Налагоджуємо здоровий сон за допомогою iPhone та Apple Watch

2021-01-18

Здоровий сон - це запорука бадьорості та гарного настрою протягом усього дня. Для того, аби добре висипатися ночами, потрібно дотримуватися графіка сну та відмикати нічні сповіщення. З усім цим запросто впорається ваш iPhone. Ось тільки налаштувань і параметрів в iOS 14 стільки, що вони розкидані по різних куточках системи. Різні режими налаштовуються в додатках "Годинники", "Здоров'я", "Телефон", "Швидкі команди", системних настройках і Apple Watch за його наявності.

Ми зібрали все в одну зрозумілу і послідовну інструкцію, яка допоможе підготувати гаджет для роботи вночі.

Правильно налаштовуємо режим «Не турбувати»

Насамперед потрібно налаштувати режим «Не турбувати», якщо ви з якихось причин ним ще не користуєтеся. Штука дуже корисна і захистить вас від родичів, колег або начальства, які вирішать зателефонувати або написати посеред ночі.

1. Переходимо в Налаштування - Не турбувати і активуємо перемикач «Заплановано».

2. Встановлюємо початок і кінець періоду, коли режим буде активований. Рекомендуємо вмикати режим мінімально за 30 хвилин або годину до передбачуваного часу сну і відмикати через 15-30 хвилин після звичайного часу підйому.

3. Активуємо перемикач «Затемнення екрану блокування», щоб відправляти всі повідомлення під час режиму Не турбувати в центр повідомлень.

4. Розділ «Тиша» дозволяє блокувати повідомлення весь час роботи режиму «Не турбувати» або тільки тоді, коли смартфон заблокований. Якщо виберете останню опцію, ризикуєте отримати дзвінок або повідомлення під час нічного читання новин або перегляду відео перед сном.

5. У розділі «Телефон» можна задати групу контактів, які зможуть пробиватися через режим «Не турбувати». Додавайте в таку групу тільки найважливіші контакти близьких родичів. Доданий в обране начальник або колега буде постійно будити вас ночами!

6. Не залишайте перемикач «Повторні виклики» увімкненим. Всі вже знають про цю фішку і якщо захочуть потривожити вас серед ночі, точно наберуть номер двічі за три хвилини. Можете налаштувати активацію режиму за допомогою простої автоматизації. Наприклад, при торканні спеціальної NFC-мітки. Так вийде швидко активувати режим «Не турбувати» раніше заданого часу або для денного відпочинку.

Задаємо настройки для важливих контактів

З параметрами основного режиму розібралися. Тепер розглянемо важливі функції для обраних контактах. Не можна ж зовсім глушити смартфон на всю ніч, потрібно дати шанс літнім родичам або дітям до вас додзвонитися. Можна зібрати потрібні контакти в окрему групу і дозволити їм обходити режим в параметрах Налаштування - Не турбувати, але простіше вручну перерахувати важливі контакти.

Це просто:

1. У додатку «Телефон» відкрийте картку такого контакту.

2. Натисніть кнопку «Правити» в правому верхньому куті.

3. Натисніть на поле «Рінгтон».

4. Активуйте перемикач «Екстрений допуск». Налаштовані таким способом контакти будуть пробиватися через беззвучний режим і через режим «Не турбувати на iPhone».

Налаштовуємо режим сну

Тепер ви точно знаєте, що в нічний час вас ніхто не потурбує. Саме час перейти до налаштування режиму сну. Ця опція дозволяє задати бажану кількість часу, який потрібно витрачати на сон щодня. Так смартфон буде нагадувати вам, коли пора йти спати і будити у встановлений час вранці. При зміщенні часу пробудження буде автоматично зсуватися час укладання.

Для початкового налаштування, виконайте такі дії:

1. У додатку «Годинник» перейдіть в розділ «Будильник».

2. Натисніть «Застосувати» (або «Змінити», якщо режим вже включався раніше) в розділі «Режим сну».

3. Встановіть бажаний час сну і пробудження.

4. Нижче виберіть сигнал і гучність будильника, а так само можливість відкладати сигнал.

5. Ще нижче знаходиться розклад сну для будніх та вихідних днів. За необхідності можна натиснути кнопку «Змінити розклад сну» і задати інтервали сну на кожен день тижня окремо.

Тепер iPhone буде мати гнучкий графік нагадувань про необхідність укладатися в ліжко в залежності від часу пробудження наступного ранку.

Задаємо період відпочинку

Одна з нових фішок iOS 14 дозволяє не просто за командою кидати свої поточні справи і йти відпочивати, а встановити певний проміжок часу перед сном, щоб краще налаштуватися і підготуватися до сну. Майстер налаштування запускається автоматично при включенні режиму сну після поновлення до iOS 14.

Якщо ви пропустили цю фішку, можна її налаштувати таким чином:

1. У додатку «Годинник» на вкладці «Будильник» знайдіть налаштований раніше режим сну.

2. Натисніть кнопку «Змінити» і перейдіть параметри в самий низ.

3. Натисніть кнопку «Змінити» розклад сну.

4. Знайдіть розділ «Період відпочинку» і вкажіть зручний час для активації режиму. Так гаджет буде включати режим за встановлений час перед активацією режиму сну.

5. У розділі «Параметри» можете включити автоматичне включення цього режиму, налаштувати висновок повідомлення і відстеження активності користувача вночі за допомогою смартфона.

6. В меню «Швидкі команди» для періодів відпочинку можна налаштувати спеціальні віджети, які будуть виводитися прямо на екран блокування під час активації відходу до сну. Тут рекомендуємо налаштувати запуск улюбленого плейлиста для засинання, спокійного подкасту для прослуховування перед сном або рідера для книг або новин.

Запуск додатків, музики або подкастів таким способом позбавить від необхідності шукати потрібну програму і переходити на робочий стіл. Ризик того, що ви захочете відволіктися на інші додатки буде мінімальним.

Відстежувати якість сну за допомогою Apple Watch

Фінальним штрихом може стати відстеження сну за допомогою Apple Watch.

Для цього потрібно не знімати годинник всю ніч. При цьому не забудьте потурбуватися про зарядку гаджета, доведеться підживлювати годинник перед сном або ставити на зарядку вранці під час зборів на роботу.

1. У додатку «Здоров'я» на iPhone перейдіть на вкладку «Перегляд». 2. Знайдіть розділ «Сон» і натисніть «Застосувати». Мета сну, режим сну і час відходу до сну тут вже будуть налаштовані.

3. Активуйте перемикач «Відстеження сну» на Apple Watch.

4. У додатку «Мій годинник» відкрийте розділ «Сон» і активуйте опцію «Нагадування про зарядку». Так будете отримувати нагадування про необхідність заряджати гаджет до настання періоду відпочинку. Через кілька днів зможете переглядати детальну статистику сну в додатку «Здоров'я».

Ось так можна налаштувати свої гаджети, щоб вони не заважали спати вночі, а реально допомагали підвищувати його якість.