macOS 13 Ventura: коротко про головне

2022-06-21

Під час основної доповіді на WWDC Apple розкрила назву наступної версії macOS, а також подробиці нових інновацій та оновлень своїх програм Mac Mail, Safari тощо.

Ventura — це назва для macOS 13. Назва підтримує традицію Apple надавати кожній версії macOS назву на додаток до номера версії. Як зазвичай, назву взято від пам’ятки або району в Каліфорнії, як це було традиційно з моменту запуску Mavericks у 2013 році.

Бета-версія розробника стала доступною невдовзі після попереднього перегляду Apple нової macOS. Публічні бета-тестери також зможуть зареєструватися, щоб випробувати бета-версію.

MacOS Ventura: сумісність

Apple повідомила, що macOS Ventura буде підтримуватись на таких комп’ютерах Mac: 

  • моделі MacBook з 2017 року або новішої; 
  • моделі MacBook Air з 2018 року або пізніші; 
  • моделі MacBook Pro з 2017 року або пізніші; 
  • моделі Mac mini з 2018 року або пізніші; 
  • моделі iMac з 2017 року або пізніші; 
  • iMac Pro (всі моделі); 
  • Mac Studio (усі моделі).

Функції macOS Ventura

Apple детально обговорила дві нові функції, які з’являться в macOS: Stage Manager і Continuity Camera.

Stage Manager

Безперервність продовжує розвиватися з появою Stage Manager – нового способу керування безладом робочого столу, який трохи нагадує нам Spaces, оскільки він дозволяє організувати робочі зони та приховати їх, хоча й збоку від екрана.

Однак, навіть старі пристрої можуть не отримати повний досвід iOS 16. Apple попереджає, наприклад, що нова функція доступності Live Captions доступна на iPhone 11 і пізніших версіях, тоді як для виявлення дверей і людей потрібен сканер LiDAR на iPhone 12 Pro і новіших версіях.

Continuity Camera

Ще одна функція, пов’язана з безперервністю, яка з’явиться на комп’ютерах Mac, дозволить вам використовувати iPhone як веб-камеру, а також передавати виклик FaceTime з iPhone або iPad на Mac.

Continuity Camera - це чудовий спосіб отримати переваги від камери на iPhone. Однією справді вражаючою функцією є Desk View, яка відображає дві точки зору для людини, якій ви дзвоните, – ваше обличчя та ваш стіл. Використання камери iPhone означає, що користувачі Mac можуть скористатися такими функціями, як портретний режим і центральна сцена, а також нова функція Studio Light.

Spotlight

Метод Apple для пошуку Mac – Spotlight – буде оновлено. Quick Look дозволить попередньо переглянути файли. Ви зможете шукати фотографії за місцем розташування, об’єктами, людьми тощо. Покращення Live Text означають, що ви зможете шукати текст у зображеннях і відео. Користувачі навіть зможуть створити новий документ, запустити таймер або багато іншого з Spotlight.

Як вам такі оновлення?