WWDC 2021: А чого ти чекаєш найбільше?

2021-06-01

Наступного понеділка, 7 червня, починається презентація WWDC 2021. Apple покаже нові версії iOS, iPadOS, macOS, watchOS і tvOS.

Ми склали основний список «хотілося б».

iOS 15. Багато дрібних функціональних виправлень

Поліпшення повідомлень. Якщо вам в день приходить більше 200 повідомлень, працювати з ними стає проблематично. Відповіді з блоку в месенджерах чомусь не завжди працюють або не потрапляють, поки не відкриєш саму програму. Потрібні контекстні налаштування відображення: наприклад, в робочий час піднімати на перше місце одні типи повідомлень, а у вихідні - інші, і так далі. Цікаво, чи не так?

Завжди активний екран. Ну, тут все зрозуміло.

Повна настройка меню «Поділитися». Зараз там трохибезлад. Так, воно редагується, але не повністю: наприклад, нічого не можна зробити зі списком недавніх контактів.

Деталізовані налаштування Камери в iPhone. Після iPhone 12 Pro Max, який все частіше можна без проблем використовувати на рівні з дорогою фотокамерою для оглядів, з’явилась потреба у налаштуванні параметрів як фотозйомки, так і відео.

Ручний фокус з «лупою», ручний ISO, ручна витримка, ручний редактор балансу білого, відключення Deep Fusion. Все це можна знайти в сторонніх додатках, на зразок Halide, але пора якось і пересічного користувача потішити.

Реальність така, що в iOS 14 зараз все непогано, але скрізь можна знайти якусь дрібницю чи недопрацювання, що вимагає виправлення. Їй в рівній мірі потрібні і порядок, і чистка, і розширення функціональності - тобто найчастіше прямо протилежні зміни. Подивимося, як з усім цим впорається Apple.

iPadOS 15. Після виходу нових iPad оновлення необхідні

До неї найбільше очікувань, і вони найбільш глобальні. iPadOS потрібно серйозне, велике оновлення, що зачіпає сам корінь проблем і принципів роботи системи, організації інтерфейсу.

Необхідна інша система взаємодії файлів між додатками, а також прискорення процесів збереження і відкриття файлів як в локальній пам'яті, так і в хмарі iCloud. Потрібно дати більше оперативної пам'яті професійним додаткам.

Було би добре поліпшити робочий стіл, додати йому нових зон для налаштуввання - чи то ярлики файлів або віджети в основному просторі, а не тільки в окремій панелі.

Здається, що після виходу iPad Pro з процесорами M1 взагалі пора поділити iPadOS на два напрямки розвитку: для звичайних планшетів і зовсім космічних про-версій.

tvOS, HomePod:

Крім локалізації асистента, конкретно в TV варто було б додати браузер Safari і підтримку розгортки 120 ГЦ і відповідного контенту. Просто стандарт порту нової приставки, HDMI 2.1, якраз підтримує 120 ГЦ. Це був би бонус і до плавності інтерфейсу tvOS на сумісних ТВ, і до ігрової складової: частина з ігор Arcade можуть працювати в 120 FPS.

watchOS 8. Цей трекінг сну

В огляді Series 6 багато говорилось про те, як працює функція спостереження за сном в watchOS 7. Незважаючи на непогану основу (і поява самої функції як такої), справжній трекінг якості сну в системі відсутній.

Ціла пачка різних сенсорів знімають ваші свідчення, але дають скупі дані, з якими доведеться працювати особисто вам. Фази сну, їх динаміка, якісь персональні рекомендації - поки що цього немає в Здоров'я.

І якщо так, то це побажання залишиться нереалізованим як мінімум до наступного покоління розумного годинника Apple. Шкода, звичайно, адже навіть через півроку користування він приємно дивовує часом роботи (і швидкістю зарядки!) Apple Watch Series 6. 40-мм модель легко протримається півтора дні.

Ще можна і циферблатиків підкинути! Це завжди вітається і, швидше за все, буде реалізовано.

macOS 12: виправлення багів

macOS 11 Big Sur на iMac з процесором M1, фото з огляду.

Від macOS 12 очікувань вкрай мало. Тому що багато років поспіль система має все необхідне для комфортної роботи. Вона йде стороннім шляхом розвитку, за яким навіть передбачати що-небудь проблематично.

Було би круто, якби полагодили процес синхронізації хмарної бібліотеки Фото: він може покласти на лопатки і процесор, і акумулятор практично будь-якого MacBook на годинник.

P.S. Крім ось таких специфічних багів і загальних побажань оптимізацій, від нової версії системи по функціональності бажати нічого. Тут більше інтерес в тому, що ще придумає Apple, коли все-все вже давним-давно є.

Які з цих очікувань збудуться, а які доведеться відкласти до наступного року, дізнаємося рівно через тиждень. А поки цікаво, що ви чекаєте від WWDC 2021. Коментарі нижче - пишіть свої забаганки, потім звіримо по закінченню презентації.