Ілон Маск запропонував Apple купити Tesla

2020-12-23

На тлі недавніх чуток Маск розповів досить цікаву історію про те, як зовсім недавно Apple могла купити Tesla.

Вчорашня публікація (22 грудня)  Reuters про плани Apple випустити електромобіль в 2024 році справила сильне враження не тільки на аналітиків, але і на найбільш відому особистість в цій індустрії.

Ілон Маск не зміг не прокоментувати найсвіжіші чутки і дав два коментарі в особистому акаунті Twitter з приводу перспектив Apple. А ще раптово розкрив те, про що говорили вже давно.

По-перше, він кинув тінь на дані Reuters про те, що Apple планує використовувати в нових автомобілях саме одноелементні акумулятори:

«Дивно, якщо це правда. Tesla вже використовує фосфати заліза для електромобілів середньої дальності, які виробляються на нашому заводі в Шанхаї.»

По-друге, він вперше публічно підтвердив, що пропонував Apple купити Tesla. Але Тім Кук відмовився навіть просто зустрічатися з Ілоном.

«У найважчі часи програми Model 3, я зв'язався з Тімом Куком, щоб обговорити можливість придбання Tesla (за 1/10 нашої поточної вартості).

Він відмовився від зустрічі.»

Цей твіт миттєво підірвав інтернет. Дійсно, така інформація стала відомою навесні 2019 року. Аналітики швидко підключилися і вже встигли висунути версії, коли саме це могло статися:

Із контексту: важкі часи програми Model 3 - це 2019 рік. У 2018-му, Apple найняла Доуг Філда, топового інженера Tesla, щоб той очолив Project Titan. З тих пір Apple, за чутками, продовжує наймати співробітників Tesla.

З усього цього можна прорахувати ще одну цікаву деталь - за скільки Apple могла купити Tesla всього лише рік тому?

Ринкова вартість Tesla в момент публікації твіту Ілона Маска становила 659 мільярдів доларів, виходячи з даних Yahoo Finance.

Виходить, що Ілон Маск запропонував Apple купити Tesla приблизно за 65 мільярдів доларів.

Для розуміння, це «всього лише» два з гаком месенджера Slack ($ 27 млрд), три WhatsApp ($ 16 млрд), цілих 65 соцмереж Instagram ($ 1 млрд) або півтора ARM ($ 40 млрд).

Тож цікаво, чому ж все-таки Тім Кук відмовився від зустрічі?