macOS Sonoma - нова ОС для Mac

2023-06-22

macOS Sonoma — нова версія MacOS, операційної системи, що працює на Mac. Оновлення названо на честь Сономи, району у Північній Каліфорнії, який відомий своїми виноробнями.

Особливості нової ОС для Mac

  • Інтерактивні віджети на робочому столі;
  • Доступ до віджетів iPhone;
  • Заблокований приватний режим перегляду;
  • Ігровий режим для Apple Silicon Mac;
  • Заставки в стилі Apple TV.

Велике оновлення віджетів

З оновленням Apple переносить інтерактивні віджети на робочий стіл, роблячи їх більш помітними та корисними. Віджети можна знайти у галереї віджетів та розмістити у зручних місцях прямо на робочому столі. Коли віджети не використовуються, вони органічно зливаються зі шпалерами.

Віджети є інтерактивними і можуть використовуватися для виконання різних дій. Наприклад: відтворення мультимедіа, керування пристроями «Розумний дім», створення нотаток, і все це без необхідності відкривати відповідну програму. Завдяки Continuity також можна переглядати віджети iPhone та взаємодіяти з ними на своєму Mac.

Оновлення відеоконференцій

Для тих, хто часто використовує відеоконференції, є новий відеоефект Presenter Overlay, який відображає їх аватар поверх контенту, яким діляться. З'явився новий інструмент вибору "Загальний екран", який спрощує спільне використання програм під час дзвінків. А функція «Реакції» додає повітряні кулі, конфетті, серця та багато іншого до відеодзвінків на основі жестів рук.

При спільному використанні екрана з'явився новий високопродуктивний режим, що забезпечує більш оперативний віддалений доступ до професійних робочих процесів. Він відрізняється звуком із малою затримкою, високою частотою кадрів та підтримкою до двох віртуальних дисплеїв та еталонного кольору. Apple каже, що у цьому режимі професіонали можуть отримати доступ до своїх робочих процесів створення контенту з будь-якого місця.

Робота Safari

Режим приватного перегляду в Safari має покращений захист від відстеження, щоб веб-сайти не могли відстежувати активність в Інтернеті. Пошук у Safari став більш чуйним та пропонує більш релевантні пропозиції. За допомогою профілів у Safari перегляд веб-сторінок, пов'язаних з роботою, можна відокремити від перегляду особистих даних, або можна створювати профілі для різних тем.

Кожен профіль має окремі файли cookie, історію, розширення, групи вкладок та обране. На той самий сайт можна увійти як з робочим, так і з особистим обліковим записом, а перемикання між ними можна виконати одним клацанням миші. Для улюблених веб-сайтів тепер є можливість зберегти їх як веб-додаток, який працює як звичайна програма. Веб-додатки можна додавати на робочий стіл або док-станцію, і це простий спосіб швидко запускати найчастіше використовувані веб-сайти. Веб-програми також мають спрощену панель інструментів для більш зручного перегляду.

Одноразові перевірочні коди в програмі «Пошта» тепер автоматично заповнюються в Safari для спрощення входу в систему. А Пошта віддає пріоритет електронним листам, пов'язаним з поїздками, і підтримує великі смайлики.

Додаток «Повідомлення» підтримує новий інтерфейс стікерів, і всі емодзі тепер вважаються стікерами і можуть використовуватися як стікери. Також можна створювати стікери з Live Photos та використовувати в чатах повідомлень. Також є покращення пошуку повідомлень за допомогою фільтрів, а для групових чатів є можливість перейти прямо до того місця, де ви востаннє зупинилися в поточній розмові.

Інші оновлення:

  • У програмі «Фото» альбом «Люди» може розпізнавати домашніх тварин.
  • Visual Lookup тепер працює з відео, а також може розпізнавати їжу та пропонувати схожі рецепти.
  • AirTags можна передавати іншим людям у додатку «Локатор».
  • Історія дій у програмі «Дім» дозволяє побачити, коли двері були розблоковані або замкнені.
  • Додаток «Музика» незабаром підтримуватиме спільні плейлисти.
  • Для AirPods вимкнення звуку можна виконати натисканням на шток, і перемикання між пристроями відбуватиметься швидше.

Загальні паролі та ключі доступу доступні в розділі "Паролі" в налаштуваннях. Тому можна ділитися важливими паролями з друзями та членами сім'ї. Паролі зберігаються у зв'язці iCloud та повністю зашифровані. І всі користувачі можуть додавати та редагувати паролі, щоб підтримувати їх у актуальному стані.

У macOS Sonoma є нові заставки екрана, схожі на Apple TV, які показують уповільнені відеоролики. Там є такі місця як лінія горизонту Гонконгу, Долина монументів в Аризоні та Сонома у Північній Каліфорнії. Є теми «Пейзаж», «Земля», «Під водою» та «Міський пейзаж».

А екранні заставки перетворюються на шпалери робочого столу, коли Mac прокидається. Щоб розмістити нові заставки, Apple перемістила вікно входу в нижню частину дисплея з середини.

Для активації Siri більше не потрібна команда "Привіт, Siri", натомість вам просто потрібно сказати "Siri". Автозаміна була перероблена з більш точними виправленнями, і є можливість вбудованого завершення цілих пропозицій. Apple також покращила диктування, впровадивши краще розпізнавання мови.

Сумісність

macOS Sonoma в більшості випадків сумісна з комп'ютерами Mac 2018 випуску і пізнішими версіями. Повний список доступний нижче:

  • iMac — 2019 р. та новіше;
  • iMac Pro — 2017 р. та новіше;
  • Mac mini — 2018 р. та новіше;
  • MacBook Air — 2018 р. та новіше;
  • MacBook Pro — 2018 р. та новіше;
  • Mac Pro — 2019 р. та новіше;
  • Mac Studio — 2022 та пізніші версії.

Дата випуску

В даний час macOS Sonoma доступна розробникам для цілей бета-тестування. Apple планує зробити загальнодоступну бета-версію доступною в липні, а публічний запуск відбудеться цієї осені.