Новий iPhone 12 . Що в ньому нового?

2020-10-14

Компанія Apple представила лінійку нових айфонів, які підтримують стандарт мобільного інтернету п'ятого покоління (5G). iPhone став швидше, могутніше, використовує космічні технології та екзотичні матеріали.

Головне, чого очікували від презентації Apple, - новий флагман, iPhone 12. Його головні новинки такі:

П’яте покоління
Нові телефони будуть працювати в мобільних мережах п'ятого покоління (5G) - там, де вони є (в Україні вони поки не заробили). "5G забезпечить новий рівень продуктивності, більш якісну передачу потокового відео, більш швидкі ігри, інтерактивність в реальному часі і багато іншого", - сказав генеральний директор Apple Тім Кук.

Все це чудово, однак мережі 5G поки тільки впроваджуються, хоча і обіцяють якісне поліпшення параметрів зв'язку, в першу чергу швидкості передачі даних (в теорії, мова йде про десятки мегабіт в секунду, хоча що буде на практиці, поки сказати складно).

У компанії, схоже, зробили ставку на п'яте покоління - працювати в мережах 5G будуть не тільки флагманські моделі Pro, але і звичайний iPhone 12, і його молодший побратим iPhone Mini, з розміром екрану 5,4 дюйма.

Дизайн
iPhone 12 з діагоналлю 6,1 дюйма (і його більший побратим Max з екраном в 6,7 дюйма) став дещо менш округлим по краях, нагадуючи по дизайну своїх прадідів четвертої і п'ятої моделей. Новий телефон на 11% тонше і на 16% легший за свого безпосереднього попередника, iPhone 11.


У порівнянні з попередником (зліва) iPhone 12 Pro трохи підріс. Але є і модель поменше.

А ще ним можна забивати цвяхи?
OLED-екран Super Retina XDR тепер захищений "керамічним щитом" - склом з додаванням нано-керамічних кристалів. Кераміка, як ми пам'ятаємо, непрозора, і інженерам Apple, мабуть, довелося як слід повозитися з новим матеріалом. Зате новий телефон в чотири рази більш стійкий до падінь (хоча треба розуміти, що лабораторні тести і повсякденне використання - це аж ніяк не одне й те саме). Допомагає в цьому і нова рамка з авіаційного алюмінію (а у моделей Pro - з хірургічної нержавіючої сталі).

Телефон відповідає стандарту IP68, тобто може знаходитися у воді на глибині до 6 метрів до півгодини. Не знаємо,  не пробували ... Чи повинна вода бути дистильованою, чи це може бути будь-яка не дуже агресивна рідина. На презентації не пояснили.


Екран iPhone 12 виконаний знових матеріалів

Мрія фотографа?

В iPhone 12, як і в попередній моделі, - три камери - телефото, ширококутна і надширококутна. Головні удосконалення дісталися моделям Pro і Pro Мах: п'ятикратний оптичний зум, більший (на 47%) сенсор з більшими пікселями, що на 87% підвищує якість знімків в умовах малої освітленості (от уже не знаємо, як це виміряти у відсотках).

Ще одне нововведення - система оптичної стабілізації, раніше доступна тільки на "дорослих" камерах, та й то не на всіх. iPhone Max тепер реагує на тряску ваших рук, фізично компенсуючи ваші рухи зустрічним переміщенням сенсора.

Відео "по-дорослому"

Значні удосконалення відбулися і в відео-департаменті: в новому телефоні використовується 10-бітний формат запису HDR-відео, і можна знімати 4К в Dolby Vision до 30 кадрів в секунду (на моделях Pro - до 60).


HDR-відео в форматі Dolby Vision - ось це дійсно новинка

Apple також додала в список форматів для зйомки можливість робити файли RAW - як на "дорослих", професійних камерах.

Заодно новий флагман отримав тривимірний сканер LiDAR - цю ж технологію збирається використовувати NASA під час наступної експедиції на Марс. iPhone 12 Pro визначає, як швидко повертається відбите світло, і створює на основі цих даних структурну карту простору, в якому ви перебуваєте.


Технологія Lidar використовується в NASA і в безпілотних автомобілях. Apple використовує її для фокусування камери (і не тільки)

Мізкуватий процесор

Всі моделі оснащені новим процесором A14 Bionic - це перший процесор iPhone, створений із застосуванням 5-нанометровій технології. Для порівняння: якщо ви йдете в ногу з часом, на вашому домашньому комп'ютері - 7-нанометровий процесор AMD Ryzen. А Intel, все ще займає три чверті ринку споживчих процесорів, вичерпує до дна можливості 14-нанометровій технології, тобто, по комп'ютерним мірками, знаходиться десь між Великим вибухом і плейстоценом.

Система Neural Engine тепер працює на 16 ядрах замість восьми і здатна здійснювати 11 трильйонів операцій в секунду. Тому завдання, які вимагають активного використання машинного навчання - наприклад, деталізація фотографій, - виконуються до 80% швидше. У новому процесорі майже 12 мільярдів транзисторів, тому швидше працювати повинно взагалі все.

Ну ось, здається, все. Ах точно, телефони тепер доступні в нових кольорах, а в комплекті не передбачено зарядний пристрій і навушники - Apple дбає про здоров'я планети, а зарядне для телефонів тепер є у кожного, і не одне.