Apple презентувала нові MacBook на власному процесорі

2020-11-11

Ми вже бачили нові моделі Apple Watch, iPad і сервіс Apple One на презентації у вересні. Через місяць на жовтневій ппоказали нові iPhone 12 і HomePod mini.

Від учорашнього заходу чекали MacBook з ARM-процесором, мітку AirTag і ще кілька "залізних" новинок.

Після невеликої вступної заставки, не такої крутої, до слова, як на двох попередніх презентаціяхговорив Тім Кук – генеральний директор Apple. Він нагадав, як багато продуктів вже було представлено цієї осені. Відразу після цього розмова пішла про комп'ютери Mac.

  • Перший ARM-процесор для комп'ютерів Mac - M1

Досить несподівано першою представленою новинкою став не комп'ютер, а процесор власного виробництва Apple.

Чіп, виконаний за 5-нанометровим техпроцесом, включає в себе деякі компоненти, які раніше розміщувалися на материнській платі. Процесор складається з 16 мільярдів транзисторів, включає в себе 8 ядер: чотири енергоефективних і чотири для високого навантаження. Енергоефективність нового чіпа в чотири рази менше, ніж у порівнянних 64-бітових процесорів Intel.

Обчислювальна потужність досягає 2.6 терафлопс. Нова операційна система macOS Big Sur розроблялася з метою отримання максимальної продуктивності від нового процесора. Чіп M1 разом з фірмовим ПО дозволить комп'ютерам моментально виходити з режиму сну і запускати додатки, просто як в iPhone або iPad.

Відразу після поновлення macOS всі програми від Apple будуть оптимізовані для роботи з новим процесором і мати один виконуваний файл для свого фірмового чіпа і процесорів Intel. Старі програми на нових чіпах будуть працювати в середовищі емуляції Rosetta 2.

Розробникам ПЗ буде набагато простіше робити Кросплатформені додатки доя iOS, iPadOS і macOS.

  • Новий MacBook Air з процесором M1

Після презентації процесора прийшла черга нового комп'ютера. Першим пристроєм під управлінням нового процесора M1 став MacBook Air.

Завдяки продуктивній «начинці» вдалося домогтися в 3.5 рази більшої продуктивності процесора і в 5 разів більш швидкої обробки графіки. Це робить новий MacBook Air швидше на 98%, ніж Windows-ноутбуків.

Енергоефективний процесор дозволив розробникам відмовитися від активного охолодження. Ноутбук буде максимально тихим.

Найбільше вражає час автономної роботи - 15 годин при середньому навантаженні і приголомшливі 18 годин за переглядом відео.

Mac mini тепер теж на мобільному процесорі M1

Другим комп'ютером, який показали на презентації, став Mac mini.

У порівнянні з попереднім поколінням мініатюрного десктопа новинка стала в 3 рази швидше. Обробка графіки буде проходити в 6 разів швидше. Все це, зрозуміло, завдяки новому процесору.

При наявності активного охолодження, процесор здатний постійно працювати на максимальній потужності.

На зворотному боці комп'ютера розташувалися пара комбінованих портів Thunderbolt / Type-С і два USB-А.

  • 13-дюймовий MacBook Pro

Третім комп'ютером на новому процесорі став MacBook Pro 13 ". У порівнянні з попередником він став в 2.8 раз більше продуктивним.

Чіп M1 справляється з графікою швидше процесора Intel в 5 разів. Потужності вистачить на редагування 8K-відео в форматі ProRes.

У режимі веб-серфінгу новий ноутбук пропрацює близько 17 годин, а при відтворенні відео – цілих 20.

Передзамовлення на нові моделі відкриється вже сьогодні, а продажі стартують через тиждень. Нова macOS Big Sur стане доступна для завантаження 12 листопада.

Фінальним штрихом презентації став чоловік, який символізує PC-комп'ютери зі старої реклами Apple. Він підкреслив всі недоліки комп'ютерів на процесорах Intel і AMD в порівнянні з новими Mac.

На цьому презентація завершилася, ніяких міток AirTag, накладних навушників AirPods Studio або поліпшеною Apple TV не показали. Що ж, усе ще попереду!