iPhone 12 Mini із середини: що цікавого?

2020-11-23
iPhone 12 mini – смартфон, що дивує.

Як розробникам вдалося розмістити у внутрішньому просторі начинку суперсучасного телефона та налаштувати злагоджену роботу усіх компонентів протягом протягом десятків тисяч годин – суцільне диво!Хоч, як відомо, для компанії Apple нема нічого неможливого! Тому вишенькою на торті стала підтримка 5G у обох діапазонах.

Зусиль на розробку iPhone 12 mini довелося витратити навіть більше, ніж потрібно було би у сучасному світі. Через активну законотворчість в Європарламенті довелося розробляти два варіанти антенного комплексу для 5G. Для виконання вимог цього закону в iPhone 12 mini для Євросоюзу довелося переносити на інші місця ряд компонентів, нормалізувати температурний баланс, заново тестувати пристрій і витратити на все це багато часу.

Акумулятор iPhone 12 mini

Перше, що кидається в очі - в iPhone 12 mini дуже маленька батарея. Вона помітно менша, ніж в iPhone 12 за розмірами, але не це головне. Ємність батареї в iPhone 12 - 2815 мАг, а в iPhone 12 mini тільки 2227 мАг. В iPhone SE 2020 батарея зберігає ще менше енергії - всього одна тисяча вісімсот двадцять одна мАг, але SE, на відміну від mini, не доводиться витрачати багато енергії на роботу c 5G, OLED та іншими наворотами.

У порівнянні з даними, які публікувалися в ЗМІ за кілька місяців до оголошення iPhone 12, ємність батареї вища. В Apple знайшли і домовилися з виробником більш потужних джерел енергії. Наскільки відомо, інформації про перевірку і отримання дозволу на використання цієї батареї в ЗМІ не з'являлося, мабуть Apple перекрила цей канал.

iPhone 12 mini використовує, в основному, ті ж компоненти, що і iPhone 12. Відсутні 600 мАг не можуть не позначитися на тривалості автономної роботи самого смартфону.

Його енерговитрати (при використанні 5G) значно вищі, ніж у iPhone SE другого покоління, який, по суті, той же iPhone 8, тільки з більш сучасним чіпом.

Чим iPhone 12 mini відрізняється від iPhone 12

В iPhone 12 mini використовуються зменшені версії цілого ряду компонентів. Наприклад, і без того зменшився в iPhone 12, в порівнянні з iPhone 11, Taptic Engine в mini став ще менше, на 25%, його розмір у mini - 15,14 x 10,9 x 3,44 мм. Зменшилися динаміки, а кільце MagSafe обрізане по краях. І в індуктивної котушки в бездротовому зарядному пристрої mini менше число витків. Кільце MagSafe інакше не вмістилося б в корпусі iPhone 12 mini, а змінити його діаметр без шкоди для сумісності з периферійними пристроями не вийшло б.

Довелося відмовитися від кількох магнітів, судячи з того, що mini вийшов у світ, це зміна успішно пройшла тестування, і проблем з ним бути не повинно. Відомо, що від бездротового зарядного пристрою MagSafe iPhone 12 mini отримує 12 Вт замість 15 Вт - це через меншого числа витків в котушці.

А система відеокамер точно така ж, як в iPhone 12, і можливо навіть взаємозамінна.

У iFixit-розборі та інших дослідженнях брали участь два телефони iPhone 12 mini: американський та європейський. Відеокамери в обох абсолютно ідентичні, і після установки в будь-який з них камер з іншого - проблем не  виникло. З iPhone 12 цей фокус не пройшов - камери працювали тільки там, де були встановлені спочатку.

Все ще незрозуміло, чи була ця несумісність результатом помилки, яку виправили, або так все і було задумано. iFixit звернулася до Apple за поясненням та пообіцяла відповісти нам якнайшвидше.

Рейтинг ремонтопридатності iPhone 12 mini становить 6 балів з 10. Це говорить про те, що пристрій порівняно легко піддається ремонту. З недоліків називають використання специфічних гвинтів, матеріалів для забезпечення гідроізоляції, які ускладнюють ремонт (хоча і оберігають внутрішні компоненти).

А поки висновок такий: і внутрішньо, і зовнішньо iPhone 12 Mini красивий та лаконічний. Так виглядає лише те, на що було витрачено багато часу, таланту та докладено максимум зусиль. Так, його вже розробили і випустили, але він дивує і досі!