iPad Pro 11 VS iPad Air 4 : а який підійде саме тобі?

2021-05-11

Представлений в 2020 році iPad Air 4 майже ні в чому не поступався iPad Pro з майже таким розміром екрана. Він був дешевшим і тішив око симпатичними кольорами корпусу, а також сканером відбитків пальців, якого в iPad Pro немає і досі. Цим відбирав у 11-дюймового iPad Pro ринок. З цим начебто покінчено, але вибирати планшет, який підійде саме вам, простіше не стало, адже кожен має свої переваги. iPad Air 4 перетворився в те, чим він і повинен був бути із самого початку - найкращий планшет середнього рівня від Apple. Тепер 11-дюймовий iPad Pro реально дуже хороший. У всякому разі, він таким здається. Отож, сьогодні проаналізуємо усі його переваги та недоліки.

Apple дорікали в складності і заплутаності модельного ряду iPad і до виходу iPad Air 4: цілих три моделі (якщо не брати до уваги iPad mini, але врахувати iPad Pro різних розмірів) - просто iPad, iPad Air і iPad Pro. Набагато простіше і зрозуміліше.

iPad Air 4 розніс цю простоту вщент. Він майже відразу випередив усі інші моделі iPad за обсягами продажів. Через нього в святковому кварталі минулого року доходи, у порівнянні з попереднім зросли майже в півтора рази. Рік повернення Mac став ще й роком повернення iPad.

11-дюймовий iPad Pro подорожчав - різниця в ціні між Pro і Air збільшилася. Pro став кращим, але чи варті ці поліпшення різниці в ціні?

 iPad Air 4 VS iPad Pro 11

Незалежно від того, чи підтримує iPad 5G в конкретній країні чи ні, планшети з її підтримкою значно дорожчі за планшети з тим же об'ємом флеш-пам'яті. Парадоксально, чи не так?

У разі, якщо потрібен потужний планшет з підтримкою Magic Keyboard, а все інше неважливо, вибір очевидний - iPad Air 4.

iPad Air 4 має багато переваг і точно задовольнить вас потужністю. Так що якщо хочете заощадити – можете обрати його!

Якщо від планшета потрібно більше - читайте далі.

Стільниковий зв'язок (за додаткові декілька тисяч) в iPad Air 4 і iPad Pro 2020 року - 4G LTE, а в iPad Pro 2021 - 5G.

Чи вплине це на ваш вибір? Навряд чи, але якщо вважаєте інакше, поділіться думками у нашому чаті ;)

Порівняння характеристик iPad Air 4 і iPad Pro 11

Перейдімо до технічних характеристик.

У iPad Air 4 - мобільний чіп Apple A14. Такий же, як у всіх різновидах iPhone 12. У планшеті чіп може без шкоди для подальшого функціонування може розганятися до більших тактових частот, тому iPad Air 4 і iPad Pro 2020 за продуктивністю майже не відрізняються. В iPad Pro 2021 року чіп уже більш високого класу - M1. У ноутбуках і настільних Mac цей чіп рве на шматки більшу частину конкурентів.

У 11-дюймовому iPad Pro чіпу доведеться працювати в значно складніших умовах, ніж в Mac'ах. Результати його тестів, швидше за все, будуть скромнішими, ніж у M1 MacBook Air. Але не набагато: для 11-дюймового планшета заміну мобільного чіпа на комп'ютерний можна порівняти із заміною звичайного автомобільного двигуна на реактивний. Чи потрібна висока продуктивність планшету? Потрібна, але ще більше потрібна операційна система, здатна впоратисяіз цією потужністю. Поки з цим проблеми. iPadOS 15, кажуть, суттєво поліпшить ситуацію.

Якщо вам потрібен компактний планшет, що у продуктивності не поступається ноутбуку - швидше за все, вам краще придбати 11-дюймовий iPad Pro.

Оперативна пам'ять

У iPad Air - 4 ГБ оперативної пам'яті. Для серйозної роботи цього відверто мало. Air - планшет середнього класу.

iPad Pro M1 підтримує 8 або 16 ГБ повноцінної пам'яті

Екран - iPad Air 4 або iPad Pro

Розмір екрану iPad Air 4 у діагоналі -10,9 дюймів - тобто, 27,69 см.

У iPad Pro розмір діагоналі не набагато більший: 11 дюймів або 27,94 см. Розширення у них 2360х1640 (264 ppi) і 2388х1668 (264 ppi), відповідно. Дисплей у Pro яскравіший - 600 ніт проти 500 у Air, крім того, дисплей iPad Pro підтримує технологію ProMotion (здатність до збільшення до 120 Гц частоти оновлення екрану).

Що ж таки обрати - iPad Air 4 чи iPad Pro 11 M1?

Насправді нововведень в iPad Pro 2021 дійсно чимало, і вони варті того, аби заплатити трохи більше, якщо вам дійсно потрібен планшет із чіпом комп'ютерного рівня. Камери у iPad Pro кращі (зважаючи на специфікації). Час автономної роботи на одному заряді для 11-дюймового iPad Pro 2021 року і iPad Air 4, заявлений Apple, однаковий - до 10 годин перегляду відео або роботи через Wi-Fi.

Для біометричної аутентифікації в iPad Air 4 можна використовувати Touch ID, в iPad Pro - Face ID. Роз'єм USB-C і в iPad Air 4, і в iPad Pro 2020 року підтримував тільки USB, а в Pro 2021 - ще і Thunderbolt. Що вам більше пасуватиме і чи потрібен iPad Pro та для яких завдань - вирішувати вам!