Приватність: TURN ON!

2021-01-19

Часто друзі або родичі знають про ваше місцезнаходження. Як так виходить?

У часи, коли приватність стала не просто забаганкою, а необхідністю, варто переглянути шляхи вирішення цього питання.

Отож, геолокація. За допомогою цієї функції визначається реальне географічне розташування електронного пристрою – мобільного телефону або комп'ютера, підключеного до інтернету.

Як перестати ділитися своєю геолокацією?

Інші користувачі можуть відстежити місце розташування вашого смартфона як за допомогою включених фішок iOS, так і через сторонні додатки, які мають доступ до геолокації.

Ось чотири прості кроки, які дозволять відключити розповсюдження геопозіціі іншим людям.

1. Відмикаємо шеринг розташування для друзів

Для початку загляньте в додаток «Локатор» («Знайти мій iPhone» в старих версіях iOS). Тут у розділі «Люди» будуть відображатися користувачі, які отримують ваше місце розташування за допомогою даного сервісу. Видаліть непотрібні контакти з цього списку і ці люди більше не будуть отримувати вашу геопозіцію.

2. Перестаємо ділитися місцем розташування з сім'єю

Дані про локації гаджета можуть отримувати члени вашої родини. Якщо ви підключили сімейний доступ з друзями для використання загальних підписок або покупок, то потрібно перестати ділитися геопозіцією з членами сім'ї. Для цього знову перейдіть в додаток Локатор. Тут на вкладці «Я» побачите всіх доданих членів сім'ї. Вимкніть тумблер «Ділитися геопозіцією». Інші члени сім'ї не зможуть відстежувати геопозицію смартфона.

3. Перевіряємо налаштування геопозіціі для додатків

Видавати розташування можуть сторонні додатки, наприклад, месенджери та соціальні мережі. Потрібно перейти в розділ Налаштування - Приватність - Служби локації - Системні сервіси і в самому низу списку увімкнути перемикач «Значок» в меню статусу. Так після використання геолокаційного модуля будь-яким додатком побачите індикатор в статусному рядку біля годинника. Перейшовши після цього в Налаштування - Приватність - Служби геолокації, побачите додаток, яке запитує вашу геопозіцію. Після цього можете зовсім заборонити використання GPS для конкретної програми або вимкнути опцію «Точна геопозиція» для додатка.

4. Видаляємо геотеги з фото

Активні користувачі соціальних мереж часто розсекречують своє місце розташування за допомогою фото з геотегами. Цю функцію можете зовсім відключити.

Сподіваємося, що ця інструкція допоможе домогтися бажаної приватності та вбереже ваш гаджет від відстежування.