Стів Джобс ледь не звільнив з Apple, Джонатана Айва

2018-04-30

Після повернення в Apple, Стів Джобс хотів звільнити головного дизайнера компанії Джонатана Айва, свідчить уривок з книги Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader («Становлення Стіва Джобса: еволюція безрозсудного вискочки в лідера-візіонера»), опублікований Fast компанія.

Повернувшись в Apple, в 1997 році, Джобс взявся за екстрене виправлення справ корпорації. З ним в компанію прийшла команда талановитих інженерів з NeXT, і об'єднання Mac з системою NextStep вже обіцяло успіх, але зовсім не гарантувало його. Зсередини перспективи зовсім не здавалися райдужними: Apple була на межі банкрутства, і врятувати її можна було, лише вдавшись до самих відчайдушних заходів.

Джобсу довелося продати частку Apple, в компанії ARM (якщо цього не станеться, не потрібно було б купувати PA Semi в 2008 році) і скоротити всі проекти, що не приносили грошей. Так корпорація розпрощалася з кишеньковим комп'ютером Ньютон, в який в цілому був вкладений мільярд доларів. Якщо Гіл Амеліо скоротив число дослідницьких проектів з 350 до 50, то Джобс пішов ще далі і залишив тільки десять. Звільнення теж відбувалися з лякаючою швидкістю. Можна було зайти в ліфт з Джобсом і вийти безробітним.

Під загрозою звільнення в той момент виявився і продуктовий дизайнер Apple, Джонатан Айв. Після повернення в компанію Джобс почав вести переговори з дизайнером Хармут Есслінгер, засновником студії Frog Design, з яким він співпрацював у попередні роки. Джобсу ще не доводилося працювати з Айвом, який почав свій шлях в Apple, в 1992 році. Засновник компанії розглядав на посаду головного дизайнера і Річарда Саппер, творця IBM ThinkPad. Останній, втім, не висловив бажання «працювати в крихітній компанії».

Якось інспектуючи дослідний відділ, Стів Джобс натрапив на креслення компактного комп'ютера-моноблока, розробленого Джонатаном Айвом. Проект йому дуже сподобався, і він вирішив взятися за реалізацію та продовжити співпрацю з дизайнером. Як нескладно здогадатися, цей прототип побачив світ під маркою iMac. Він став найбільш добре реалізуємим комп'ютером того часу. До компанії Apple почала повертатися колишня слава.

«Ви знаєте Джонні. Він начебто херувима, - сказав Джобс в інтерв'ю одному з авторів "Становлення Стіва Джобса". - Мені він сподобався. Після першої зустрічі я міг сказати, що він [екс-глава компанії Apple Джил Амеліо] даремно витрачав свій талант ».

Саме завдяки Джонатану Айву і його спільній роботі зі Стівом Джобсом на світ з'явилися культові продукти Apple: MacBook, Ipod, iPhone і IPad. Згодом Джонатан Айв виграв незліченні нагороди, потрапив в список Time-100 і був посвячений у лицарі за заслуги в дизайні та підприємництві. Після смерті Стіва Джобса Айв став однією з найважливіших фігур в Apple.