iPhone 13 буде повністю безпровідним

2020-11-30

З тих пір, як в кінці травня – на початку червня цього року з’явилась інформація про те, що в iPhone наступного року не буде ні Lightning, ні USB-C, чутки не вщухали. На тлі маніакального захоплення Apple екологією і захистом природи це звучало майже зухвало. Дослідження виявили, що бездротова зарядка витрачає значно більше енергії, ніж провідна, але причини, через які Apple була готова на відмову від провідних портів, були цілком зрозумілі:компанія категорично проти USB-C в смартфонах, хоч в Європарламенті USB-C був визнаним єдиним законним типом конекторів в смартфонах.

Коли вийде iPhone 13

«До виходу iPhone 13 залишається 10-11 місяців» - свідчать джерела. Все, що про них розповіли, звичайно, запросто може виявитися чиєюсь вигадкою. До вівторка все виглядало дуже красиво, логічно і зрозуміло. Як і цього року, їх буде чотири різновиди: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max, діагоналі екранів будуть такими ж, як і цього року. Навіть відомо, як буде називатися система на чипі в iPhone 13, і за яким технологічним процесом її буде виробляти TSMC.

Красиво, безсумнівно, правдоподібно. І раптом 24 листопада відомий YouTube-блогер Джон Проссер повідомляє, що з чотирьох моделей iPhone 13 як мінімум одна буде повністю бездротовою, без будь-яких портів. Але ось Lightning ще поживе. Красива легенда чи реальний крок?

Та чи взагалі варто вірити блогеру?.. Розберемося далі.

Apple відмовиться від Lightning?

Якби Європарламент, борючись за зниження обсягів виробленого в Європі сміття, не вибрав в якості головного і єдиного коннектора, дозволеного для смартфонів, USB-C, Lightning цілком міг би прожити ще декілька років. Головний його недолік – низька зносостійкість єдиноправильних кабелів виробництва Apple і компаній, які зуміли отримати сертифікат MFi. Декілька років тому розробники перейнялися проблемами цього кабелю. Багаторічні скарги аудиторії і деякі з прийнятих тоді рішень ми вже побачили у справі.

З 2012 року, (8 років) мобільні пристрої Apple працювали з цим коннектором, а його нестандартність була дуже корисною для інженерів компанії: додавання нових протоколів не вимагало погоджень поза Apple – його можна було модернізувати нескінченно. Це щось більше ніж кабель і крихітний чіп. Це ціла екосистема.

Бездротовий iPhone

Повністю бездротовий iPhone упринципі можливий. В Apple вже працюють десятки, сотні прототипів, а деякі з них мають шанс (після доопрацювання) запуститися в серійне виробництво. У першій половині року, коли з'явилася чутка про те, що всі iPhone 2021 року будуть бездротовими, в Apple було прийнято рішення: переходити.

Ціна цього переходу була високою, але в Apple були впевнені в своїх силах. Хоча останні місяці перед оголошенням iPhone 12 стали справжнім кошмаром для всіх, хто більш-менш дотичний із розробкою, виробництвом і тестуванням. Такого ще не було ніколи (хіба що при підготовці до виробництва першого iPhone). Собівартість iPhone 12 вперто не влазила в призначені їй межі. Перевищення вдалося звести до мінімуму, але хто зна, що приготує нам наступний рік? Через це було прийнято рішення не форсувати перехід, аби не наступати на ті ж граблі - і ось, з'явиляється нова чутка!

Хто такий Джон Проссер?

Відомий YouTube-блогер Джон Проссер пророкує події, які відбуватимуться в компанії Apple з початку 2020 року. На цей момент зі 131 його прогнозів 108 (82,4%) збулися, і тільки в 23-х випадках (17,6%) з них він нас обдурив.

Наскільки відомо, Джон ніяк не пов'язаний з Apple, не має доступу до її секретів або до будь-якого листування з компанією на теми, пов'язані із розробкою. І тим не менше, час він часу він повідомляє абсолютно точні дані, часто навіть першим! Тому вірити йому можна, на 82,4%.