаток, Rosetta 2 включиться автоматично.

Apple стверджує, що завдяки Rosetta 2 на нових Mac можна запустити переважну більшість звичних додатків. Насправді емулятор підтримує реально 99 додатків з 100, але розробники залишають собі певний space для маневру.

Чи підтримує додаток M1

Метод перевірки, який буде запропонований далі, дозволяє визначити, чи підтримує додаток процесор M1. Іншими словами, перевірити чи провів розробник оптимізацію, чи випустив адаптовану версію своєї програми, яка може запускатися без Rosetta 2.

Запам'ятайте: сумісність з M1 - це можливість запускати додаток на базі нового процесора Apple навіть без оптимізації, припустимо, через емулятор Rosetta 2. А підтримка передбачає проведення прямої адаптації або випуску спеціальної версії під M1.

Наприклад, Google адаптувала Chrome, а Microsoft - Office 365. Однак багато розробників банально не встигли це зробити. Тому сервіс Is Apple Silicon Ready дозволить вам переконатися у супершвидкості розробника.

Зверніть увагу, що існує три стану сумісності з M1:

• Native M1 Support означає, що програма вже має спеціальну версію, що підтримує процесор M1;

• Rosetta 2 Only означає, що додаток ще не має спеціальної версії для M1, але справно працює з ним завдяки емуляції;

• Not Working значить, що програма не тільки не адаптовано для M1, а й взагалі не працює з цим процесором.

Не запускається додаток на M1?

Насправді позначка Not Working зустрічається дуже рідко, але на головній сторінці Is Apple Silicon Ready є, як мінімум, два додатки, які не працюють з M1 навіть через емулятор Rosetta 2. Це Segger Edmedded Studio і Bitwig Studio. Ці додатки не надто популярні серед користувачів, але, якщо для вас вони важливі – знайте, що попрацювати з ними на нових Mac поки не вийде.

Аби перевірити потрібний вам додаток, в рядку пошуку вбийте його назву і зверніть увагу на показники сумісності. Якщо додаток працює на M1 з Rosetta 2, сміливо встановлюйте його собі на комп'ютер і користуйтеся. А якщо Is Apple Silicon Ready повідомляє про пряму підтримку, зверніть увагу версію.