Mac на Apple Silicon: коли чекати?

2020-12-21

15 років тому Стів Джобс пообіцяв завершити перехід на Intel-процесори протягом двох років, але перейти вдалося набагато швидше. Як стало відомо з нещодавно опублікованої інформації - сюрпризів не буде! А перехід на Apple Silicon займе обіцяні Тімом Куком два роки. Про це свідчить нібито розсекречений цілком таємний документ Apple. Мабуть, побоюючись агресивної реакції з боку Apple, зміст цього документа опублікували таємно, не повідомляючи про те, що могло б викликати найбільший інтерес. І все-таки в ньому рзгадано про те, що до цих пір відомо не було.

Перехід займе два роки, але нові ноутбуки ми побачимо вже скоро

У документі жоден чіп, крім M1 не названий, для їх позначення використовується число силових ядер в центральному процесорі. Про енергозберігаючі ядра повідомляється, що вони теж є. Або з числом ядер графічного процесора в Apple (або там де придумували цей документ) ще не визначилися, або, починаючи з якогось рівня, чіпи будуть випускатися в декількох варіантах, що відрізняються числом графічних ядер (ну і графічної міццю).

Коли вийде iMac на Apple M1

Друга лінійка Mac на Apple Silicon буде відрізнятися від першої чотирма роз'ємами Thunderbolt / USB-C замість двох. Це будуть Mac дещо вищого класу - 13-дюймовий MacBook Pro, більш серйозний Mac mini (іншого кольору) і, можливо, до них додасться 24-дюймовий iMac з mini-LED дисплеєм. Якщо до графічної системи першого Mac із таким дисплеєм будуть хоч якісь претензії, нехай навіть не дуже серйозні, від чарівної казки, успішно розпочатої Apple 10 листопада цього року, залишаться лише «ріжки та ніжки».

Трохи забігаючи вперед, хочеться відзначити цікаву закономірність. У всіх чіпах серії Apple Silicon число силових ядер на наступному рівні потужності і крутості в два рази більші, ніж у попереднього. Якщо уявити всі обіцяні покоління яблучних процесорів у вигляді списку, знайти неназване число дуже просто.

Коли вийде 16-дюймовий MacBook Pro на Apple M1

Концепт 16-дюймового MacBook Pro

В осінньому чипі силових ядер буде 16, ядер в графічному процесорі або також 16, або 32. І все це буде використано в 16-дюймовому MacBook Pro, в повноцінних iMac і цілком може з'явитися якийсь новий форм-фактор. Наприклад, Mac mini особливої потужності, пофарбований в який-небудь неймовірний колір, наприклад, у поглинаючий чорний. Міць 16-ти ядер навіть складно уявити! За винятком Pro і iMac Pro, вся лінійка Mac'ов до цього моменту вже буде на чіпах Apple.

Найпотужніший Mac на Apple Silicon

iMac Pro може стати найпотужнішим комп'ютером Apple

Було б дуже символічно, якби Тім Кук оголосив останні Mac, що переходять на Apple Silicon, рівно через два роки, як і обіцяв. Чи це буде чіп з 32 силовими ядрами, в графічному процесорі буде на 64, або 128 ядер – поки не відомо.

Отож, чекаємо гарних новин та посилення у сімействі Apple.