Секрети iOS 14. Як це працює?

2020-12-07

iOS 14 стала справжнім проривом: чергова версія операційної системи для iPhone отримала масу корисних можливостей, на які всі ми давно чекали. Чого тільки варта перероблена система віджетів для домашнього екрану.

Деякі з фішок загально відомі, тому в знову писати про них немає сенсу. Тим не менш, багато з них не так очевидні або мають цікаві нюанси. Саме про них і піде мова.

1. «Переклад» може працювати в повністю автономному режимі

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Переклад», переведіть в активне положення перемикач «Локальний переклад».

Новий додаток «Переклад» дійсно здивував. Він у повній мірі заміняє перекладач від Google, яким багато хто активно користувався під час поїздок, в основному, що стало дуже зручною альтернативою книжному перекладачу.

Що цікаво: «Переклад» може працювати в абсолютно автономному режимі. Так, його точність в цьому випадку буде нижчою, але для звичайних її більш ніж достатньо. Це особливо актуально за кордоном за відсутності інтернету.

2. Активізація постукувань

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Універсальний доступ», розгорніть меню «Дотик», виберіть пункт «Торкнутися ззаду».

Справжнім відкриттям виявилася система постукувань по задній панелі iPhone, яка дає можливість запускати найрізноманітніші дії за допомогою одного або двох дотиків. Вийде, наприклад, повернутися на домашній екран або заблокувати гаджет.

Що цікаво, постукування спрацьовують навіть при використанні досить товстих захисних чохлів. Опція працює на iPhone X і вище.

3. Віджет для програми можна додати тільки після її запуску

Що можна зробити: встановіть програму з App Store і відкрийте його - тільки після цього до відповідного меню буде додано віджет програми або гри.

Віджети з'являються у відповідному меню тільки після того, як ви просто відкриєте додаток з ними. Інакше ніяк.

4. У багатьох віджетів є додаткові налаштування

Що можна зробити: затримайте палець на віджеті, який вже надіслано на домашній екран, а потім виберіть варіант «Змінити віджет».

Наприклад, віджети додатки «Швидкі команди», яке отримало поділ за окремими папками, дає можливість вибору: який конкретно каталог показувати.

5. Віджети одного розміру дуже просто об'єднувати між собою

Що можна зробити: перетягніть один віджет на інший такого ж розміру.

Щоб заощадити місце на домашньому екрані, віджети однакового розміру можна комбінувати у так звані стопки: перемикатися між ними в цьому випадку вийде простими перегортаннями. Це дуже зручно.

Що цікаво, при тривалому утриманні такого набору з'являється пункт «Змінити стопку». Він дає можливість визначити послідовність віджетів або використовувати «Смарт-заміну», яка буде інтелектуально перемикати їх.

6. Робочі столи на домашньому екрані можна швидко приховувати

Що можна зробити: активуйте можливість редагування домашнього екрану і натисніть на нижню панель з точками, які показують активний робочий стіл - після цього зможете перевести в неактивний стан перемикач будь-якого з доступних.

Раніше на домашньому екрані розташовувалися значки абсолютно всіх програм та ігор, тому в Apple не дозволяли приховувати робочі столи. Тепер для всього софта виділено меню «Бібліотека додатків», яке зберігає його і сортує.

А робочі столи тепер можна налаштовувати під конкретні завдання: наприклад, під спорт, подорожі, творчу фотозйомку і на кожен день. Деякі з них можна тимчасово приховувати, якщо в них немає необхідності.

7. Значки додатків на домашньому екрані можна змінювати

Що можна зробити: відкрийте «Команди», активуйте створення нового скрипта, знайдіть дію «Відкриття програми» і виберіть необхідне, а потім замініть значок команди і додайте її на домашній екран.

За допомогою програми «Швидкі команди» і кастомізованих віджетів можна створювати унікальні теми оформлення для домашнього екрану iPhone. Їх зовнішній вигляд обмежений лише фантазією кожного конкретного користувача.

8. Пропозиції Siri з меню «Поділитися» дуже просто прибрати

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Siri і Пошук», переведіть в неактивний стан перемикач «У функції» - Поділитися »».

В меню «Поділитися» з'являються рекомендації Siri, за допомогою яких можна швидко передати інформацію останнім контактам з месенджерів. Не всім подобається це нововведення iOS 14, тому розробники передбачили можливість відключити його.

9. «Безпека навушників»

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Звуки, тактильні сигнали», розгорніть меню «Безпека навушників».

По-перше, він показує повідомлення про надмірно завищеною гучність. По-друге, дає можливість приглушувати гучні звуки, які перевищують певний рівень (за замовчуванням використовується значення 85 дБ). Загалом, ваші вушка скажуть спасибі.

10. «Адаптація навушників» допоможе налаштувати відтворення

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Універсальний доступ», розгорніть меню «Аудіовізуалізація» і виберіть пункт «Адаптація навушників».

Цю можливість підтримують тільки фірмові навушники Apple і Beats. Вона дає можливість гнучко налаштувати нюанси відтворення: наприклад, посилити тихі звуки до певного рівня, а також визначити загальний тон.

При перегляді фільмів з тихими діалогами, яких зараз є доволі багато, можна встановити значення «Голосовий діапазон» в пункті «Налаштування аудіо». Якщо цього не вистачає - обирайтк варіант «Помірний» у визначенні інтенсивності параметрів.

11. У «Бібліотеці додатків» можна відображати всі свої повідомлення

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Екран« Додому »», переведіть в активне положення перемикач «У бібліотеці додатків» в пункті «Значки повідомлень».

Якщо ви активно використовуєте «Бібліотеку додатків» не тільки для зберігання софту, рекомендую активувати функцію «Значки повідомлень». Вона дасть можливість спостерігати наявність нових не тільки на домашньому екрані.

12. Автоматичний запуск «Картинка в картинці» можна відключити

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Основні», розгорніть меню «Картинка в картинці», переведіть в неактивний стан перемикач «Автозапуск« Картинки в картинці »».

13. iOS 14 може виявляти ваші паролі, які були вкрадені

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Паролі», розгорніть меню «Рекомендації з безпеки», переведіть в активне положення перемикач «Виявляти вкрадені паролі».

У новій версії операційної системи з'явилася можливість автоматичного визначення паролів, які виявлені в загальновідомих злитих базах. iPhone буде одразу ж повідомлятиме про це свого власника.

14. Як встановлювати інші скрипти для «Швидких команд»

Що можна зробити: відкрийте «Налаштування», перейдіть в розділ «Швидкі команди», переведіть в активне положення перемикач «Ненадійні команди».

У мережі регулярно з'являються сторонні швидкі команди на всі випадки життя. Щоб почати використовувати їх, потрібно активувати відповідну можливість в параметрах системи. Єдине, до цього потрібно хоча б раз використовувати будь-який скрипт.

15. Пошук за емоджі

Що можна зробити: запустіть введення, натисніть на кнопку додавання емоджі, скористайтеся пошуковим рядком, щоб знайти відповідний смайлик.